12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpectacol de Florii în centrul Craiovei

Spectacol de Florii în centrul Craiovei

Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Craiova le-au oferit cadou oamenilor, de Florii, un extraordinar spectacol de folk în Piaţa „Mihai Viteazul“.

 

Cu mic, cu mare, craiovenii şi-au ocupat ieri din timp locurile în faţa statuii lui Mihai Viteazul, în aşteptarea marilor nume ale folkului: Vasile Şeicaru, Ducu Bertzi, Nicu Alifantis. Noii generaţii folk din Craiova i-a revenit sarcina de a deschide spectacolul extraordinar oferit cadou de autorităţile locale. Teona Goreci, Theodor Vlădăşel, Adela Nedelcu, Eduard Cotoară au adus buna dispoziţie. „Clar de inimă", a lui Nichita Stănescu, sau versurile formaţiei Pasărea Colibri „Râdeţi voi, râdeţi voi, vechi amici din Bizanţ, / Râdeţi voi, dar priviţi, diligenţa zace-n sanţ", dar şi melodiile lui Eric Clapton, Queen, Pink Floyd au încins atmosfera în Piaţa „Mihai Viteazul". Câteva doamne trecute de prima tinereţe cu greu îşi puteau însă stăpâni nerăbdarea de a-l reîntâlni pe Vasile Şeicaru şi-al lui „oraş cu flori de tei", deloc impresionate de muzica tinerei generaţii de folkişti din Bănie. Mădălin Voicu a reuşit să le mai alunge dorul cu melodiile lui Emeric Imre, amintindu-le de „Nebun de alb". „Pseudofabula" celor de la „Roşu şi negru", „Refugiul Dianei" şi versurile memorabile „Mamă, unde eşti? /
Bate-mă de vrei, / Dar vino să mă iei. / Mamă, unde eşti? / Poţi să mă şi baţi, / Dar lasă-mă-n Carpaţi" au făcut ca lumea să uite de vântul rece şi să cânte la unison. I-a ţinut în priză melodia „Unde dragoste nu e, nimic nu e".

Şi, pentru că acasă, la Craiova, nu se putea omite din repertoriu „Oltenia, eterna Terra Nova", oamenii au cântat împreună imnul oficial al Universităţii. Periplul prin lumea muzicii a continuat la braţ cu Mădălin Voicu, cu alte melodii cunoscute: „Ţigăncuşa" şi iubirea sub castani sau cu altă poveste de dragoste consumată în munţi la o cabană – „A fost odată…", a lui Mihai Mărgineanu.

Odată cu apariţia pe scenă, Vasile Şeicaru a aprins cu adevărat audienţa. Povestea bietului actor, care „… a ieşit în stradă / Să-şi cumpere ceva salam, / Era în haine de paradă, / Ca Voievod peste un neam. / Printre maşini, printre tramvaie, / Actorul se grăbea firesc, / Urma să vină-un nor de ploaie, / Perucile se dezlipesc", trăind viaţa ca un teatru trist, a deschis seria melodiilor purtând amprenta marelui
folkist. Şi atunci, pentru că publicul a rezonat, artistul i-a invitat alături de el, întrucât cel ce cântă şi cei ce vin să-l asculte au nevoie de această apropiere, „în oraşul cu flori de tei". La braţ cu muzica folk şi marile sale voci, Ducu Bertzi şi Nicu Alifantis, craiovenii au petrecut până la ceas de seară, aplaudându-şi artiştii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII