11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedicii renunţă la proteste

Medicii renunţă la proteste

Medicii de familie nu vor mai fi obligaţi să asigure asistenţa medicală de urgenţă prin centrele de permanenţă, după programul normal de lucru. Activitatea centrelor de permanenţă va fi scoasă din contractul-cadru şi reglementată separat.

Medicii de familie au renunţat la proteste după negocierile purtate ieri cu Ministerul Sănătăţii. Prin urmare, nu vor mai închide cabinetele medicale de la 1 aprilie, aşa cum era programat, ci îşi vor desfăşura activitatea în mod normal, iar pacienţii vor beneficia şi în continuare de reţete medicale, consultaţii şi alte servicii specializate oferite de medicul de familie.
Reprezentanţii medicilor de familie au semnat în acest sens un protocol cu Ministerul Sănătăţii în care se obligă să asigure continuitatea asistenţei medicale. Începând de astăzi, medicii de familie vor semna acte adiţionale la contractul pe 2008, care expiră pe 1 aprilie. Săptămâna viitoare urmează să apară contractul-cadru pe 2009 şi normele de aplicare a acestuia, în baza cărora trebuie semnate apoi noile contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Permanenţa, scoasă din contract

Potrivit reprezentanţilor Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie din România (SNMFR), filiala Dolj, s-a convenit asupra unor puncte ale contractului în care medicii şi ministerul aveau păreri diferite. Cel mai mare câştig al medicilor a fost scoaterea din noul contract-cadru a activităţii în centrele de permanenţă. Totuşi, ministerul nu a renunţat la această idee, permanenţa urmând să fie reglementată printr-un act normativ separat. „Pentru permanenţă urmează să apară o lege, nu neapărat într-o altă formă decât cea propusă de minister. Noi dorim însă ca activitatea de permanenţă să nu fie introdusă cu titlu de obligativitate. Să nu uităm că activitatea în centrele de permanenţă este în afara normei de bază. Nu este normal ca medicul să fie obligat să muncească suplimentar. Poate s-o facă, dar numai dacă el este dispus să facă acest lucru“, a explicat dr. Gheorghe-Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele SNMFR Dolj.

Venituri suplimentare pentru medici

În prezent, norma de bază a medicului de familie este de 35 de ore săptămânal, în care sunt incluse activitatea la cabinet şi munca de teren. În anul 2008, veniturile medicilor de familie doljeni erau de ordinul zecilor de milioane de lei, în funcţie de numărul de pacienţi de pe liste şi de modul de organizare a activităţii. În timp ce un medic de familie începător putea să aibă un salariu începând de la 1.000 de lei, unii medici experimentaţi au ajuns să câştige 5.000 de lei, 7.000 de lei sau chiar 10.000 de lei într-o lună.
Odată cu intrarea în vigoare a noii legi privind centrele de permanenţă, medicii de familie vor semna contracte separat prin care se vor obliga să asigure asistenţa medicală de urgenţă a pacienţilor în afara orelor de program ale cabinetului.
Pentru plata medicilor de familie care vor lucra în aceste centre, Ministerul Sănătăţii a alocat anul acesta cinci milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII