14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDucu Bertzi l-a omagiat pe Florian Pittiş la Craiova

Ducu Bertzi l-a omagiat pe Florian Pittiş la Craiova

În ziua de Florii, ca un omagiu adus lui Moţu', Ducu Bertzi a lansat la Craiova albumul „Ducu Bertzi şi Florian Pittiş în concert“.

Lansat la începutul lunii la Bucureşti, în cadrul Festivalului de muzică şi poezie „Florian Pittiş“, albumul „Ducu Bertzi şi Florian Pittiş în concert“ a fost prezentat şi craiovenilor. Istoria acestui material a fost depănată de Ducu Bertzi. „Albumul a fost înregistrat în urmă cu trei ani, în 2006, în concertul de la Teatrul Naţional din Bucureşti. Făcea parte din concertele pe care noi deja le-am avut în întreaga ţară şi în străinătate. Am hotărât să-l înregistrăm în Bucureşti, urmând să scoatem un material în format DVD şi audio şi să plecăm cu el în ţară, în promovare. Am înregistrat albumul în 2006. Eu aveam oricum un album Best of deja pregătit. Am hotărât să lansăm albumul «Ducu Bertzi şi Florian Pittiş în concert» în 2007. Dar în acel an starea sănătăţii lui Florian Pittiş s-a înrăutăţit şi n-am mai putut să-l scoatem. După ce a plecat dintre noi, am considerat că nu e momentul potrivit. Nu era normal să folosim un moment tragic pentru lansarea unui album. Am lăsat să treacă şi 2008“,  a precizat folkistul.

La ceasul depănării amintirilor

Albumul lansat pe piaţă reprezintă doar o parte din concert. Iubitorii folkului şi nu numai vor putea asculta alături de vocile inconfundabile ale lui Florian Pittiş şi Ducu Bertzi, şi pe cea a lui Marius Baţu, dar şi vioara lui Mihai Neniţă. „Ai spune că este un moment de graţie, de bucurie a patru oameni care au stat pe scenă şi timp de trei ani şi jumătate au realizat împreună un lucru frumos“, căci povestea colaborării începe cu ani în urmă. „Am fost invitat împreună cu Moţu' Pittiş în Canada şi SUA. Ne cunoşteam de mult, dar niciodată nu fuseserăm pe scenă împreună. În 20 de zile de turneu am reuşit să ştim fiecare ce are de spus celălalt“. Aşa a început să se scrie istoria albumului. Poveştile sunt frumoase, iar astăzi, la lansare, ele au fost reînviate. „Albumul conţine câteva fotografii din concerte. Am căutat să fie cele mai sugestive şi vesele cu putinţă, pentru că Moţu' era o persoană cu un umor extrem de fin, care ştia foarte bine să puncteze atunci când era cazul. În cadrul albumului am pus o fotografie din 2007, de la o deplasare din America, de pe o stradă. Am vrut să fumăm şi prietenii noştri ne-au spus că nu avem voie. Atunci, Moţu' a scos o scrumieră mică de argint, pe care o avea la el, şi a spus: «Hai să fumăm în scrumiera noastră.
Fă-ne şi o poză că, dacă o să plătim şi amendă, măcar să ştim de ce». Momentele acelea au fost urmate de alte trei concerte în ţară: unul la Bârlad, la Bistriţa şi ultimul în iulie, la Mediaş. A fost concertul în care pentru prima dată de când fuseserăm noi pe scenă Moţu' mi-a spus că nu poate să recite“. Amintirea momentului a gâtuit vocea folkistului. După o pauză, amintirile frumoase şi-au făcut loc. „Era extrem de riguros înainte de spectacol. Voia să nu fim deranjaţi, să fim lăsaţi în pace. Am împrumutat regula aceasta şi am extins-o. În ceea ce priveşte spectacolul în sine, era exact invers, nu aveam un desfăşurător. Desigur, eu ştiam că el va recita, dar nu ştiam când şi ce. El ştia că noi vom cânta. Totul era legat de public, de atmosferă, de sală. Până şi la DVD, după ce am ieşit a doua sau a treia oară la bis, cei care filmau au tăiat sunetul, crezând că s-a terminat totul. Şi noi am ieşit şi ne-am dus la microfoane. Ele erau închise şi atunci am coborât. Moţu' a cântat «Cântecul bufonului» din «A 12-a noapte», care se cântă cu sala. Am avut probleme să captăm sunetul pentru DVD. L-am luat după camerele mobile care au fost aproape. De asemenea, în fiecare concert, dacă avea chef, făcea voci, făcea şi precum contrabasul. Prima dată m-am şi speriat. Eu cântam şi deodată am auzit «bum, bum». Mă uitam şi am descoperit sursa. L-am întrebat după aceea «Domnule profesor, dar de ce contrabas?». «Păi mergea acolo»“. Aşa era Pittiş, cel pe care astăzi publicul îl poate asculta într-un material de excepţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS