24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDrumuri pline de şoferi băuţi sau fără permis

Drumuri pline de şoferi băuţi sau fără permis

Sute de doljeni au fost prinşi de poliţişti pe drumurile publice, în ultimul an, conducând beţi sau fără a avea permis, aceştia fiind „încurajaţi“ de pedepsele mici pentru aceste infracţiuni, care de cele mai multe ori înseamnă amenzi de câteva sute de lei.

Zeci de doljeni riscă în fie-care zi viaţa lor sau a celorlaţi participanţi la trafic, conducând autovehiculele sub influenţa alcoolului, fără a avea permis de conducere sau cu permisul suspedat. Unii dintre aceştia sunt depistaţi de poliţişti, care întocmesc pe numele lor dosare penale, însă, de cele mai multe ori, aceştia scapă cu amenzi şi continuă să circule încălcând legea.
Numai vineri au fost depistaţi şapte bărbaţi care conduceau autovehicule pe drumurile publice băuţi sau fără a avea permis, iar duminică alţi nouă. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, în evidenţe se află 815 astfel de fapte penale, comise de aproximativ 300 de doljeni, din anul 2008 şi până acum, numărul acestor infracţiuni fiind în creştere. „În anul 2009, sunt mult mai multe constatări de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008, fie că e vorba de conducere fără permis, sub influenţa alcoolului, cu permisul suspendat sau cu numere false“, a explicat comisarul-şef Nicuşor Badea, adjunctul şefului IPJ Dolj.

Multe infracţiuni pedepsite cu amenzi

O persoană care este prinsă de poliţişti conducând sub influenţa băuturilor alcoolice sau fără permis scapă de regulă numai cu o amendă, pedeapsă dată de procurori la prima abatere, deşi legea prevede pedepse cu închisoarea între unu şi cinci ani pentru astfel de fapte. Numai dacă un şofer a comis două sau mai multe infracţiuni dosarul ajunge în instanţă, dar şi atunci acesta scapă destul de uşor, pentru că judecătorii aplică, de obicei, pedepse cu suspendare sau cu caracter administrativ. „Din practica judiciară putem spune că, pentru o persoană care este la prima abatere, procurorul aplică prevederile art. 18, indice 1 din Codul penal, considerând că fapta nu prezintă pericolul social al unui infracţiuni şi aplică o sancţiune cu caracter administrativ. Dacă, de exemplu, o persoană a fost depistată de mai multe ori conducând fără permis,  de obicei procurorul dispune trimiterea în judecată“, a mai spus comisarul-şef Nicuşor Badea.
Foarte rar, cei mai ghinionişti, care sunt prinşi de multe ori de poliţişti încălcând legea, sunt cercetaţi în stare de arest. Ultima persoană care a ajuns după gratii pentru comiterea de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere este Graţian Mitroi, de 23 de ani, din Craiova. Bărbatul a fost prins, începând din 2006, de şase ori conducând fără permis, de trei ori fiind şi băut. Acesta a fost sancţionat cu o amendă administrativă de 400 de lei în 2007, iar în 2006 s-a ales cu două amenzi administrative de 500 de lei, respectiv 1.000 de lei, toate pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a avea permis. La sfârşitul lunii ianuarie, după ce l-au mai prins de trei ori băut şi fără permis, judecătorii craioveni au emis pe numele lui Graţian Mitroi un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Bază de date pentru astfel de infracţiuni

Conform reprezentanţilor IPJ Dolj, pentru a evita situaţiile în care o persoană prinsă băută la volan sau fără permis şi care nu este la prima abatere să scape numai cu o amendă, a fost pusă la punct o bază de date în care sunt contabilizate toate infracţiunile de acest fel constatate. „Am întocmit o bază de date în care apar toate infracţiunile de conducere fără permis sau sub influenţa alcoolului şi îi putem identifica mai uşor pe cei care au mai comis astfel de fapte. Fără această bază de date era mai dificil, pentru că o persoană putea avea mai multe dosare, la diferite unităţi de poliţie, fiind destul de greu de găsit“, a mai spus comisarul-şef Nicuşor Badea. Când un şofer este depistat conducând fără permis, poliţiştii verifică în baza de date şi stabilesc dacă este la prima abatere. Dacă i se mai găsesc şi alte fapte, sunt precizate în referatul care ajunge la procuror, acesta urmând să facă propunerea ţinând cont de ele.
Potrivit poliţiştilor, cele 815 astfel de infracţiuni existente până acum în baza de date au fost comise de aproximativ 300 de doljeni, unii dintre ei figurând şi cu câte trei infracţiuni, cum ar fi Florin Preduţ, care a fost depistat conducând fără permis de trei ori în zece zile. Cei mai mulţi au câte două infracţiuni la activ, aceştia fiind găsiţi la volan băuţi, după care au fost prinşi conducând fără permis, acesta fiind suspendat pentru prima faptă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII