13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPatru localităţi, poluate de o fermă

Patru localităţi, poluate de o fermă

O fermă de creştere a porcilor, finanţată din bani europeni, dă mari bătăi de cap oamenilor din patru localităţi de lângă Drobeta Turnu Severin. Aceştia se plâng că nu mai pot ieşi din case din cauza mirosului insuportabil de fecale.
În localitatea Schiteieşti, situată la şapte kilometri de Drobeta Turnu Severin, firma Com Prod Aliment a început să crească, în urmă cu un an, 3.000 de porci. Toate au fost bune şi frumoase până când angajaţii fermei de porci au început să arunce dejecţiile animalelor pe terenurile agricole de la marginea localităţii. Mirosul insuportabil se simte chiar şi la zece kilometri, fapt pentru care în ultima perioadă localnici din Halânga, Izvorul Bârzii, Malovăţ şi Schiteieşti au trimis sute de sesizări la Agenţia pentru Protecţia Mediului. „Am primit sesizări cu privire la ferma de porci din Schinteieşti, în care oamenii se plâng că nu mai suportă mirosul. Vom analiza situaţia şi vom vedea ce putem face“, a declarat Mircea Nicolae, inspector la Garda de Mediu Mehedinţi. Terenul pe care odată se cultiva porumb era foarte roditor, dar acum totul este negru, iar grâul semănat în toamnă se usucă. „Toţi oamenii care au recolte pe aici sunt conştienţi că nu se mai aleg cu nimic. Se vede că grâul este îngălbenit şi se va usca. Nu este posibil ce se întâmplă!“, a spus Constantin Dincă, un localnic.
 

„Îşi bat joc de noi!“

Cei care locuiesc în apropierea fermei de porci spun că, atunci când plouă mai mult, dejecţiile ajung în curţile lor.
„Noi locuim la câteva zeci de metri de fermă şi nu numai că simţim mirosul, dar îi şi vedem când se duc cu tractorul şi împrăştie mizeriile de la porci. Îşi bat joc de noi! Când ieşim în curte trebuie să ne acoperim nasul, că nu putem rezista“, a mai spus o femeie.
„Miroase foarte urât. Am făcut şi noi sesizări, dar nu cred că s-a rezolvat ceva“, a spus educatoarea grădiniţei din Schinteieşti.
Cei de la Garda de Mediu din Drobeta Turnu Severin par intrigaţi de ce se întâmplă, dar nu au luat nici o măsură şi, în loc de controale, îi ceartă pe cei care vin să depună sesizări.
„Nu înţeleg de ce ne tot atacaţi pe noi. De ce nu discutaţi cu conducerea fermei dacă vi se pare că noi nu facem nimic?“, se certau reprezentanţii Gărzii de Mediu cu localnicii.
Chiar dacă i-am surprins pe angajaţii fermei de porci în timp ce aruncau resturile de fecale, nimeni din conducerea firmei Com Prod Aliment nu a dorit să ne spună ce se întâmplă.
500 de oameni au făcut plângeri şi au denunţat atât Agenţia de Mediu, cât şi firma care le-a făcut viaţa un calvar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS