10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBanii Doljului în 2009

Banii Doljului în 2009

Învăţământul şi sistemul de asistenţă socială sunt priorităţile bugetului judeţului Dolj în acest an, în timp ce din lista de investiţii cei mai mulţi bani sunt alocaţi reabilitării Aeroportului din Craiova.

 

Bugetul judeţului pe anul 2009 este cu 11 procente mai mare decât cel anterior, cifrându-se la aproximativ 196 de milioane de lei. Doljul are anul acesta cu circa 20 de milioane de lei mai mult deoarece subvenţiile primite de la bugetul de stat pentru finanţarea drepturilor acordare persoanelor cu handicap au crescut cu 35%, iar sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţului sunt mai mari cu 18,5 procente, potrivit consiliului judeţean. Anul acesta, de la bugetul de stat drepturile persoanelor cu handicap au fost subvenţionate cu 9,7 milioane de lei mai mult decât în 2008, iar sistemul de protecţie a copilului şi învăţământul special au primit cu circa 8,3 milioane de lei mai mult. Acestea sunt şi principalele direcţii ale finanţărilor puternice în 2009, alocându-se fonduri către Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi către centrele de asistenţă socială a persoanelor cu handicap, programul „Laptele şi cornul" pentru elevii claselor I-VIII din învăţământul de stat şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat, precum şi pentru cheltuielile aferente învăţământului special şi centrelor de asistenţă educaţională.

„Mă aşteptam la mai mulţi bani, şi asta din perspectiva descentralizării. Pentru că dacă a fost stabilită data de 4 mai pentru descentralizarea principalelor servicii din subordinea ministerelor, atunci respectivele trebuie să vină la CJ şi cu banii necesari. Aşteptăm cu mare interes amănunte despre instituţiile care vin la CJ, pentru a putea să ne aranjăm şi noi organigrama", a declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj. Primele instituţii care ar trece în subordinea autorităţilor locale în perioada următoare ar fi spitalele, cele şapte centre medico-sociale din judeţ, şcolile şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, dar şi serviciile de paşapoarte, buletine de identitate şi permise de conducere, conform lui Prioteasa.

Investiţii de 75 de milioane în 2009

Suma pusă la bătaie pentru investiţii în acest an, aproximativ 75 de milioane de lei, provine din fondul de rulment (13,3 milioane de lei), credit intern în valoare de 19,5 milioane de lei şi cea mai mare parte, de circa 42 de milioane de lei, o reprezintă alocaţiile bugetare. Reabilitatea Aeroportului Internaţional Craiova „înghite" cea mai mare parte din banii de investiţii, pentru acest obiectiv fiind alocată suma de 19 milioane de lei, pentru reabilitatea clădirilor şi a pistei, amenajarea unor alei pietonale şi a unor parcări, extinderea platformei de debarcare-îmbarcare şi dotări.

Alte 14,3 milioane de lei sunt destinare cofinanţării unor proiecte de reabilitare a drumurilor judeţene Calafat-Ciupercenii Noi, Craiova-Podari-Segarcea, Lăcriţa-Coşoveni, Craiova-Brabova până la limita spre Mehedinţi a judeţului, Teslui-Pieleşti până la limita cu judeţul Olt şi modernizării ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Craiova. Tot printre obiectivele de investiţii din acest an se regăsesc şi staţiile de epurare a spitalelor din Leamna şi Melineşti, terminarea lucrărilor la Muzeul Olteniei, catedrala din cartierul Craioviţa Nouă din municipiu sau Biserica Băşica.

Bani pentru proiecte aprobate, blocaţi la guvern

Judeţul ar mai trebui să primească bani pentru proiecte depuse de autorităţile din localităţi prin programul de pietruire, reabilitare, modernizare sau asfaltare a drumurilor de interes local şi alimentarea cu apă a satelor. 46 de localităţi din Dolj trebuie să primească bani, în total fiind 71 de localităţi care au studii de fezabilitate şi proiecte tehnice întocmite. Fondurile sunt însă blocate la guvern şi la ministere. „Nu înţelegem de ce programele care puteau să duduie în acest moment, cum e OG 7/2007, unde sunt licitaţii făcute, firmele au lucrat şi au sute de mii de lei de încasat, sunt blocate. De ce nu se dau banii? Când îi dau? La vară? În iunie, iulie, când începe campania electorală? Se putea lucra de o lună şi jumătate, că a fost iarna asta blândă. Bani sunt, că s-a aprobat bugetul. De asemenea, se poate da drumul la HG nr. 577/1997, pentru drumuri. E nevoie să facă cineva un demers, ca banii aceştia să fie puşi la dispoziţia consiliilor locale. Judeţul Dolj aşteaptă cu mare interes aceşti bani", a declarat Prioteasa. Potrivit acestuia, bugetul propriu al CJ ar putea fi aprobat în şedinţă ordinară fixată luna viitoare, în jurul datei de 9 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS