10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii buni de la ţară, bursieri în Craiova

Elevii buni de la ţară, bursieri în Craiova

Copiii din mediul rural cu rezultate bune la învăţătură, dar ai căror părinţi nu au venituri prea mari, pot solicita înscrierea la o clasă într-o şcoală craioveană, Ministerul Educaţiei suportând cheltuielile pentru întreţinerea acestora.

Fiecare inspectorat şcolar judeţean trebuia să înfiinţeze până la începutul anului şcolar 2008-2009 o clasă la o şcoală de elită, formată din 25 de copii capabili de performanţă din mediul rural şi ale căror venituri, pe membru de familie, să nu fie mai mari de o treime din salariul mediu pe economie. Potrivit datelor oficiale, doar în 16 judeţe au existat înscrieri în program, iar din cele 1.200 de locuri, anticipate iniţial de autorităţi, au fost ocupate doar 167.

Doljul s-a aflat printre judeţele codaşe la implementarea acestui program naţional, deoarece părinţii copiilor din comunele doljene nu şi-au exprimat dorinţa de a-şi da odraslele la o şcoală la oraş. Puţini dintre ei cunosc faptul că micuţul cu performanţe deosebite ar fi primit bani din partea Ministerului Educaţiei pentru cheltuielile de cazare, de masă şi cele şcolare, 3.500 de lei pentru zece luni.

Suma totală alocată pentru acest an şcolar se ridică la peste 3,5 milioane de lei. Pentru perioada 2009-2012, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării se laudă cu continuarea programului de burse pentru copiii din mediul rural capabili de performanţă. Pentru fiecare judeţ vor fi disponibile 25 de locuri, iar la nivel naţional – 1.025. „Din nefericire, în anul şcolar 2008-2009, doar două familii din mediul rural şi-au exprimat dorinţa de a-şi înscrie copilul cu performanţe la o şcoală de elită din Craiova. Având atât de puţine solicitări, a fost practic imposibil să înscriem aceşti elevi în programul de burse destinat copiilor cu performanţe din mediul rural, fiind nevoie de un număr suficient de mare de elevi pentru înfiinţarea unei clase. Tocmai pentru a veni în sprijinul copiilor săraci, dar inteligenţi şi dornici să înveţe, vom începe promovarea acestui program naţional de burse pentru cei din mediul rural încă din luna mai", a menţionat Diana Buşoi, inspector general al ISJ Dolj.

 

Părinţii sunt mai grijulii

 

Mulţi dintre directorii unităţilor şcolare din mediul rural au aflat despre acest program. „I-am informat pe părinţi despre această posibilitate, însă anul trecut nici unul nu a optat pentru a-şi da copilul la o şcoală de elită din Craiova. Părinţii de la ţară sunt poate mai grijulii – gândesc că micuţii lor nu s-ar descurca singuri într-un oraş mare sau le este teamă deoarece copilul va fi nevoit să stea într-un internat, să se descurce oarecum singur. În şcoala noastră avem elevi foarte buni. Cu siguranţă, pentru anul şcolar 2009-2010, cel puţin doi copii vor fi trimişi la Craiova pentru a beneficia de această bursă", a spus Ion Smarandache, director adjunct al Şcolii cu clasele I-VIII Castranova.

Încurajarea performanţelor copiilor săraci

Banii pentru burse vor fi repartizaţi lunar inspectoratelor şcolare de către Ministerul Educaţiei, iar acestea, la rândul lor, îi vor da şcolilor unde învaţă elevii beneficiari. După achitarea cheltuielilor de cazare şi masă, şcolarii vor primi de la unitatea de învăţământ diferenţa de bani. Bursa va fi formată din următoarele tipuri de cheltuieli: cazare – 350 de lei, masă – 2.790 de lei, şcolare (rechizite, auxiliare curriculare, îmbrăcăminte, transport urban şi intrajudeţean) – 360 de lei.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS