21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTeatru şi paranghelie de Ziua Internaţională a Romilor

Teatru şi paranghelie de Ziua Internaţională a Romilor

Tineri romi din Vidin – Bulgaria au susţinut ieri, de Ziua Internaţională a Romilor, spectacole de muzică, dansuri şi teatru în limba romani la Casa Studenţilor din Craiova, iar la Teatrul Liric, Asociaţia „Tinerii Romi pentru Unitate, Solidaritate şi Transparenţă“ a pus în scenă spectacolul „T.R.U.S.T. in my heart. Reformulează-ţi atitudinea“. În Târgu Jiu, romii au pus mână de la mână şi au strâns zece mii de lei pentru a-şi organiza o paranghelie.

Manifestarea organizată de Asociaţia T.R.U.S.T., în colaborare cu elevii şi cadrele didactice ale şcolilor partenere organizaţiei, Şcoala nr. 18 „Sfântul Dumitru“, Şcoala nr. 36 „Gheorghe Bibescu“, Şcoala nr. 1 „Obedeanu“ şi Şcoala Popoveni, a adus în faţa publicului teatrul social, aşa cum l-au numit organizatorii. Copiii au simulat în „piesă“ o situaţie din viaţa reală, care s-a derulat spontan, astfel încât ceilalţi participanţi să aibă ocazia să intervină. „Fără decoruri impresionante“, cu o acţiune desfăşurată într-o sală normală de curs, cu personaje desprinse din realitate, micii actori de ocazie au încercat să spună „nu“ discriminării.
Minodora şi Parpanghel, doi copii de etnie romă, sunt batjocura colegilor: „Vai, Rareş, ce miros înţepător! Să deschidă cineva fereastra, că am să mor!“. Şi jignirile celor din jur continuă. Minodora se apără: „Ba ne spălăm şi noi. Nu suntem împuţiţi ca nişte coşuri de gunoi“ şi „Vrem şi noi carte să-nvăţăm, ca pe copiii noştri să ştim să-i educăm“. Completarea colegilor se aliniază replicilor anterioare, la fel de răutăcioase: „S-a spălat acum două săptămâni“. Şi când Parpanghel intră, se loveşte de aceeaşi răutate: „Ai adus noroiul de la marginea Craiovei pentru noi?“. După o bătaie de palmă, specifică teatrului social, datele problemei se schimbă. Personajele negative sunt înlocuite de altele cu atitudine pozitivă. O lecţie despre „Aşa nu trebuie să faceţi, ci aşa!“ se derulează. Şi când ultima răutate este corectată, actorii de ocazie părăsesc scena, pentru a face loc altor artişti. „Inimă de ţigancă“ dă tonul dansului tradiţional, de fapt, un preludiu al concursului de dans oriental şi ţigănesc. Concurenţii s-au întrecut pe scenă, cu fuste colorate şi cu podoabe atârnate la brâu. Dansul din şold, sunetul bănuţilor, bătăile din picioare ale partenerilor au vorbit despre tradiţiile romilor.

Seminarii despre valorile etniei

De proiectul intitulat „Tinerii romi – Promotori ai schimburilor culturale transfrontaliere“, finanţat din fonduri europene, beneficiază 20 de tineri romi din Dolj şi 20 din Vidin, fiind vorba de schimburi culturale între comunităţile de etnie romă, bulgară şi română. În cadrul acestui proiect, finanţat prin programul Phare 2006 Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria, marţi au avut loc, în sala mare a Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, două seminarii privind valorile etniei rome şi factorii păstrării tradiţiei şi culturii rome. La acestea au participat oficialităţile locale, Mădălin Voicu, în calitate de preşedinte de onoare al Partidei Romilor şi om de cultură, şi prof. dr. univ. Gheorghe Sarău din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

Romii din Vidin au dansat pe muzica lui Bregovic

Ieri, la Casa Studenţilor din Bănie, tinerii de etnie romă din Vidin au susţinut un spectacol de muzică şi dans pe ritmurile lui Goran Bregovic şi teatru în limba romani, iar la Vidin urmează să se organizeze un spectacol artistic asemănător, care va fi pus în scenă de tinerii romi din Dolj.
„Aşa cum negrii sunt predispuşi către atletism şi, în general, activităţi sportive, pentru romi există prioritate către dans, muzică, pictură şi artă“, a declarat Mădălin Voicu, în cadrul unui seminar de marţi, enumerând câteva nume ale unor reprezentanţi ai etniei rome, care şi-au lăsat amprenta asupra societăţii româneşti. „Zavaidoc, Marcel Pavel, Ştefan Bănică atât senior, cât şi junior, Johnny Răducanu sau, din zona sportului, Bănel Nicoliţă, Petre Marin, Crişan sunt câteva nume care îmi vin acum în minte“, a spus Voicu. Proiectul cultural este derulat de Centrul European pentru Integrarea şi Promovarea Romilor din Craiova, în colaborare cu organizaţia DROM din Vidin, Bulgaria.

La Târgu Jiu, chef cu bani strânşi mână de la mână

Chef mare pe insuliţa de pe Jiu ieri, la Târgu Jiu. Peste 300 de romi s-au strâns să sărbătorească. Pentru că autorităţile nu au alocat fonduri pentru paranghelie, romii s-au descurcat cum au putut: au pus mână de la mână şi au strâns bani, au mai adus de-ale gurii de acasă, numai cheful să se poată desfăşura în condiţii optime. „Am pus mână de la mână şi am strâns bani, peste 10.000 de lei. Nu putea să treacă ziua noastră şi să nu ne chefuim, aşa cum ne-am obişnuit. Am invitat mai multe formaţii tradiţionale, care ne-au distrat, dansatori îmbrăcaţi în costume populare. De asemenea, am invitat şi o formaţie de muzică romanes, Raposozii Banatului“, a spus Alin Bobu, consilier pe problemele romilor.
Nelu Pavel, preşedintele Partidei Romilor Gorj şi consilier judeţean pe listele PSD Gorj, a declarat că a obţinut bani şi de la Victor Ponta: „Domnul deputat Victor Ponta ne-a ajutat cu suma de trei mii de lei, care ne-a prins bine. A trebuit să strângem bani ca să facem Ziua Romilor“.

Mirela MARINESCU
Dragoş GAVRILĂ
Mihaela FLOROIU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII