17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAnalize medicale pe bani

Analize medicale pe bani

Pacienţii care vor să-şi facă analize la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar întrucât laboratorul din cadrul unităţii a rămas fără fonduri. Managerul spitalului susţine că această situaţie este cauzată de faptul că bugetul pe anul în curs nu a fost alocat, motiv pentru care nu s-a încheiat contractul pentru 2009 cu Casa de Asigurări de Sănătate Olt.

Pacienţii care doresc să-şi facă analize la unitatea spitalicească din Slatina sunt nevoiţi să plătească. Oamenii susţin că personalul din cadrul laboratorului i-a informat, săptămâna trecută, că fondurile pentru astfel de investigaţii s-au terminat şi că acestea se pot face în schimbul unei taxe. „Este inadmisibil ce se întâmplă aici! Vin oameni bolnavi care vor să îşi facă analize şi, dacă le vor urgent, îi pun să plătească, dacă nu, îi trec pe o listă de aşteptare. Este bătaie de joc!“, declara unul dintre pacienţi. De fapt, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a rămas fără bani de la începutul anului. Octav Oprescu, managerul unităţii, a declarat că spitalul nu a semnat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt din cauză că, până în prezent, bugetul pentru acest sector nu a fost repartizat. El speră ca până la sfârşitul acestei luni situaţia să revină la normal. „Sper ca la sfârşitul acestei luni ministerul să aloce banii şi să semnăm contractul cu CAS“, a declarat managerul unităţii sanitare.

Acte adiţionale pentru fonduri

Având în vedere faptul că SJU Slatina a avut fonduri pentru acest tip de investigaţii numai până la sfârşitul anului 2008, care au fost cuprinse în contractul pentru anul trecut, conducerea unităţii a contractat, prin încheierea unui act adiţional, fonduri pentru investigaţiile paraclinice. „Conducerea spitalului a contractat printr-un act adiţional încheiat cu Casa aproximativ 100.150 de lei. Aceştia au fost repartizaţi în mod egal pentru fiecare lună a primului trimestru din acest an. Este adevărat că banii nu ajung. De fiecare dată, fondurile alocate s-au epuizat. Luna trecută, banii s-au terminat pe 15. Sperăm ca aceste probleme să se rezolve cât mai repede pentru că actul adiţional a fost încheiat până pe 31 martie“, a declarat managerul SJU Slatina, Octav Oprescu.
Situaţia nu este străină nici reprezentanţilor CAS Olt, care susţin că nici ei nu dispun de fonduri. „În situaţia în care Casa mai avea fonduri, se putea încheia alt act adiţional, însă noi nu mai avem bani. Aşteptăm bugetul, după care vom încheia contractele cu unităţile spitaliceşti din judeţ“, a explicat Constanţa Coteneanu, purtătoarea de cuvânt a CAS Olt. Aceasta nu a putut preconiza, deocamdată, o dată la care Ministerul Sănătăţii va aloca bugetul pentru instituţie.

„Aşteptăm ca ministerul să vireze banii“

În acest context, unii pacienţi care se adresează laboratorului din cadrul SJU pentru investigaţii paraclinice pot să îşi facă, la timp, setul de analize, însă contra cost! Cei care au avut mai puţin noroc şi au ajuns la spital pentru analize după ce fondurile pentru luna în curs s-au terminat au avut de ales între mai multe variante. „În condiţiile în care fondurile se epuizează, pacienţii pot fie să se înscrie pe o listă de aşteptare, fie să accepte internarea de zi (caz în care nu vor fi nevoiţi să plătească nici o analiză) sau să plătească“, a explicat Oprescu.
Printre investigaţiile paraclinice efectuate în laboratorul din cadrul SJU se numără şi cele de radiologie şi imagistică.
Lipsa banilor a fost confirmată şi de surse din cadrul SJU, care declarau vineri că fondurile necesare pentru efectuarea investigaţiilor paraclinice, aferente lunii martie, se epuizaseră. Managerul SJU şi şefa Direcţiei de Sănătate Publică Olt nu au putut preciza un punct de vedere clar legat de această problemă. „Eu nu am fost informat că fondurile pentru analize s-ar fi epuizat“, a spus managerul SJU. Cam în acelaşi ton a răspuns şi directoarea DSP Olt, Ramona Lesnic. „Nu am primit asemenea informaţii până acum şi nici nu am fost sesizată de managerul unităţii în legătură cu această problemă. Este posibil să se fi terminat reactivii, iar faptul că nu s-au încheiat contractele cu CAS pentru investigaţiile paraclinice îngreunează şi mai mult situaţia. Aşteptăm ca ministerul să vireze banii“, a declarat dr. Ramona Lesnic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS