11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProbe prin tortură

Probe prin tortură

Centrul de Resurse Juridice atrage atenţia asupra unor nereguli grave ale proiectului Codului de procedură penală, care nu pot fi îndreptate printr-o simplă dezbatere parlamentară timp de cel mult două săptămâni, se arată într-un comunicat al CRJ, potrivit Hotnews. Aceste nereguli vor avea repercusiuni asupra dreptului la viaţa privată, asupra dreptului la apărare, dar şi asupra instituţiilor judiciare prin prisma neclarităţii textelor, necorelării lor şi, cel mai probabil, prin lipsa de resurse umane din sistemul judiciar, precizează comunicatul. CRJ a dat exemplu un articol care a suscitat dezbateri.
„Deşi iniţiatorul nu pare să înţeleagă gravitatea textului, art. 100 permite folosirea de probe obţinute în mod nelegal, chiar şi în mod excepţional, inclusiv probe derivate din probe obţinute prin tortură, tratamente inumane sau degradante. Raţionamentul este specific Evului Mediu, nicidecum secolului 21“, spune CRJ.
Alt exemplu periculos este restrângerea dreptului la viaţă privată al unei persoane suspectate că va comite o infracţiune. „Este supusă supravegherii tehnice şi cercetării orice persoană care se pregăteşte să comită o infracţiune pentru care legea prevede o pedeapsă mai mare de cinci ani, deşi pregătirea în sine nu este pedepsibilă; prin urmare, simpla ipoteză că o persoană se pregăteşte să comită o infracţiune duce la restrângerea dreptului la viaţă privată prin supraveghere audio, video, fotografiere, reţinere, predare şi percheziţionare a trimiterilor poştale, conservarea rapidă a datelor informatice şi a datelor privind traficul informaţional“, mai spune CRJ.
Aceste exemple constituie doar o mică parte din problemele identificate în proiectul Codului de procedură penală, precizează sursa citată, arătând că alte comentarii se află pe site-ul
www.crj.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS