10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljeancă răpusă de cutremurul din Italia

Doljeancă răpusă de cutremurul din Italia

O femeie de 46 de ani, din localitatea Segarcea, şi-a pierdut viaţa luni, în urma cutremurului de 6,2 grade care a lovit regiunea Abruzzo din Italia. Ministerul Afacerilor Externe a confirmat, până ieri, moartea a cinci cetăţeni români.

Prima victimă de origine română a cutremurului din Italia, confirmată oficial luni de Ministerul Afacerilor Externe, este o femeie din localitatea doljeană Segarcea. Adriana Enăşoiu, de 46 de ani, a plecat în Italia în urmă cu doi ani, unde a muncit ca să-i întreţină pe cei trei copii ai săi, doi băieţi de 21, respectiv 22 de ani şi o fată de 20 de ani. Îngrijea o bătrână din L’Aquila şi puţinii bani pe care îi câştiga îi trimitea acasă, unde au rămas băieţii şi bunica lor. Mama sa a aflat luni că şi-a pierdut viaţa în urma seismului care a afectat la ora 4.30, ora României, centrul Italiei. „Pe 17 aprilie se făceau doi ani de când a plecat, de când nu am mai văzut-o. S-a dus să muncească să îşi întreţină copiii şi acum nu mai e. M-a sunat nepoata, fata Adrianei, care era şi ea acolo la muncă, şi mi-a spus că a murit împreună cu bătrâna pe care o îngrijea. A căzut casa pe ele“, a povestit, printre lacrimi, Elena Dinu, mama Adrianei. Bătrâna aştepta lângă telefon veşti din Italia, pentru că, până luni seară, corpul neînsufleţit al fiicei sale nu fusese scos de sub dărâmături. „Aşteptăm să o scoată şi să vedem cum o aducem acasă. Nu ştiu cum o să facem, pentru că trebuie mulţi bani, dar vrem să o îngropăm acasă, nu să o ardă pe acolo“, a mai spus Elena Dinu.

Cinci români morţi în Italia

Trei membri ai unei familii de români – tată, mamă şi fiu – au murit la San Demetrio, în urma cutremurului, a transmis luni seară agenţia de presă italiană Adnkronos. De asemenea, pe site-ul comunităţii religioase protestante din L’Aquila, tot luni seară, s-a anunţat că fetiţa unei familii de români a murit în urma seismului, după ce locaşul de cult din centrul oraşului s-a prăbuşit. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat ieri că autorităţile italiene au confirmat decesul membrilor unei familii de români, între care şi un minor, dar şi al unui copil de opt ani, pe lângă decesul Adrianei Enăşoiu. Numărul românilor, victime ale cutremurului din Italia, se ridică, până în prezent, la cinci. Reprezentanţii MAE au comunicat că bilanţul cutremurului nu este definitiv, numărul victimelor scoase de sub dărâmături fiind în creştere şi că, după încheierea operaţiunilor de salvare, de îndată ce autorităţile italiene vor autoriza transferul corpurilor neînsufleţite în vederea înhumării, Ambasada României la Roma va acorda sprijinul necesar, în limita competenţelor sale.  
MAE a mai precizat că ieri-dimineaţă au solicitat sprijinul ambasadei nouă cetăţeni români plecaţi din zona afectată de seism, iar consulul a eliberat titluri de călătorie necesare întoarcerii în ţară pentru opt dintre aceştia.

Altă femeie dispărută

Familia altei femei din Segarcea, Floarea Mitroi, de 54 de ani, nu a mai primit nici un semn de la aceasta de duminică seară. Soţul acesteia se teme de ce e mai rău, pentru că soţia sa, care lucra tot ca menajeră în L’Aquila, suna zilnic acasă.

Bilanţ tragic

Seismul produs luni în centrul Italiei s-a soldat cu 207 morţi, 15 dispăruţi şi 178 de răniţi, dintre care 100 sunt în stare gravă, a anunţat ieri premierul Silvio Berlusconi. 17 dintre persoanele decedate nu au fost încă identificate. Cutremurul a avut o magnitudine de moment de 6,2 grade şi este cel mai grav produs în ultimii 30 de ani în Italia. În regiunea Abruzzo, unde s-a produs seismul, trăiesc aproximativ 20.000 de români. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII