Oltenia, împărţită între şmecheri şi patroni

Autori


O analiză a GdS în mediul de afaceri din regiune scoate la iveală că în Dolj sunt cele mai multe firme din Oltenia cu pierderi. El este judeţul cel mai expus la evaziune, din cauza pierderilor pe mai mulţi ani consecutivi. În acelaşi timp, companiile din Olt sunt cele mai profitabile, în Vâlcea, „grosul“ pierderilor se concentrează la 13 firme, iar în Gorj, profiturile sunt acceptabile. Unii sunt patroni, alţii – doar şmecheri.

Doar 19.000 de firme din Dolj, Gorj, Olt şi Vâlcea au înregistrat profit pe anul 2007, în timp ce aproape 15.400 de societăţi din aceleaşi judeţe au avut pierderi. Cifrele sunt foarte apropiate şi sunt furnizate de direcţiile finanţelor publice din fiecare judeţ, unde îşi depun bilanţurile întreprinderile mijlocii, cele mici şi microîntreprinderile. Marii contribuabili îşi raportează profiturile direct la ANAF.

O analiză a mediului de afaceri din Oltenia a scos la iveală particularităţi ale companiilor din fiecare judeţ. Despre profitabilitatea lor a vorbit Gheorghe Lăpădat, director al Fondului Local de Garantare Craiova, filială a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri IFN SA, companie care se ocupă exact cu analizarea performanţelor companiilor pentru a le accepta la garantarea creditelor. Datele oficiale arată că în Dolj, de exemplu, există un număr exagerat de mare de firme pe pierdere. „Există mai multe particularităţi. În primul rând, în Dolj sunt foarte multe firme pe pierderi, ceea ce demonstrează, pe de o parte, o capitalizare neadecvată, iar pe de altă parte, că nu au fost evaluate corect riscurile şi nu au fost dimensionate corect cheltuielile, finanţările. Încă o particularitate specifică Doljului – acelaşi patron deţine un grup de firme, dintre care una are profit, iar celelalte acumulează pierderi şi datorii către stat“, a spus Lăpădat.

Managerul Fondului Local de Garantare susţine că din propria analiză asupra companiilor din regiune s-a demonstrat că în Olt sunt cele mai profitabile şi bine capitalizate, mai ales în domenii precum industria alimentară, agricultură şi construcţii. Analiza lui Lăpădat arată că în acest judeţ sunt cei mai serioşi întreprinzători. Multe companii din Olt se caracterizează prin profituri mari, susţinute an de an, inclusiv pe 2008. „În Vâlcea, profiturile mari sunt în domeniul transporturilor, pentru că acolo se concentrează cei mai mari transportatori din România. Gorjul se evidenţiază prin firme puternice în comerţ şi producţie (mobilier). În Mehedinţi s-a dezvoltat transportul fluvial de mărfuri, unde au apărut multe firme, care au profituri bune“, a adăugat Gheorghe Lăpădat.   

Dolj – firme multe, pierdere mare

Doljul este judeţul cu cele mai multe firme care au depus bilanţ contabil – 17.481 de entităţi, dar multe dintre acestea au înregistrat pierderi pe perioada analizată. DGFP Dolj anunţă că doar 6.562 de societăţi au fost profitabile în 2007, în timp ce 7.428 de companii au lucrat pe pierdere, iar 3.491 au fost pe zero.

Directorul executiv al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, spune că este destul de mare numărul firmelor cu pierderi şi că unele dintre acestea au fost verificate de inspectorii Fiscului, pentru că prezentau „risc mare de evaziune fiscală, având pierderi pe trei ani consecutivi. Unde există asemenea pierderi există şi suspiciuni că la firma respectivă se întâmplă ceva“. Antonescu spune că multe firme care sunt pe pierderi fie îşi umflă cheltuielile nejustificat (ceea ce înseamnă încălcarea legilor în vigoare), fie nu declară toate veniturile (caz clar de evaziune fiscală).

Gorjul, mai mult profit


Conform bilanţurilor contabile depuse la DGFP Gorj, din 7.108 firme, 4.121 au înregistrat profit. Pierderi au avut 2.213 societăţi, care au întâmpinat diverse probleme pe piaţă. Gheorghe Paraschivu, directorul general al DGFP Gorj, spune că au existat şi 774 de firme care nu au înregistrat nici pierderi, nici profit. „Societăţile care au avut profit au fost mai multe, iar suma totală a acestuia este destul de mare. Avem un profit declarat de 265.787.063 de lei şi pierderi de 86.525.264 de lei. Vom vedea ce se va întâmpla în continuare“, a spus Gheorghe Paraschivu.

Vâlcea: pierderea este în creştere

În judeţul Vâlcea, pierderile raportate de operatorii economici în 2007 au crescut cu 67% faţă de anul anterior, susţine directorul executiv al DGFP, Gheorghe Gogîrnoiu. Instituţia a dat publicităţii şi cifrele din situaţiile financiare depuse în 2008 (pentru 2007). 4.642 de firme au înregistrat profituri totale de 297 de milioane de lei şi 3.393 au cumulat pierderi de aproape 110 milioane de lei. DGFP Vâlcea comunică faptul că 42% din pierderi s-au înregistrat la companii din domeniul comerţului, iar 32% – la firme din industrie. Interesant este şi că suma cea mai mare a pierderilor au avut-o doar 13 societăţi din judeţ.

Olt: profitabilitate bună

Datele furnizate de DGFP Olt arată că, faţă de celelalte judeţe analizate, aici companiile sunt mai profitabile. Cele 3.968 de societăţi din Olt care au avut activitate bună în 2007 au declarat un profit de 282 de milioane de lei, iar 2.362 de firme – pierderi de 72 de milioane de lei. Finanţele din acest judeţ anunţă că pierderea cea mai mare a fost în comerţ şi industrie, iar profiturile cele mai importante s-au realizat în domenii precum industria, comerţul şi construcţiile.

  Pentru acest material au fost folosite informaţii de la corespondenţii GdS Mihaela Floroiu – Gorj şi Maria Păun – Olt.Comenteaza acum

11 Comentarii

 1. judex52 said:

  Normal !In Dolj,mafia este mai SOLIDA,are si “monitorizare” si protectie SUS !Oltul, nu are”petroviciu”, la Valcea,”i-au “dovedit” pe maharii din primarie cu spagi de zeci de mii de euro,la Gorj ,de cand a “plecat”MISCHIE,de cand “a cazut” clanul Morega( astia conduceau Gorjul si pe vremea”impuscatului “,cand”lucrau”in COOPERATIE),acum,mai nou afacerea”bani pt. partid”,A RAMAS “LOCUL VACANT”,sau este deocamdata”invizibi l” Credeti ca unde exista “un sistem energetic”,cu CIOLAN GROS, nu are Popoviciu lui ! SA FIM SERIOSI,ACOLO E “GAURA”MARE DE TOT LA NIVEL NATIONAL !Nu i-a “venit randul” la DOSAR.Iar ,la Mehedinti.unde “are balta peste”este SIGUR UN POPOVICIU !!! Unde sunt “balti”,cred ca este CEA MAI MARE CARACATITA ! Vezi,Constanta (Mazare,Constantines cu), ce o fi pe la Galati,Tulcea(Delta Dunarii), astia AU “ICRE”NU GLUMA !!! Noi suntem “SARACI”,pe langa ei !! DOAR TERENURI,CASE

 2. revenger said:

  TIFCO SRL (Mircea si Ioan Popescu) :

  exemplu de evaziune fiscala pe fata, nesanctionata:
  31.1 2.2007 profit net 19 miliarde vechi
  30.06.2008 pierdere 30 miliarde vechi.

  lucrari la negru in veselie, vezi hotel hellin aeroport, unde platile se faceau cu sacosa plina de euro !!!!

  masuri luate de dgfp : reorganizare judiciara 2 ani !!!

  si noi platim ca prostii impozite si taxe, iar ei rontaie miliardele furate !!!!

  oamenii sunt in somaj si toata iarna au lucrat la negru , fara taxe la buget, sa tot fii patron la craiova !!!!

 3. judex52 said:

  RAZBUNATORULE, nu ai nici o sansa decat SA FACI CA EI: GASESTI “OMU” DAI “DREPTUL la partid ( daca nu ai i-ti gasesc eu), SI LE DAI CU TIFLA LA TOTI “TIFCO”

 4. tangur said:

  Foarte bine fac, sa nu mai plateasca impozite ca oricum platesc degeaba.

 5. revenger said:

  judex52 ai dreptate, principiul ”mergi ori crapa” ca la sven hassel !!!daca ai pe cineva chiar ma intereseaza integrarea in acest sistem !!! craiova e un cerc inchis de afaceri, patronii de carton ruleaza banii intre ei, nimic din afara. se spoliaza doar bugetul local, cu sprijinul lui solomon si al lui psd-ica ala de la consiliul judetean. de aia nu vine nici dracu’ sa investeasca pe termen lung. singura solutie e sa fugi cat te tin picioarele.

  tangu r, esenta bunastarii in tarile civilizate este plata impozitelor, daca tu vrei altfel, o sa mori lent ……

 6. revenger said:

  Preţuri umflate la lucrări

  Potrivit unor surse judiciare, verificările pe care urmează să le facă oamenii legii vizează mai multe aspecte. O primă chestiune de lămurit se referă la Secţia de terapie intensivă amenajată la parterul spitalului de firma Tifco şi care ar fi trebuit să coste circa 390.000 de lei, dar lucrările ar fi ajuns la 700.000 de lei. Poliţiştii încearcă să afle cum a fost posibil ca lucrarea să coste aproape dublu, de ce conducerea spitalului a acceptat să plătească în plus şi mai ales de unde provine diferenţa de sumă. În această din urmă privinţă, oamenii legii bănuiesc că diferenţa ar proveni din banii acordaţi de Casa de Asigurări de Sănătate Dolj pentru servicii medicale, dar care ar fi fost deturnaţi şi folosiţi în alte scopuri de persoane din conducerea instituţiei sanitare.

  Oamenii legii vor investiga şi altă lucrare efectuată la acelaşi spital tot de Tifco – este vorba despre reabilitarea Secţiei de pediatrie a spitalului. Poliţiştii vor să afle dacă este adevărat că pentru reabilitarea a doar patru saloane spitalul ar fi plătit enorma sumă de 170.000 de lei.

 7. Pentru Revenger said:

  Păi să-ţi spun eu cum de a fost posibil ca secţia de terapie intensivă să coste aproape dublu: După preluarea lucrării, Tifco a fost băgat în şedinţă de dna. Calangiu, managerul spitalului, care a cerut nici mai mult nici mai putin decât 20 % din valoarea lucrărilor. Aceşti bani ar fi trebuit să ajungă la ministrul Nicolaescu, după cum spunea prima doamnă a spitalului. În realitate, au fost împărţiţi de tripleta Mogoş, Enea şi evident, Calangiu. Normal că, în aceste condiţii Tifco a trebuit să mărească valoarea prestaţiei sale, dar aici nu au mai fost probleme deoarece acceptul pentru costurile suplimentare veneau chiar de la destinatarii şpăgilor.

 8. judex52 said:

  Vezi,Revenger,ITI TREBUIE “PALARIE” pe cap,sa nu te ploua,sa nu te bata soarele, chiloti si ciorapi gasesti pe toate drumurile ! I-auzi, ministru,ceva secretar de stat ! Dar vezi ca in constructii e “DREPTU’ GROS” Auzi ! 20% ! Alte domenii au “tarif”cu mult mai mic !! cu criza asta constructiile,”nu se scoala” curand, Vezi ceva HI-TEQ,sisteme de protectie si paza ! E piata libera, si “foamea” mica !!!

 9. Taxe sufocante said:

  O firma fara salariati, in care administratorul centreaza si marcheaza, plateste 30 de milioane taxe lunar. Ma refer la taxele de publicitate pentru reclama ( si nu reclama luminoasa), salubritatea, contributiile la sanatate, somaj, pensii, comisionul pentru contabil, impozit pe un profit minim de 10 milioane, TVA-ul, curentul electric, abonamentul la internet, telefonul, licentele soft, intretinerea pentru un spatiu comercial ( caldura, apa curenta), taxa de utilizare a unei cai de acces la spatiul comercial ( alee), impozitul pe cladire. La un profit de 10 milioane si o singura persoana. parerea mea cxa astia omoara din start orice initiativa, ba inca distrug si firmele existente. Care patron de companie plateste zeci de milioane lunar taxe, fara sa scoata profit considerabil ? Care ?

 10. tangur said:

  Atunci cand iei un impozit tre sa si oferi ceva , la noi…statu ia banii si ofera …0.

 11. VT said:

  Vad ca se tot vorveste de TIFCO , cea care a executat {execrabil, dupa spusele unor salariati ai Spitalului}, am inteles de la aceiasi salariati , ca cel care este -din umbra – patronul acestei firme , ar fi un deputat PSD , care a aruncat zdravan , in campanie , bani pentru cumparat de voturi !!Aici , nimeni n-am vazut ca a amintit ceva despre acel deputat PSD { la al treilea mandat , parca }

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 6 aprilie 2009

Actualitate

» Ajutorul pentru Ford e gata
» Calitatea Codurilor, mai importantă decât viteza adoptării lor
» Gorj : Cereri pentru subvenţii
» România riscă să devină un paradis „penal“
» Târgu Jiu: Taxă de sacrificare a mieilor
» Magistrală de gaze Băileşti – Craiova – Calafat
» Patronul Alro, în vizită la Slatina
» Ford lucrează în două ture
» Românii din străinătate vor să aibă drept la pensie
» Târgu Jiu: Un nou consiliu consultativ
» Becali a avut galerie la Tribunal
» Salarii îngheţate sau 20.000 de angajaţi daţi afară, variantele propuse sindicatelor din educaţie
» Videocomparatoare pentru detectarea documentelor false
» Mehedinţi: Arme expediate prin poştă
» Executor judecătoresc, accidentat mortal
» Olt: Alegeri pentru BEJ
» Jandarm suspectat de braconaj
» Peste 2.100 de târgujieni, în afara legii
» Gorj: Mama minoră a fost găsită de poliţie
» Disponibilizaţii de la TMK-Artrom vor da societatea în judecată
» Banda cetăţeanului – armă antiradar la îndemâna şoferilor
» Criza în Dolj: un dosar de faliment la fiecare cinci ore
» S-au ieftinit creditele
» Elevii buni de la ţară, bursieri în Craiova

Local

» Ferval Residence, o investiţie pentru o viaţă mai bună
» Becali şi-a făcut singur dreptate
» Drumuri însângerate
» Lansări de carte în Cetatea Banilor

Gorj

» Defileul Jiului, curăţat de deşeuri

Sport

» Antrenament pentru Dinamo
» CSM a învins în derbiul Olteniei
» Pandurii, pe Argeş în jos
» Pandurii, pe Argeş în jos
» Neşu, învins de Groningen
» Săpunaru, integralist la FC Porto
» Echipa lui Maximilian Nicu nu mai este lideră
» Real rămâne la şase puncte de Barca
» Soarta selecţionerului României se stabileşte joi
» Bölöni îi poartă de grijă lui Piţurcă
» Mutu a intrat pe mâna medicilor

Bani & Afaceri

» Fermierii doljeni riscă să piardă cota de lapte
» Gorjenii s-au debarasat de trei tone de deşeuri electrice şi electronice
» Reconversia profesională, soluţia de criză
» Videanu contează pe Manţog

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Top