10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBătălie câştigată pentru Hanul Doctorului

Bătălie câştigată pentru Hanul Doctorului

Situaţia juridică încâlcită a Parcului Hanul Doctorului începe să se limpezească. Ameninţată cu re-trocedarea de mai mulţi moştenitori, Primăria Craiova a câştigat definitiv una dintre bătăliile în instanţă, care o poate ajuta să rămână proprietara celor 14 hectare de verdeaţă ale parcului.

 

Povestea cererii de retrocedare a Hanului Doctorului este încâlcită şi plină de răsturnări de situaţie. Marilena Ingeaua, un fost membru al Comisiei de aplicare a Legilor fondului funciar, a dat în judecată Primăria Craiova pentru a o pune în posesie cu mai multe zeci de hectare de teren, printre care şi cele 14 de la Han. Între timp, parlamentul a dat o lege care interzicea clar retrocedarea parcurilor publice şi naţionale, ceea ce le-a spulberat revendicatorilor visele de a deveni stăpânii parcului. „Terenurile pe care sunt amplasate reţele stradale şi parcuri publice, terenurile pentru rezervaţii naturale şi parcuri naţionale (…) nu pot fi dezafectate din domeniul public decât în cazuri de excepţie, pentru lucrări de interes naţional", se arată în Legea nr. 47/2007 de modificare a Legii nr. 18/1991. În această situaţie, Ingeaua trebuia să primească teren în altă parte sau să fie despăgubită. Cu toate acestea, văzând că pierd proces după proces, Ingeaua şi restul moştenitorilor au atacat chiar hotărârea de guvern prin care era atestat domeniul public al Craiovei şi al judeţului Dolj. Aceştia au cerut declararea ca nelegală a Hotărârii de Guvern nr. 965/2002 unde, la poziţia 4794, Hanul Doctorului figurează ca parc, iar la poziţia 4783 figurează Hanul Doctorului – lac de acumulare. Cele două poziţii au fost aprobate de Consiliul Local Craiova prin Hotărârea nr. 147/1999. Dacă reuşea să desfiinţeze cele două poziţii din HG, Hanul nu mai era parc şi ar fi putut fi retrocedat mai uşor. Surprinzător, Ingeaua a câştigat procesul de la Curtea de Apel. Judecătorul a considerat că includerea terenului de la Hanul Doctorului în categoria parc este nelegală şi a desfiinţat respectivul punct din HG. Văzându-se cu terenul zburat din domeniul public, primăria a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a tranşat problema definitiv.

Un pas mic pentru jurişti, un pas mare pentru Craiova

Potrivit juriştilor Primăriei Craiova, instanţa supremă a admis recursul municipalităţii, ceea ce înseamnă că Hanul Doctorului a revenit în domeniul public al oraşului ca parc. „Ceea ce a judecat Înalta Curte este o excepţie ridicată de revendicatori, dar procesul pe fond, în care ni se cer mai multe zeci de hectare, nu s-a terminat încă. În acest caz, Tribunalul Dolj a dat câştig de cauză primăriei, iar Curtea de Apel Craiova a decis să suspende judecarea lui până la soluţionarea excepţiei. Acum, că Înalta Curte a admis recursul nostru, procesul de la Curtea de Apel va fi repus pe rol. Asta nu înseamnă că parcul nu mai poate fi retrocedat, ci că judecătorul are un motiv în plus să ne dea dreptate", au spus juriştii municipalităţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII