7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Cod galben pe Dunăre

Codul galben a fost instituit pe Dunăre începând de azi şi până pe 15 aprilie. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis atenţionare de cod galben în mai multe judeţe din ţară, printre care şi Oltul. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt a transmis avertizare hidrologică în vederea monitorizării cotelor de atenţie Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă din Primăriile Corabia, Gura Padinii, Ianca, Orlea, Grojdibodu, Gârcov şi către ANIF Caracal. S-a solicitat luarea măsurilor de înştiinţare a populaţiei din aceste zone şi de instruire a permanenţei la sediile primăriilor. Se menţionează că aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţii Dunării. Alte judeţe posibil să fie afectate de Dunăre sunt Mehedinţi, Dolj, Teleorman.

Claudia CHELU

 

Videocomparatoare pentru detectarea documentelor false

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să cumpere 70 de videocomparatoare pentru detectarea documentelor false şi falsificate, în valoare de 1,526 milioane de euro, potrivit anunţului de intenţie publicat ieri pe sistemul electronic de achiziţii publice. Data prevăzută pentru începerea procedurilor de adjudecare este 10 aprilie 2009.

Achiziţia va fi efectuată prin programul RO FSCH 12 „Reamenajarea şi dotarea la standarde Schengen a oficiilor consulare ale României din ţările situate în afara spaţiului Schengen. Înfiinţarea unui Centru de pregătire pentru personalul consular“ şi va fi finanţată cu fonduri comunitare.

Ministrul finanţelor publice, Gheorghe Pogea, anunţa că în acest an trebuie reduse în principal cheltuielile de personal, precum şi cele cu bunurile şi serviciile, cu autoturismele şi echipamentele de birou, în favoarea cheltuielilor de investiţii.

NewsIn

 

Salarii îngheţate sau 20.000 de angajaţi daţi afară?

Reprezentanţii Finanţelor i-au informat pe sindicaliştii din învăţământ că au de ales între îngheţarea salariilor şi reducerea personalului didactic cu 20.000 de oameni, în contextul diminuării bugetului alocat educaţiei cu 811 milioane de lei, a spus ieri preşedintele FSLI, Aurel Cornea. „Guvernul a stabilit să se facă reducerea personalului cu 5%, ceea ce înseamnă, de fapt, 20.000 de persoane, sau, dacă nu, îngheţarea salariilor în învăţământ. Ne-a propus şi a treia variantă, ceea ce înseamnă un eventual melanj între cele două. Acest lucru înseamnă că salariile din învăţământ nu ar mai creşte în acest an cu 5%, respectiv indicele inflaţiei“, a declarat Cornea. „Nu suntem de acord cu aceste variante şi, în aceste condiţii, suspendăm negocierile şi ne pregătim să declanşăm conflictul de muncă“, a adăugat el.

Sindicaliştii au avut ieri discuţii la Ministerul Finanţelor pe tema primei rectificări bugetare din 2009.

NewsIn

 

Un nou consiliu consultativ

Consiliul Local Târgu Jiu intenţionează să înfiinţeze un nou Consiliu consultativ al organizaţiilor nonguvernamentale. Pe 29 aprilie va avea loc întâlnirea cu reprezentanţii ONG-urilor pentru demararea procedurii de constituire a consiliului consultativ. Ramona Evulescu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Târgu Jiu, a precizat că obiectivele acestui organism sunt facilitarea dialogului dintre ONG, consiliul local şi alţi parteneri sociali şi elaborarea programelor de colaborare a ONG-urilor din diferite domenii.

Alin ION

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS