Acasă Local România protestează împotriva încălcării acordurilor de către Republica Moldova

România protestează împotriva încălcării acordurilor de către Republica Moldova

România a sesizat Comisia Europeană în legătură cu încălcările grave ale acordurilor europene comise de Republica Moldova şi a solicitat Chişinăului să informeze care este numărul românilor reţinuţi în Republica Moldova, a anunţat ieri ministrul Cristian Diaconescu.

„În ultimele zile, autorităţile de la Chişinău au luat o serie de măsuri care sunt arbitrarii şi discriminatorii, aceasta nefiind numai părerea României“, a arătat Cristian Diaconescu, spunând că măsura cea mai dură este reintroducerea vizelor pentru români.
Ministerul de Externe a fost notificat de partea moldoveană în legătură cu introducerea vizelor abia miercuri, la ora 21.00, în condiţiile în care noua măsură urma să intre în vigoare de la ora 00.00, adică peste trei ore.
Diaconescu a explicat că aceasta este discriminatorie, pentru că introduce cetăţenia drept criteriu de impunere a regimului vizelor, or măsura trebuie să vizeze categorii de călători. „Stabilirea fără nici un fel de fundament juridic a criteriului cetăţeniei române privind obligativitatea introducerii vizelor (…) este o măsură discriminatorie, deoarece, potrivit acordului dintre Republica Moldova şi Comisia Europeană, vizele pot fi introduse numai pentru categorii de vizitatori, în orice caz nu pe criteriul naţionalităţii“, a punctat ministrul.
În al doilea rând, a reliefat Diaconescu, Republica Moldova a încălcat acordul cu UE privind facilitarea vizelor şi readmisia, care stipulează necesitatea notificării Bruxellesului cu 48 de ore înainte de luarea unei astfel de măsuri. „Până acum, notificarea de către Republica Moldova nu a fost făcută“, a informat ministrul român de externe. Diaconescu a precizat că România a sesizat deja Comisia Europeană şi partenerii europeni în legătură cu aceste aspecte. „Considerăm că este o acţiune nesăbuită, care arată distanţa imensă între declaraţiile autorităţilor de la Chişinău şi disponibilitatea reală de a acţiona în spirit european“, a punctat şeful diplomaţiei.

Peste 200 de persoane arestate

Altă problemă o reprezintă măsurile luate împotriva cetăţenilor români. „Începând de ieri, autorităţile de la Chişinău desfăşoară o acţiune metodică de identificare a persoanelor care au participat la manifestările din 7 şi 8 aprilie. Din declaraţiile publice ale procurorului general moldovean, există peste 200 de persoane arestate, printre care ar fi şi cetăţeni străini. Am făcut o notificare şi facem un apel ferm către autorităţile din Republica Moldova de a ne preciza oficial numărul cetăţenilor români reţinuţi şi de a permite personalului de la Consulatul României de a intra în legătură cu aceştia pentru a le acorda asistenţa consulară conform legilor internaţionale“, a spus ministrul. „Ca o consecinţă a acestor fapte şi date fiind evoluţiile din Republica Moldova, MAE român consideră că situaţia din Republica Moldova ridică probleme serioase pentru securitatea cetăţenilor români şi le recomandă să evite călătoriile în această ţară. Ştim că această solicitare pune pe mulţi deţinători de dublă cetăţenie într-o situaţie dificilă, în special în condiţiile în care urmează Sărbătorile Paştelui ortodox. Suntem puşi însă în postura de a face şi o asemenea recomandare, în urma acţiunilor autorităţilor de la Chişinău“, a explicat ministrul.
Relaţiile dintre România şi Republica Moldova s-au tensionat din nou în ultimele zile, după ce preşedintele Vladimir Voronin a acuzat România că s-ar fi implicat în protestele de la Chişinău. Mai mult, autorităţile moldovene au decis miercuri să-l expulzeze pe ambasadorul român la Chişinău, Filip Teodorescu, şi pe alt diplomat, ministrul-consilier Ioan Gaborean. Totodată, de ieri, de la ora 00.00, cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Moldova au nevoie de viză.

NewsIn
Exit mobile version