11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRestructurări la RAAN Drobeta Turnu Severin

Restructurări la RAAN Drobeta Turnu Severin

Ministrul economiei, Adriean Videanu, aflat vineri într-o vizită de lucru la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin, a declarat că aceasta va deveni rentabilă numai după o restructurare a activităţii, proces care va însemna şi reducerea locurilor de muncă.

 

Câteva sute din cele peste 2.500 de locuri de muncă existente în sucursalele RAAN din judeţul Mehedinţi ar putea să dispară.

Ministrul a solicitat conducerii RAAN să fie atentă la cheltuirea banului public. „După cele două luni care au trecut, cu siguranţă pot să vă spun că anul acesta vom avea o creştere economică negativă, vom avea o recesiune. De aceea, va trebui să drămuim resursele cu foarte multă chibzuinţă. Nu puteţi să periclitaţi locurile de muncă a mii de oameni din cauza lipsei de responsabilitate, mă refer la achiziţii, aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi", a afirmat ministrul economiei.

Un prim pas spre eficientizarea producţiei de apă grea a fost majorarea preţului de vânzare al produsului către rezervele statului cu 43 la sută, de la 1.428 lei/kg la 2.050 lei/kg.

Datorii de 780 de milioane de lei

Puritatea apei grele produse la Romag Prod este de 99,95 la sută.

În prezent, RAAN are datorii de circa 780 de milioane de lei. În plus, Termocentrala de la Halânga (sucursală a RAAN) care asigură consumul de abur tehnologic şi energie electrică pentru sucursala Romag Prod (Combinatul de Apă Grea), dar şi termoficarea urbană a municipiului se confruntă cu mari probleme de mediu. Autorizaţia integrată de mediu a unităţii a expirat la sfârşitul anului 2008, dar Termocentrala a primit din partea Ministerului Mediului o dispensă pentru a rezolva problemele cu care se confruntă. Cele două mari probleme ale Termocentralei sunt legate de montarea unei noi instalaţii de desulfurare a gazului de cocserie, precum şi a uneia de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii.

Ministrul Adriean Videanu a declarat că statul român riscă o amendă de 50 de milioane de euro dacă nu rezolvă aceste probleme de mediu, întrucât în anul 2007, prin Tratatul de aderare, s-au luat angajamente pe această linie.

Mai multe investiţii în 2009

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) şi-a stabilit pentru acest an investiţii de 80.649.000 de lei, cu 1,8% mai mult decât cele realizate în 2008, potrivit datelor furnizate de regie la solicitarea agenţiei de presă NewsIn.

„Aceste investiţii vor fi făcute în domeniul energetic pentru: asigurarea cu apă grea a unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă, asigurarea energiei electrice, atât pentru consumul intern, cât şi pentru livrare în Sistemul Energetic Naţional (SEN), şi pentru asigurarea aburului tehnologic necesar procesului de fabricaţie a apei grele şi energiei termice pentru încălzirea locuinţelor din municipiul Drobeta Turnu Severin", potrivit datelor RAAN.

De asemenea, regia va face în acest an şi investiţii în protecţia mediului, în vederea respectării directivelor europene şi programelor de conformare prevăzute în Autorizaţiile Integrate de Mediu, mai spun reprezentanţii RAAN.

În 2008, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare a realizat investiţii în valoare de 79.225.000 de lei.

RAAN se află sub autoritatea Ministerului Economiei şi are sediul în oraşul Drobeta Turnu Severin. Regia are ca obiect principal de activitate producerea apei grele şi a produselor conexe, producerea de energie electrică şi termică pentru folosinţa industrială şi casnică, precum şi activităţi de inginerie tehnologică pentru obiective nucleare şi cercetări în domeniul nuclear având în componenţă sucursale de producere a apei grele, a energiei electrice şi termice, de inginerie tehnologică pentru obiective nucleare şi de cercetări nucleare.

RAAN are, totodată, patru sucursale: Termocentrala Romag-Termo, fabrica de apă grea RomagProd, Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti şi SITON (Sucursala de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS