11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBugetul învăţământului din Dolj, rectificat în minus

Bugetul învăţământului din Dolj, rectificat în minus

Veste proastă pentru profesorii doljeni: banii de la bugetul de stat pentru instituţiile de învăţământ preuniversitar se reduc cu 26 de milioane de lei în urma unei rectificări, potrivit unei informări primite ieri-dimineaţă de Consiliul Judeţean Dolj.

Nu doar bugetul Doljului are de suferit de pe urma rectificării, ci ale tuturor judeţelor şi al municipiului Bucureşti. „Este vorba de sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor. Aceste sume nu sunt repartizate de noi, ci de Direcţia Finanţelor Publice“, a explicat Dan Mogoş, vicepreşedinte CJ pe probleme economice.
Mihai Antonescu, directorul Finanţelor Publice doljene, a declarat că, deocamdată, nu a primit nici un document oficial privind această chestiune. „Dacă este aşa înseamnă că se reduc toate cheltuielile din capitolul bugetar respectiv, adică vor scădea salariile. Rămâne să vedem actul normativ după ce se publică în Monitorul Oficial“, a declarat Antonescu.
Din suma de 328 de milioane de lei destinate cheltuielilor legate de personal în 2009 în învăţământ, în urma rectificării în minus a bugetului, Doljul a rămas cu 302. „Nu ştiu ce se poate reduce din cheltuielile privind personalul. Dacă nu rămân bani pentru ultimele luni ale anului, e posibil să se facă o rectificare pozitivă. S-a mai întâmplat şi în alţi ani. Deocamdată, noi nu am primit nimic oficial“, a declarat Diana Buşoi, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Rectificarea negativă propusă de guvern la începutul acestei luni presupunea diminuarea cu 811 milioane de lei a cheltuielilor de personal pentru învăţământul preuniversitar prin micşorarea cu 8% a veniturilor salariaţilor din educaţie sau prin reducerea a 20.000 de locuri de muncă la nivel naţional. Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Dolj, referindu-se la rectificarea bugetară negativă, declara în urmă cu o săptămână că „în judeţul Dolj ar fi vorba de aproximativ 500 de disponibilizări în rândul profesorilor sau al personalului nedidactic. În acest an, numărul dascălilor rămaşi fără catedre va fi cu atât mai mare cu cât guvernanţii au propus reducerea orelor pentru elevii de liceu, fapt care duce la restructurarea altor peste 100 de cadre“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS