Acasă Local Câinii comunitari, pericol public

Câinii comunitari, pericol public

Craiovenii sunt terorizaţi de haitele de câini comunitari, care îi pândesc la tot pasul. Patrupedele care îşi fac veacul printre blocurile din cartierele oraşului au băgat spaima în oameni. Autorităţile ridică din umeri.

 

Câinii fără stăpân au ajuns în Craiova o prezenţă obişnuită, dar şi periculoasă. Copiii nu sunt lăsaţi singuri nici la locul de joacă. „Oamenii sunt disperaţi. Zilele trecute, o haită de câini a sărit la un băieţel de cinci ani. Noroc că era cu bunica. De spaimă, cel mic a făcut pe el. Eu când mă întorc seara de la serviciu nu intru pe aleea blocului dacă nu sunt însoţită de cineva", a spus Mihaela Vasilescu, din cartierul Brazda lui Novac. De ani buni, cetăţenii reclamă autorităţilor sau instituţiilor care ar trebui să ia măsuri, dar nimic. Prin urmare, creşterea continuă a numărului câinilor vagabonzi a ajuns o problemă şi, nu este exagerat spus, un fenomen greu de stăpânit. Sfidând legea, dar şi cetăţenii, edilii oraşului nu au mişcat un deget ca să rezolve această problemă. Radu Vulcănescu, din cartierul Calea Bucureşti, a povestit cum în repetate rânduri a fost martorul unor atacuri ale haitelor de câini. Şi toate se întâmplau într-o zonă centrală a oraşului, la McDonalds. „Pe 14 martie, în jurul orei 20.45, în faţa mea, la zece metri, cinci câini comunitari au sărit la un om care avea în jur de 50 de ani. Dacă nu erau vreo doi băieţi în apropiere să îl ajute, cred că îl muşcau şi probabil îl doborau. Într-o altă seară au sărit la o femeie cu copilul în braţe".

Gâlceavă pe câini

De înmulţirea câinilor vagabonzi sunt vinovaţi, bineînţeles, tot craiovenii, cel puţin aşa susţin autorităţile. Cele câteva mii de câini (5.000) care îşi fac veacul prin cartierele municipiului şi pe care Serviciul Public de Salubritate i-a sterilizat şi crotaliat nu mai au cum să se înmulţească, spun cei de la Serviciul de Salubritate. „Sunt două surse care cresc vertiginos rândurile câinilor fără stăpân, care au împânzit oraşul. Cei care locuiesc la casă şi îi aruncă în stradă şi cei din mediul rural, care îi lasă la ghena de gunoi. Maidanezii nu sunt sterilizaţi şi se înmulţesc în voie. Echipele de ecarisaj nu mai fac faţă solicitărilor, iar legea nu ne permite să-i eutanasiem. Mai mult, cei de la blocuri sunt împărţiţi în tabere: unii care îi hrănesc şi alţii care nu vor să-i mai vadă. Atâta timp cât oamenii le dau mâncare, comunitarii nu părăsesc zona", a declarat Sorin Ciobanu, directorul Serviciului Public de Salubritate Craiova.

În acest timp, asociaţiile pentru protecţia câinilor existente în Craiova luptă pentru sterilizarea maidanezilor şi pentru sensibilizarea oamenilor cu scopul de a adopta aceste patrupede.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version