10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPacienţii în stare critică, internaţi

Pacienţii în stare critică, internaţi

Pacienţii care vin în stare critică la Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) vor fi internaţi obligatoriu în spital. Anunţul a fost făcut duminică de ministrul sănătăţii, Ion Bazac. Acesta a spus că, în cadrul UPU, managerii spitalelor de urgenţă din ţară vor avea obligaţia să amenajeze saloane unde pacienţii vor sta sub observaţie până la 24 de ore.
Deşi, potrivit lui Bazac, ordinul a intrat în vigoare încă de ieri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina nu s-a luat nici o măsură în acest caz. „Noi nu am primit acest ordin, am aflat de el din mass-media. Aşteptăm să primim dispoziţia şi apoi vom vedea ce măsuri vom lua“, a spus Cristina Bontescu, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.
Ministrul sănătăţii a mai spus că, dacă starea pacienţilor necesită o abordare pluridisciplinară şi nici unul dintre medici nu doreşte internarea în secţia respectivă, medicul de gardă din UPU decide unde va fi internat.
Toate spitalele de urgenţă din ţară vor fi nevoite să aloce cel puţin 5% din numărul de paturi pentru necesităţile UPU.
În ceea ce priveşte sistemul de primiri urgenţe, ministrul sănătăţii a aprobat recent Protocolul naţional de triaj al pacienţilor în caz de urgenţă, care stabileşte regulile de triaj pentru cazurile care se prezintă în Unitatea de Primiri Urgenţe, astfel încât persoanele aflate în starea cea mai gravă să aibă prioritate la consultaţie.
Noile reguli au fost în dezbatere publică timp de o lună şi toţi directorii spitalelor de urgenţă au fost de acord cu ele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS