12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCrin Antonescu bate la porţile Cotroceniului

Crin Antonescu bate la porţile Cotroceniului

PNL are conducere nouă. Crin Antonescu este noul preşedinte al partidului, în locul lui Călin Popescu Tăriceanu, iar Ludovic Orban a fost ales prim-vicepreşedinte. Cei doi şi-au câştigat poziţiile zdrobindu-şi concurenţii.

 

Crin Antonescu a obţinut 873 de voturi pentru din partea delegaţilor la Congresul Extraordinar ce a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, în vreme ce contracandidatul său, Călin Popescu Tăriceanu, a primit 546 de voturi pentru. 12 voturi au fost declarate nule. Antonescu a spus, după rezultatul votului, că a ajuns preşedintele partidului numai prin voinţa delegaţilor prezenţi, „fără conspiraţii, fără aranjamente".

După anunţarea învingătorului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că partidul trebuie să-şi mobilizeze toată energia pentru a da primul preşedinte al României după 1990. „Dragă Crin, vreau să te felicit, dar nu te invidiez pentru că ai să vezi cât de greu e să fii preşedinte al PNL!", a spus Tăriceanu. El le-a mulţumit colegilor din PNL care l-au susţinut şi a vorbit despre miza „extraordinară" a europarlamentarelor şi a prezidenţialelor.

„Îi doresc lui Crin ca în calitate de conducător al partidului să obţină rezultate bune pentru noi. Miza cea mai importantă – care va fi la prezidenţiale – va trebui să mobilizeze energiile partidului în aşa fel încât să reuşim pentru prima oară după ‘90 să dăm României un preşedinte liberal. Îţi doresc mult succes!", s-a adresat Tăriceanu noului preşedinte al PNL.

Antonescu, la luptă împotriva lui Băsescu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că liberalii trebuie să ia cât mai rapid, chiar până în campania pentru europarlamentare, o decizie privitoare la candidatul la preşedinţie, care „probabil" va fi chiar el, dacă nu se întâmplă ceva „cu totul neprevăzut".

Acesta a arătat că, aşa cum decizia din cadrul Congresului a fost în favoarea sa, „probabil" că decizia partidului va fi să-l desemneze tot pe el candidat la preşedinţie, „dacă nu se întâmplă ceva cu totul neprevăzut". „Şi în politică, în asemenea chestiuni, nu prea văd ce se poate întâmpla. În politică, doamne fereşte, pot să dispară oameni, să se dea peste cap tot peisajul politic, dar nu apar oameni pe neprevăzute, aşa, într-un timp foarte scurt", a adăugat Antonescu. „Eu mă pregătesc (…), poate ăsta a fost elementul decisiv al victoriei, faptul că mi-am asumat cu mai multă determinare această posibilă candidatură decât Călin Popescu Tăriceanu, care şi-a asumat-o doar formal", a explicat Antonescu.

Preşedintele PNL a spus că este pregătit pentru a deveni şef al statului „ca determinare şi ca asumare politică", dar că nu este suficient pregătit cu tot ce presupune o astfel de postură. Întrebat dacă Traian Băsescu este principalul său adversar, preşedintele PNL a spus că nu eventualii contracandidaţi îl sperie, ci eventualitatea în care va câştiga alegerile.

„Traian Băsescu nu e sperietoare. Eu, în orice caz, nu mă sperii de perspectiva înfrângerii, ci de perspectiva câştigului; pentru ea trebuie să fim pregătiţi. România este o ţară foarte greu de condus, de reprezentat, de echilibrat. Asta e problema, nu Traian Băsescu. El este un candidat redutabil, categoric, cu care nu ai ce să păţeşti, decât să pierzi în competiţie, nu te omoară nimeni. Problema e ce faci în momentul în care asupra ta stă povara aşteptărilor, care se strâng atunci când apare un nou preşedinte, şi uitaţi-vă ce s-a întâmplat cu Traian Băsescu şi ce povară duce acum Traian Băsescu pentru toate iluziile şi aşteptările legate de Domnia sa", a comentat preşedintele PNL.

Putere pentru Cotroceni

Pe de altă parte, Antonescu a spus că nu-i este frică nici de pierderea puterii în partid, în eventualitatea unei înfrângeri în alegeri. „Dacă eu ratez această misiune de a reprezenta PNL în competiţia prezidenţială, la ce-mi mai trebuie putere după aceea? Să pun deputaţi data viitoare când vor fi alegeri sau, eventual, să numesc nişte miniştri când vom veni la guvernare sau să mediez conflicte dintre filiale?", a spus Antonescu, arătând că şi-a dorit şefia PNL tocmai pentru a da altă abordare acestei funcţii. Antonescu a explicat şi de ce, în cadrul discursurilor sale din ziua alegerilor interne, a făcut referiri la Traian Băsescu şi chiar a spus că, dacă l-a jignit pe acesta numindu-l „codoaşa politicii româneşti", îşi cere scuze.

„Unul din elementele campaniei electorale interne în PNL – o linie nesăbuită şi caraghioasă, după părerea mea -, a fost acela de a induce eroarea că Tăriceanu este singurul rezistent împotriva lui Băsescu şi că Antonescu, dacă vine la conducerea PNL, ar putea duce acest partid la Traian Băsescu", a explicat Crin Antonescu, întărind că e total greşită această interpretare.

Pesediştii fac curte PNL

Pesediştii au fost încântaţi de rezultatul alegerilor din PNL. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că are cele mai bune păreri despre noul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, pe care l-a caracterizat drept un „nobil intelectual", arătând că alegerea sa în fruntea liberalilor dă o notă „atractivă" partidului. Ponta a fost şi mai tranşant. „Eu nu mi-am ascuns niciodată respectul şi simpatia faţă de Crin Antonescu. Modul lui de a face politică îmi dă speranţe. Acum aşteptăm să vină şi rezultatele", a spus Ponta. Întrebat dacă relaţiile dintre PNL şi PSD ar putea să se schimbe odată cu noua conducere a liberalilor, Ponta a spus că discuţiile dintre cele două partide ar putea avea loc, de acum înainte, „pe faţă".

„Nu cred că se vor schimba relaţiile, dar pentru că totuşi conducerea veche avea nişte relaţii cu o parte dintre colegii mei pe care eu le-am criticat, poate noua conducere e un avantaj pentru PSD, pentru că de acum încolo vom discuta pe faţă, nu ca înainte", a spus Ponta. În schimb, PD-L, prin vocea prim-vicepreşedintelui Theodor Stolojan, a spus că Antonescu nu este ceea ce-i trebuia PNL, ca partid de opoziţie, fiind comod şi bun doar la discursuri, dar că Ludovic Orban este „din alt aluat", un bun organizator şi un om de partid. „Antonescu nu este ceea ce îi trebuie unui partid aflat în opoziţie. E bun de discursuri, dar nu este bun în relaţia cu oamenii. Orban este din alt aluat, un om care ştie ce înseamnă organizarea unui partid, dar are o problemă în ceea ce priveşte caracterul. Nu e în regulă, a demonstrat-o de mai multe ori", a opinat Theodor Stolojan despre noii lideri ai PNL. Stolojan a arătat că Antonescu nu poate face PNL să crească, fiind un om comod, ca şi fostul preşedinte Călin Popescu Tăriceanu, care „dispare câte o lună, apare după două, aşa cum a făcut şi în parlamentul ţării, şi i se pare că e normal". „Antonescu nu are priză la oameni, poate doar la grupurile de fiţe", a comentat Stolojan. Acesta a precizat că nu crede că noua conducere a PNL va aduce o schimbare în relaţiile dintre liberali şi PD-L, arătând că democrat-liberalii sunt angajaţi într-un parteneriat cu PSD, a cărui trăinicie nu a fost pusă la îndoială.

14 vicepreşedinţi

 

Ludovic Orban a reuşit să-i convingă pe delegaţii la Congresul Extraordinar al PNL să-l voteze, astfel încât a reuşit să obţină funcţia de prim-vicepreşedinte, în defavoarea lui Romeo Stavarache. Orban a obţinut 947 de voturi, Romeo Stavarache – 354, iar 12 au fost declarate nule. Pentru cele 14 funcţii de vicepreşedinţi au fost 22 de candidaţi, marele perdant fiind Teodor Meleşcanu, care a ieşit primul sub linie. Câştigătorii sunt: Cristian Anghel, Varujan Vosganian, Norica Nicolai, Marin Almăjan, Mircia Muntean, Romeo Stavarache, Dan Radu Ruşanu, Răducu Filipescu, Rareş Mănescu, Aristotel Căncescu, Daniel Chiţoiu, Mariana Câmpeanu, Relu Fenechiu, Vlad Moisescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII