Acasă Local Copii slugi pentru părinţi

Copii slugi pentru părinţi

Copii transformaţi în sclavi de propriii părinţi. Se întâmplă în comuna Burila Mare, din judeţul Mehedinţi, sub ochii îngăduitori ai autorităţilor.

La Burila Mare, timpul parcă s-a oprit în loc când vine vorba de casa familiei Raea. Patru ziduri de pământ, fără uşi şi ferestre, adăpostesc o familie a cărei poveste ar îngrozi orice om cu suflet. Cinci copii, toţi minori, trăiesc precum vitele în grajd. Al şaselea, o fată de 18 ani, a plecat de-acasă. Trei dintre cei rămaşi au ajuns slugi şi muncesc de dimineaţă până la apus pe câte o sticlă de alcool pe care le-o dau părinţilor.
„Cel mare nu s-a dus azi la şcoală, că am zis că mergem să îl scoatem pe ăl mic din spital, altul e la o femeie la care munceşte şi ăilalţi sunt pe aici prin curte, nu ştiu…“, a spus Steluţa Raea, mama copiilor.
Mezina familiei, de un an şi două luni, doarme în acelaşi pat cu tatăl său, bolnav de plămâni, iar la lumina zilei se pot vedea pe tot trupul ei muşcături de purici şi bube.
Mama copiilor i-a născut pe toţi acasă, singură, iar de băut se apucă încă de la primele ore ale dimineţii. „Am băut un pahar de ţuică la o femeie în sat, că am ajutat-o să descarce ceva din căruţă. Pe cei mari îi trimit la muncă pe la oameni, să fie slugi, că trebuie să ne ajute. Soţul e bolnav, la pat, nu am cu ce să cumpăr de mâncare dacă nu mă ajută şi ei“, a recunoscut Steluţa Raea.
„Sunt bolnav, am TBC, nu pot să mă ridic din pat. Ştiu că nu sunt condiţii normale de trai, dar nu avem ce să facem. Dacă am putea, am face. Fetiţa ziua stă cu mine în pat, iar noaptea doarme cu ceilalţi, în patul de dincolo de masă“, a spus tatăl copiilor, Ioan Aiacobei.
Primarul comunei Burila Mare şi un asistent social au încercat să schimbe viaţa copiilor, însă mama lor a refuzat, susţinând că nu trăiesc chiar atât de rău. „Această familie este dezorganizată, o familie de beţivani… Au beneficiat de la noi de tot ce s-a putut, dar ei în afară de băutură şi dezordine nu ştiu să facă. Noi ne-am implicat să-i ducem pe toţi cei şase copii la un centru de zi, unde să stea până la ora 16.00 şi apoi să meargă acasă, dar mama n-a vrut să îi lase. A zis că dacă îi luăm copiii se omoară. Am lăsat-o să aibă grijă de ei, dar lucrurile nu s-au schimbat. Singura soluţie pe care o văd este construirea unui centru de zi aici în comună şi am făcut deja actele în acest sens. Acest centru de zi ar fi benefic nu numai pentru această familie, ci şi pentru altele care sunt în situaţii asemănătoare“, a declarat primarul comunei Burila Mare, Jenică Cicic.

Primăria a încercat, dar nu a reuşit

Asistenta socială din comuna Burila Mare a explicat cum au decurs încercările de salvare a micuţilor. „Viaţa acestor copii este sub supravegherea noastră de foarte mult timp. Am fost de nenumărate ori în casa lor, am stat de vorbă cu părinţii, dar nu ne putem înţelege. De la primărie au primit tot ce se putea primi: alocaţie, ajutor de încălzire, făină, zahăr, ulei, atunci când a fost cazul, şi tot aşa. Medicul de familie vine în fiecare lună şi le aduce medicamente, dar nu ştiu dacă mama le administrează celor mici. Noi am făcut deja dosarul ca aceşti copii să fie duşi la un centru de plasament, însă nu am vrea să îi separăm, vrem să găsim unul care să îi primească pe cei cinci mai mici, pentru că fata cea mare am înţeles că a plecat de acasă“, a spus Crenguţa Tănăsescu, asistent social la Primăria Burila Mare.
Şi vecinilor le este greu să înţeleagă ce se întâmplă cu această familie.
„Sunt nişte oameni cu copii necontrolaţi, nu poţi să te înţelegi cu ei. Au spart geamurile la casă, prin sat dacă găsesc o casă părăsită o sparg şi iau tot ce găsesc, nu poţi să comunici cu ei. Părinţii lor stau numai beţi, iar dacă le zici ceva te înjură“, a spus un vecin.

Exit mobile version