14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAFP: Republica Moldova, ţară uitată de Europa

AFP: Republica Moldova, ţară uitată de Europa

Divizată între aspiraţii europene, o moştenire românească şi a-propierea politică de Moscova din ultimii 60 de ani, Republi-ca Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, îşi caută în continuare calea, la 18 ani după ce şi-a obţinut independenţa de URSS, comentează AFP.

De la Rusia ţaristă la Uniunea Sovietică, trecând prin Imperiul Otoman şi Principatele Române, Republica Moldova nu şi-a obţinut independenţa decât în 1991. Acestei istorii agitate i se adaugă şi prezenţa unei minorităţi rusofone, în această ţară românofonă şi cu o provincie separatistă – Transnistria.  
Ţara se confruntă în prezent cu o criză socio-economică, din acest motiv transformându-se într-unul dintre statele cele mai grav afectate de traficul cu persoane.
Sărăcia alimentează nemulţumirea tinerilor, care au manifestat violent marţi, exprimându-şi furia după victoria detaşată a Partidului Comunist în alegerile legislative. „Este în primul rând un protest social. Tinerii s-au săturat de sărăcie, de lipsa de perspective pentru o viaţă demnă. Ei sunt conştienţi de ce se întâmplă în străinătate, de umilirea naţională reprezentată de faptul de a fi cei mai săraci din Europa. Şi identifică totul cu comuniştii“, explică Mihai Fusu, un scenarist celebru.

„Tinerii de aici vor acelaşi nivel de trai
ca şi românii“

Mihai Fusu vorbeşte despre o prăpastie între generaţii, între părinţii sensibili la discursul comunist concentrat pe ideea de stabilitate şi tinerii care vor o deschidere spre Uniunea Europeană, în general, şi către România, în special. „Tinerii de aici vor pur şi simplu acelaşi nivel de trai, aceleaşi oportunităţi ca şi românii: să trăiască mai civilizat, într-un mod mai european. Au altă mentalitate decât cei mai în vârstă“, a spus el.
Această referire la români, încărcată de nuanţe istorice, îl îngrijorează pe preşedintele comunist Vladimir Voronin, susţinător al unei Republici Moldova care să reprezinte un pod între Europa şi Rusia, principalul partener economic al ţării.
„Voronin desfăşoară o politică realistă, înţelege că UE nu va include membri noi mai devreme de peste 20 de ani“, subliniază Vladimir Jarihin de la Institutul ţărilor din CSI (comunitatea fostelor republici sovietice, cu excepţia ţărilor baltice şi a Georgiei).

„Orientarea spre Bucureşti devine cheia prosperităţii“

Două treimi din populaţie visează la aderarea la UE. Dar, în lipsa unei perspective în acest sens, „unii fac o alegere europeană personală, plătind mită pentru a obţine o viză turistică falsă şi pentru a pleca în Europa“, afirmă Oazu Nantoi, expert la Institutul de politici publice de la Chişinău.
Deşi majoritatea moldovenilor nu vor o alipire la România, sărăcia le oferă un argument neaşteptat mişcărilor naţionaliste, din punctul de vedere al cărora „orientatea spre Bucureşti devine cheia prosperităţii“.
Preşedintele Voronin însuşi a favorizat dezbaterea, schimbându-şi în mod regulat punctul de vedere privind orientarea diplomatică a Republicii Moldova. Propus între 2001 şi 2003, el a devenit apoi un avocat al integrării europene, după ce s-a distanţat de Rusia şi dosarul transnistrean. A proclamat apoi neutralitatea Republicii Moldova, lansând o apropiere de Rusia.
Influenţa rusă rămâne puternică. „La televizor, posturile ruse predomină. Pentru 60% dintre moldoveni, Rusia trebuie să fie partenerul nostru strategic, iar pentru 70% Vladimir Putin este cel mai respectat politician“, subliniază Nantoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII