12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLiceeni fără logică

Liceeni fără logică

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au pus Logica pe lista neagră a materiilor de studiu din liceu propuse pentru eliminare.
După scandalul iscat în urma propunerii reducerii orelor de educaţie fizică şi de istorie, precum şi de eliminare a celei de-a doua limbi moderne şi a dirigenţiei din programa liceenilor, mai-marii din Ministerul Educaţiei au ajuns, se pare, la o nouă soluţie: scoaterea disciplinei Logică şi argumentare din noile planuri-cadru ale învăţământului liceal. La nivel naţional, această idee a iscat deja revolta reprezentanţilor facultăţilor de filozofie, iar la nivel judeţean – indignarea profesorilor care predau discipline umaniste. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj asigură însă că eliminarea Logicii din programa liceenilor este imposibil de pus în practică pentru anul şcolar 2009/2010, deoarece în aceste zile se efectuează ultimele centralizări pentru pretransferarea personalului didactic titular, la cerere, şi transferarea personalului didactic titular disponibilizat prin restrângere de activitate sau prin restructurarea reţelei şcolare.
„Până pe 3 aprilie vom afişa la inspectoratul şcolar lista cuprinzând posturile didactice/catedrele vacante/rezervate, menţionându-se în listă posturile didactice/catedrele alocate pentru soluţionarea restrângerilor de activitate. În perioada 24 martie – 6 aprilie se realizează evaluarea cadrelor didactice pentru transferare prin restrângere de activitate. Eliminarea logicii ca materie de studiu este imposibil de pus în practică pentru această toamnă. Consider că Logica este una dintre materiile esenţiale care ar trebui predate“, a menţionat Diana Buşoi, inspector general al ISJ Dolj.

Logica este la fel de importantă ca şi gramatica

La rândul lor, reprezentanţii Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Dolj consideră că eliminarea logicii din programa şcolară a liceenilor nu are nici un fundament ştiinţific şi educaţional. Potrivit acestora, spiritul civic nu se poate maturiza fără un exerciţiu pedagogic sistematic, din care nu pot lipsi disciplinele umaniste tradiţionale.
„Ştim cu toţii că programa şcolară este încărcată, însă scoaterea Logicii din materiile predate liceenilor nu este o soluţie. Este ca şi cum s-ar propune eliminarea gramaticii din programa şcolară. Pe termen lung, asemenea măsuri pot avea consecinţe dezastruoase pentru formarea individuală a tinerilor, pentru că fără studierea Logicii nu putem vorbi în mod argumentat“, a menţionat Adriana Maria Rotaru, directoarea Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII