Acasă Local CEZ i-a ars

CEZ i-a ars

Asociaţia de Proprietari nr. 26 Brazda lui Novac a fost somată de CEZ Oltenia că are de plată peste 18.000 de lei, după ce zece luni nu a primit nici o factură.

Dacă a scăpat de facturile la căldură, Asociaţia de proprietari nr. 26 Brazda lui Novac s-a „ars“ cu factura la energia electrică.
Din iunie 2008 şi până în martie 2009, curentul consumat de 33 de scări de blocuri nu a fost facturat şi nici plătit. Explicaţia, nişte contoare defecte pe care, din spusele preşedintei asociaţiei de proprietari, Mihaela Vasilescu, societatea cehă nu le-a putut schimba din lipsă de personal. „Am aşteptat câteva luni, după care i-am contactat pe cei de la CEZ. Ne-au spus că sunt câteva contoare stricate, care nu ar înregistra consumul de energie şi că nu pot factura parţial. Dar nici nu au trimis pe cineva să le schimbe, chipurile, că nu ar avea personal suficient. Acum, după zece luni, ne-am trezit cu o factură de aproape două sute de milioane (lei vechi – n.r.) şi trebuie să plătim până pe 30 martie. Nu putem risca să rămânem fără curent şi, înainte de toate, nu vor mai putea fi folosite interfoanele şi sistemele de închidere şi deschidere a uşilor de la intrarea în blocuri. Locatarii au fost nemulţumiţi pentru că suma este foarte mare“, a spus Vasilescu.
Oamenii spun că, în urma tuturor demersurilor, CEZ nu a catadicsit să trimită o echipă de muncitori ca să depisteze contoarele nefuncţionale şi să le înlocuiască.
„La început i-am înştiinţat verbal, dar, când am văzut că toate demersurile rămân fără rezultat, am făcut o sesizare scrisă. Acum cred că le-au înlocuit, pentru că am trimis instalatorul să verifice şi înregistrează consumul. Dar noi nu am fost anunţaţi“, a adăugat preşedinta asociaţiei. Cum s-a făcut facturarea retroactiv, dacă ele nu au înregistrat un consum real, se întreabă locatarii celor 563 de apartamente din această asociaţie.

Ori e albă, ori e neagră

Ca să nu rămână fără curent electric pe casa scării în cele 29 de blocuri, Asociaţia nr. 26 Brazda lui Novac trebuie să plătească în două săptămâni 18.397,08 lei. Soluţii de compromis ar fi, spun reprezentanţii locatarilor, dar ar rămâne descoperiţi cu facturile la alte utilităţi sau nu le-ar putea achita. Apoi trebuie să se recupereze banii tot din buzunarul proprietarilor de apartamente, care nici ei nu sunt de acord să plătească o sumă atât de mare într-o singură lună. „Este cam dificil să te trezeşti dintr-odată cu mai multe datorii. Chiar dacă asociaţia suplineşte cu fonduri din altă parte, vor fi greu de recuperat“, este de părere Ion Florea, locatar în blocul A34.
CEZ susţine că vina este numai a locatarilor. Pe lista sesizărilor făcute către furnizorul de energie electrică nu a fost găsită cererea asociaţiei şi, prin urmare, sunt buni de plată. „În situaţia semnalată, care vizează Asociaţia de proprietari nr. 26 din cartierul craiovean Brazda lui Novac, strada Amilcar Săndulescu, CEZ nu a înregistrat nici o sesizare cu privire la starea defectuoasă a vreunuia dintre contoarele asociaţiei sau la suma facturată. CEZ îi invită pe reprezentanţii asociaţiei la oricare dintre centrele de relaţii cu clienţii pentru a clarifica informaţiile cuprinse în factură.
De asemenea, CEZ va pune la dispoziţie acestora şi informaţiile, şi documentele necesare încheierii contractelor de furnizare şi racordare pentru fiecare loc de consum (scară) şi modul cel mai avantajos pentru aceştia de transmitere a facturilor“, a precizat Angelica Barbu, specialist comunicare la CEZ.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version