10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLocuinţă reabilitată pentru o familie cu opt copii

Locuinţă reabilitată pentru o familie cu opt copii

Asociaţia umanitară „Inimi de gorjeni“ împreună cu Primăria Vladimir vor repara locuinţa în care îşi duc existenţa zece suflete.

Între dealurile satului Leurdeasa, din comuna Vladimir, nu departe de Casa memorială „Tudor Vladimirescu“, îşi duce existenţa familia Motocu. Într-o casă din cărămidă, dar plină de găuri, trăiesc într-o singură încăpere zece suflete: Eufrosina Motocu, de 36 de ani, opt copii cu vârste cuprinse între un an şi două luni şi 15 ani şi bunica din partea tatălui, care este paralizată. Soţul Eufrosinei este cioban şi vine mai rar acasă, doar pentru a aduce bani şi provizii numeroasei sale familii. Casa este mai mult decât sărăcăcioasă: pe jos este pământ, iar în camera în care stau cele zece suflete nu sunt decât trei paturi şi o măsuţă. Locuinţa are trei camere şi un hol. În restul încăperilor, pereţii sunt găuriţi, pentru că lipsesc cărămizi, ferestrele nu au geamuri şi nici nu există uşă de intrare. Acoperişul este, de asemenea, degradat şi nu este terminat, astfel încât plouă în locuinţă.

O viaţă plină de lipsuri

Dintre cei opt copii, doar trei merg la şcoală. Băiatul cel mare, de 15 ani, a făcut şase clase şi a abandonat şcoala, după ce a fost lăsat repetent de mai multe ori. Nu ştie să scrie şi să citească, dar, cu toate acestea, este sprijinul de nădejde al mamei sale în lipsa tatălui plecat la muncă. El are grijă de frăţiorii şi de surioarele sale, munceşte pământul şi îşi ajută mama: „Muncesc prin gospodărie. Am fost la şcoală, dar nu m-am mai dus pentru că nu am mai fost primit. Citesc pe litere, dar, când e să spun tot cuvântul, nu mai ştiu“.
Condiţiile de viaţă sunt foarte grele. Singurele venituri ale familiei Motocu sunt alocaţiile copiilor, salariul tatălui şi pensia bunicii. Toate acestea se ridică la puţin peste 1.000 de lei, bani insuficienţi pentru a hrăni zece „guri“ şi a le cumpăra cele necesare existenţei. Elena Catrinoiu, de 77 de ani, soacra Eufrosinei, este imobilizată la pat de mai mulţi ani. Bătrâna a căzut şi a suferit o fractură de bazin. Medicii au considerat că nu poate fi operată din cauză că este prea bătrână şi slabă. De mai mulţi ani îşi duce viaţa în pat. A ajuns piele şi os. „Am fost la spital, dar medicii au spus că nu pot fi operată. De aproape trei ani sunt paralizată şi nu mă pot deplasa“.

Casa, reparată până pe 15 mai

Reprezentanţii Asociaţiei „Inimi de gorjeni“ s-au întâlnit vineri, 3 aprilie, cu conducerea Primăriei Vladimir, cu care au semnat un parteneriat pentru repararea casei familiei Motocu. Asociaţia a strâns 1.000 de lei, pentru a ajuta familia, din care 250 de lei au fost folosiţi pentru cumpărarea aragazului şi a buteliei. Restul banilor au fost puşi la dispoziţia autorităţilor locale pentru cumpărarea materialelor necesare în vederea efectuării lucrărilor de reparaţie a casei. Primăria Vladimir va asigura forţa de muncă necesară pentru efectuarea lucrărilor.
Primarul Aurel Băcanu Vladimirescu a promis că locuinţa familiei Motocu va fi reabilitată până pe 15 mai: „Toate camerele casei vor fi locuibile, iar holul va fi închis. Se vor monta ferestre, uşi, iar camerele vor fi tencuite. Pe jos se va turna ciment. Lucrările vor fi finalizate până pe 15 mai“. De asemenea, autorităţile locale s-au angajat să rebranşeze locuinţa la energie electrică.  

A aprins focul la aragaz pentru prima dată

Reprezentanţii Asociaţiei „Inimi de gorjeni“ împreună cu un lucrător al primăriei au mers apoi la familia Motocu pentru a-i duce aragazul cu butelia. După ce a fost montat, Eufrosina a primit şi instructajul pentru folosirea aragazului, pentru că nu a mai folosit în viaţa ei aşa ceva. Până la urmă, femeia a înţeles cum trebuie să aprindă focul şi ce măsuri trebuie să ia pentru a evita orice pericol.
„Nu am avut niciodată un aragaz şi nu am aprins focul în acest fel. Acum am învăţat să-l folosesc“, a spus Eufrosina Motocu.
Sorin Torop, secretarul Asociaţiei „Inimi de gorjeni“, a spus că situaţia familiei Motocu va fi monitorizată în continuare: „Vom monitoriza modul în care vor fi realizate lucrările. Familia va beneficia în continuare de sprijinul nostru, pentru că poate fi recuperată. Avem şi alte cazuri în atenţie şi vom demara acţiuni de ajutorare“.

Violată de unchi 

În urmă cu aproximativ o lună, familia Motocu a trecut printr-o grea încercare. Fata de 13 ani a fost violată de un unchi, care acum este în arest. Nici acum minora nu şi-a revenit din şoc şi reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj o ţin sub observaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS