15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrinşi cu şpagă

Prinşi cu şpagă

Ofiţerii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au reţinut vineri seară doi agenţi ai Biroului Poliţiei Rutiere Craiova, după ce au primit 300 de lei de la un investigator sub acoperire.

Doi agenţi de la Biroul Poliţiei Rutiere Craiova, din cadrul IPJ Dolj, sunt cercetaţi de către ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi fals intelectual. Cei doi agenţi, Ştefăniţă Cristian Nedel-cu, de 29 de ani, şi Cosmin Viorel Bălaşa, de 27 de ani, au fost reţinuţi vineri seară de lucrătorii DNA după ce au picat pe rând mai multe încercări de mituire puse la cale de investigatori sub acoperire.
Conform reprezentanţilor DNA, totul a început pe 10 februarie, când ofiţerii DGA au pus la cale şi efectuat, în urma unor informaţii, un test de integritate profesională privindu-l pe agentul de poliţie Ştefăniţă Cristian Nedelcu. Acesta a căzut în capcana întinsă de ofiţerii DGA şi a primit de la un testator suma de 200 de lei, pentru a nu-l sancţiona pentru abaterile comise în trafic.
După efectuarea testului, DGA a dispus autorizarea mai multor investigatori sub acoperire şi introducerea în cauză, în vederea obţinerii de noi probe.

Flagrantul

Ofiţerii sub acoperire au trecut la treabă şi, pe 11 martie, agentul Nedelcu a primit 250 de lei de la investigator pentru a nu fi sancţionat pentru abaterile contravenţionale săvârşite. Nedelcu a falsificat procesul-verbal de contravenţie, în care nu a trecut toate sancţiunile contravenţionale, şi a băgat cei 250 de lei în buzunar. Pe 7 aprilie, acelaşi Nedelcu a mai primit de la investigatorul sub acoperire suma de 300 de lei, bani oferiţi pentru ca poliţistul să nu mai aplice sancţiunea pentru neacordarea priorităţii de trecere la pietoni, adică reţinerea permisului de conducere în vederea suspendării, falsificând procesul-verbal de contravenţie.
După ce agentul Nedelcu s-a lăsat mituit de trei ori, ofiţerii DGA au decis vineri să organizeze o acţiune de prindere în flagrant, sub supravegherea unui procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, însoţit de ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.
Un investigator sub acoperire s-a urcat la volanul unui autoturism şi, pe Calea Severinului, la intrarea în Craiova, unde Cristian Nedelcu şi Cosmin Bălaşa amplasaseră un radar, a călcat pedala de acceleraţie, fiind depistat de radar cu 120 de kilometri pe oră pe un segment de drum unde viteza maximă admisă este de 50 de kilometri pe oră. Şoferul a insistat să nu îl lase fără permisul de conducere şi a oferit 300 de lei pentru a nu fi sancţionat. Banii au fost luaţi de agenţii de la Rutieră, fiind ulterior găsiţi în maşina acestora.

IPJ Dolj a replicat dur faţă de fapta poliţiştilor

Într-un comunicat emis sâmbătă, conducerea IPJ Dolj a precizat că „se delimitează ferm de astfel de fapte ce aduc atingere imaginii poliţiştilor doljeni şi a luat imediat măsura punerii la dispoziţie a celor doi agenţi, care nu vor mai avea dreptul de a desfăşura activităţi operative pe perioada desfăşurării anchetei“. De asemenea, reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că instituţia din cadrul MAI este hotărâtă să nu permită ca astfel de persoane, care nu merită să poarte uniforma de poliţist, să prejudicieze în mod grav imaginea Inspectoratului şi eforturile deosebite depuse de poliţiştii doljeni pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă socială, urmând a se lua măsuri ferme împotriva celor care vor mai fi tentaţi în viitor să se preteze la astfel de fapte.
Vineri seară, cei doi agenţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi fals intelectual. Sâmbătă, poliţiştii au fost prezentaţi Tribunalului Dolj, cu propunere de arestare preventivă, iar magistraţii au dispus măsura obligativităţii de a nu părăsi localitatea pe 30 de zile şi cercetarea acestora în stare de libertate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII