O scumpete de sănătate!

Autori


Data de 1 aprilie aduce schimbări importante în sănătate, printre care scumpirea cu 1% a medicamentelor româneşti şi ieftinirea cu 10% a celor importate, obligaţia spitalelor de a-şi afişa cheltuielile pe site-ul ministerului şi prescrierea medicamentelor prin denumirea comună internaţională.

Scumpirea, respectiv ieftinirea se referă la preţurile de vânzare în farmacii ale medicamentelor eliberate pe bază de reţetă. Modificările de tarife care vor intra în vigoare astăzi sunt urmarea ajustării preţurilor practicate de producătorii de medicamente. În baza ordinului de ministru, importatorii sunt obligaţi să aducă în România produse la cel mai mic preţ practicat în 12 ţări europene, iar calculul costurilor medicamentelor se face la cursul valutar de patru lei pentru un euro, stabilit de Ministerul Sănătăţii şi valabil până la sfârşitul anului 2009.

Tot de astăzi, potrivit contractului-cadru pe 2009, medicamentele vor fi prescrise sub forma denumirii comune internaţionale, adică specificând substanţa activă, în locul denumirii comerciale. Ministerul a luat această hotărâre pentru a facilita accesul pacienţilor la medicamente în funcţie de posibilităţile financiare. Altfel spus, se încearcă eliminarea situaţiilor în care bolnavilor li se prescriu cele mai scumpe medicamente dintre cele ce conţin aceeaşi substanţă activă. Măsura a fost contestată de medicii de familie, pe motiv că ei sunt cei mai în măsură să decidă ce medicament, dintre cele cu aceeaşi substanţă activă, îi este util pacientului. „Nu am fost de acord, însă am acceptat prescrierea pe baza denumirii comune internaţionale, în urma unui dialog civilizat cu ministrul Ion Bazac“, a spus preşedinta Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie din România, dr. Rodica Tănăsescu.

Altă prevedere a contractului-cadru obligă farmaciile aflate în relaţii contractuale cu Casele de Asigurări de Sănătate să elibereze numai medicamentele care dau preţul de referinţă în cadrul denumirii comune internaţionale prescrise de medic. Acesta reprezintă preţul medicamentului cel mai ieftin înregistrat la Ministerul Sănătăţii din categoria celor cu aceeaşi substanţă activă. Ministerul a decis stabilirea preţului de referinţă printr-o medie a celor mai mici costuri din 12 ţări europene. Cu acordul asiguratului însă, se pot elibera şi alte medicamente cu aceeaşi substanţă activă.


Tot de la 1 aprilie, potrivit noului contract-cadru, medicii de familie nou-veniţi într-un cabinet de medicină primară vor avea şase luni la dispoziţie pentru a avea pe liste numărul minim de asiguraţi necesar, în loc de trei luni, cum este prevăzut în prezent. „Prin contractul-cadru pe 2009 vom îmbunătăţi şi accesul asiguraţilor la servicii medicale şi la medicamente gratuite şi compensate în tratamentul ambulatoriu, în special pentru cei din mediul rural“, a declarat ministrul sănătăţii, Ion Bazac.

Şi tot de astăzi, medicii de familie vor utiliza un model unic de bilet de trimitere pentru serviciile medicale, pe care vor menţiona specialitatea clinică din ambulatoriu sau din spital unde se va prezenta pacientul.Comenteaza acum

Alte stiri

28 februarie 2019

DIICOT face anchetă la DGASPC Gorj

DIICOT face o anchetă la trei centre de bătrâni și copii din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj. Există suspiciunea că angajații celor trei instituții le-ar fi administrat beneficiarilor medicamente ...

Sumarul ediției de miercuri, 1 aprilie 2009

Actualitate

» Căsătoria, o afacere în noul Cod civil
» 590 de milioane de lei din majorarea accizelor la tutun şi alcool
» Cârpeli după Compania de Apă
» Pogea spune că măsurile anticriză nu sunt „bătute în cuie“
» Prefectura Dolj are manager public
» Magistrala de gaze Craiova – Calafat, funcţională în 2013
» Poliţia, slugă la firma cu radaru’
» Bănia se împrumută pentru turci
» Mii de firme din Dolj au conturile blocate
» Guvernul a făcut public preţul exproprierilor pentru podul Vidin-Calafat
» CE Rovinari a cumpărat energie electrică de 4,6 milioane de lei
» Organizaţiile studenţeşti anunţă proteste în stradă
» CE solicită taxă de drum pentru Coridorul IV PanEuropean

Local

» Craiovean condamnat în SUA pentru phishing
» Coaliţia „Opriţi codurile“ a înregistrat o primă victorie
» Autorităţile din domeniul protecţiei copilului cer modificarea legii
» Summit la Strasbourg şi Kehl
» 60 de ani de la înfiinţarea NATO
» O scumpete de sănătate!
» Militarii craioveni au participat la inaugurarea Şcolii Generale din Ur

Dolj

» Scurte ştiri
» HIV-SIDA nu-i o păcăleală
» Liceeni fără logică
» Medicii renunţă la proteste

Gorj

» Scurte ştiri

Sport

» România, investigată de EHF
» Gorjenii, în vacanţă
» Meciuri la Sibiu pentru SCM-U
» Craiovenii, primii în Serbia
» Theo Evans conduce Sudul în All Star Game
» Diaconu nu mai boxează cu Branco
» Regulile lui Artimon
» Alex Piţurcă, iertat de Cîrţu
» Mihai Costea este în top
» Constantini nu este presat de rezultate
» Favoriţi la pariuri

Bani & Afaceri

» Drive test: noul Ford Fiesta
» Impozitul pe pierdere sau pe „firma moartă“

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Horoscop
» Scurte stiri
» Ţinute primăvăratice pentru birou
» Rochia neagră, ieri şi azi

Opinii

» Românul cetăţean şi Românul istoric
» Dorel şi Cosmin

Top