17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRevoluţie în Moldova

Revoluţie în Moldova


Peste 30.000 de oameni, majoritatea tineri, s-au luptat ieri cu forţele de ordine din Chişinău, care au încercat să oprească protestul împotriva regimului comunist. Tinerii au acuzat fraudarea votului din 5 aprilie şi au scandat „Revoluţie! Revoluţie! Ole, ole! Voronin nu mai e!“. Protestatarii au incendiat parlamentul moldovean şi au spart uşile biroului preşedintelui Vladimir Voronin.

Protestele, la care au participat mai mulţi oameni politici liberali din Moldova,  au început în jurul prânzului, când aproximativ 8.000 de tineri s-au deplasat spre Preşedinţia Republicii Moldova, scandând „Jos comuniştii!“ şi „Jos Voronin!“. După ce mulţimea înfuriată a răbufnit şi a ajuns pe scările celor două instituţii de stat – parlament şi preşedinţie – forţele de ordine s-au mobilizat şi au chemat întăriri, relatează hotnews.md. Voronin a încuiat uşa preşedinţiei, păzit de poliţişti bine echipaţi, aşezaţi pe trei rânduri. Cel puţin cinci oameni ai legii au fost răniţi în încăierările din faţa clădirii, potrivit reporterului hotnews.md. Imobilul a fost înconjurat de trupe din cadrul Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială. Ministrul de interne a dat ordin să fie utilizate împotriva protestatarilor tunurile cu apă. Cu toate acestea, tinerii au continuat să arunce cu ouă şi cu sticle goale. Ministerul de Interne a ordonat apoi folosirea gazelor lacrimogene. Furioasă, mulţimea a distrus maşina de pompieri, care a fost adusă de poliţie în faţa preşedinţiei pentru a dispersa protestatarii cu tunuri cu apă. În jurul prânzului, tinerii au spart ferestrele preşedinţiei, iar grupuri de oameni au înaintat către clădire în timp ce cordoanele de scutieri ale poliţiei se retrăgeau. În urma altercaţiilor au fost rănite peste 200 de persoane în ambele tabere, iar o femeie a murit asfixiată în clădirea parlamentului, a anunţat televiziunea naţională moldoveană, citată de AFP.

Comuniştii au tăiat comunicaţiile

Câteva sute de poliţişti înarmaţi cu bastoane de cauciuc şi scuturi au intervenit în forţă, dispersând mulţimea. Strada a devenit câmp de luptă între tineri şi poliţişti. În timp ce luptele continuau, liderii protestatarilor împreună cu partidele de opoziţie au convenit să formeze o echipă de negociere pentru a discuta cu preşedintele, dar nici un oficial nu a venit să stea de vorbă cu oamenii. În jurul orei 13.00, poliţia a fugit, abandonând echipamentele. Protestatarii au spart uşile preşedinţiei şi ale parlamentului şi au început să arunce calculatoarele pe geam, potrivit postului de radio Vocea Basarabiei. În jurul orei 13.30, semnalul telefoanelor mobile a fost tăiat pentru ca protestatarii să nu poată comunica între ei. Singurele forme de comunicare au rămas twitterele şi internetul. În jurul orei 13.50, forţele armate au primit ordin verbal să intervină, în cazul în care protestatarii vor folosi sticle cu substanţe inflamabile. Între timp, în clădirea parlamentului mulţimea a dat foc la mobilier şi documente, potrivit hotnews.md. Mai multe autobuze cu studenţi basarabeni din România veniţi în sprijinul fraţilor lor au fost blocate la graniţă de autorităţi. În jurul orei 14.15, protestatarii au rupt uşile birourilor preşedintelui Voronin, mici grupuri au pătruns înăuntru, în ciuda tunurilor cu apă cu care au fost întâmpinaţi de poliţie. După ce au incendiat parterul şi etajul unu al parlamentului, tinerii s-au regrupat în piaţa principală din Chişinău, ţinând în mâini tricolorul. Un drapel al României şi unul al Uniunii Europene au fost arborate pe sediul preşedinţiei moldovene, înlocuind drapelul Republicii Moldova.
La un moment dat, toate site-urile de ştiri din Republica Moldova au fost  blocate, evenimentele fiind transmise în direct, pe internet. Oamenii au comunicat ceea ce s-a întâmplat la faţa locului pe bloguri, Youtube şi Facebook. În timp ce site-urile principalelor ziare şi portaluri independente din Republica Moldova erau inaccesibile, site-urile televiziunii publice, al ziarului comuniştilor şi al agenţiei publice de presă mergeau perfect şi salutau votul pentru stabilitate dat la 5 aprilie, în favoarea comuniştilor. Doar agenţia de presă Moldpres face o referire la manifestaţiile din Chişinău, scriind că „protestatarii s-au dedat la acte de huliganism şi vandalism“. Moldpres a dedicat alte câteva ştiri protestelor din Chişinău, constatând că „elemente criminale au fost văzute printre protestatari“ şi învinuind ziarul de opoziţie Timpul de „chemare la tulburări şi violenţă“. La loc de cinste e şi ştirea potrivit căreia „şeful statului a participat la transmiterea de tehnică agricolă către două staţiuni tehnologico-experimentale“. Pentru ziarul Moldova Suverană, subiectul zilei îl reprezintă câştigarea alegerilor de către Partidul Comuniştilor. „Cetăţenii ţării au votat stabilitatea / PCRM a obţinut a treia victorie în alegerile parlamentare“ este titlul principal, însoţit de fotografia preşedintelui Vladimir Voronin. Nici un cuvânt despre protestele de luni sau de marţi.

Studenţii basarabeni din Iaşi au blocat drumul spre Republica Moldova în dreptul Vămii Sculeni

Peste 50 de studenţi basarabeni au blocat ieri după-amiază drumul dinspre Vama Sculeni, nemulţumiţi că vameşii moldoveni nu i-au lăsat să intre în Republica Moldova pe motiv că s-a stricat softul din vamă, transmite corespondentul NewsIn. „De la orele 13.00-13.30, nimeni nu mai iese din vamă. Ni s-au alăturat şi alţi cetăţeni, care au ieşit sau care au vrut să intre în Republica Moldova. Vom sta aici şi vom protesta până ce ne vor lăsa să intrăm. Deocamdată, aşteptăm întăriri. Am înţeles că de la Iaşi vor mai veni trei-patru autocare, dar şi din alte locuri din ţară. În total, suntem aproximativ 100 de persoane acum, în zona neutră, cu tot cu cei care ni s-au alăturat întâmplător. Traficul este blocat momentan“, a declarat, contactat telefonic de corespondentul NewsIn, Victor Ignatiuc, unul dintre studenţii protestatari.
În jurul orei 15.00, potrivit lui Ignatiuc, circa 30 de grăniceri moldoveni au format un cordon în faţa studenţilor basarabeni. „Au fost câteva altercaţii, dar minore. Ei încearcă din când în când să ne bruscheze şi nu ne permit accesul la magazine sau toaletă“, a mai spus studentul basarabean.
Manifestaţii anticomuniste au avut loc şi la Ungheni şi Bălţi, două oraşe importante ale Republicii Moldova, în special tinerii ieşind în stradă pentru a acuza fraudarea alegerilor.

Opoziţia vrea refacerea alegerilor, comuniştii ameninţă cu represalii

Liderii celor trei formaţiuni liberale de opoziţie care au intrat în parlament în urma alegerilor din 5 aprilie, soldate cu o victorie categorică a comuniştilor, au propus semnarea unei declaraţii comune prin care să ceară Comisiei Electorale Centrale anularea alegerilor. Primarul Chişinăului, vicepreşedintele Partidului Liberal, a făcut apel la continuarea manifestaţiilor până la organizarea de noi alegeri legislative, potrivit AFP. Prim-vicepremierul Igor Dodon a avut ieri în faţa guvernului o discuţie de circa două minute cu vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, şi cu preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vladimir Filat, cărora le-a propus „negocieri“. Cei doi lideri politici au refuzat însă propunerea şi i-au spus lui Dodon că nu pot intra la nici un fel de negocieri întrucât nu ei sunt organizatorii acţiunilor protestatare care au avut loc la Chişinău. Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a susţinut ieri, la ora 17.00, primul discurs după alegeri, cu două ore şi jumătate mai devreme decât ora programată. Voronin a declarat că „această operaţiune este bine gândită şi bine organizată“ şi i-a acuzat pe organizatorii protestelor că „vor vărsare de sânge“.  Partidul comunist a numit protestele „tentativă de lovitură de stat“. „Principalul scop al organizatorilor protestelor în curs de derulare este destabilizarea situaţiei din ţară“, a spus Voronin, citat de Ria Novosti. Preşedintele comunist Vladimir Voronin crede ca obiectivul acestor manifestaţii este „destabilizarea“ Moldovei. „Evenimentele de astăzi nu sunt nimic altceva decât o tentativă de lovitură de stat“, a spus şi Marc Tcaciuc, unul dintre liderii Partidului Comunist şi şeful de campanie al comuniştilor pentru alegerile care s-au desfăşurat duminică. „Este vorba de o acţiune bine planificată şi pregătită de opoziţie şi de oameni concreţi – Vlad Filat, liderul liberal-democrat, Serafim Urechean, alianţa Moldova Noastră, şi Dorin Chirtoaca, Partidul Liberal (…) Cred că în Codul Penal sunt destule articole pentru ca vinovaţii să fie pedepsiţi conform legii“, a mai spus liderul comunist.

Îngrijorare la UE

Uniunea Europeană s-a declarat „foarte îngrijorată“ de confruntările care au avut loc în Republica Moldova. Şeful diplomaţiei europene, Javier Solana, a solicitat „tuturor părţilor să nu cedeze în faţa tentaţiei violenţelor“.
„Fac apel la toate părţile implicate să nu cedeze în faţa violenţei şi a provocărilor. Violenţele îndreptate către clădirile oficiale sunt inacceptabile. Respectarea dreptului inalienabil de a demonstra paşnic este la fel de important“, a declarat Javier Solana, citat de AFP şi Reuters. Şi Rusia şi-a exprimat „adânca îngrijorare“ în privinţa situaţiei din Republica Moldova, potrivit ministrului rus de externe, Grigori Karasin.
Ministerul Afacerilor Externe al României a precizat că urmăreşte cu atenţie şi cu preocupare situaţia din Republica Moldova. MAE şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu informaţiile vehiculate, inclusiv de presă, referitoare la producerea de acte de violenţă, lipsa de acces a publicului la informaţii prin canalele media, obstrucţionarea accesului cetăţenilor români care doresc să călătorească în Republica Moldova, precum şi la alte evoluţii.  Ministerul a precizat că va respinge orice atitudine provocatoare la adresa României, exprimată în acest context.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

46 COMENTARII