6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTraficanţi de persoane, dovediţi de poliţişti

Traficanţi de persoane, dovediţi de poliţişti


Ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova au reuşit, luna aceasta, să probeze activitatea infracţională a patru bărbaţi, trei din judeţul Olt şi unul din Mehedinţi, suspectaţi că ar fi traficat persoane în străinătate pentru a le exploata ori că ar fi forţat minore să se prostitueze.

 

Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, sub supravegherea procurorilor DIICOT Olt şi Mehedinţi, a încheiat, la începutul lunii martie cercetările în patru cazuri de trafic de persoane şi trafic de minori.

Reprezentanţii BCCO au comunicat că Valentin Badea, de 38 de ani, din localitatea Pleşoiu – Olt, administrator la SC Carpenteria Fin SRL, a racolat 40 de persoane domiciliate în judeţele Olt, Neamţ, Braşov, Caraş-Severin, Satu Mare, Călăraşi, Giurgiu şi municipiul Bucureşti, în perioada august-septembrie 2008, pe care, prin promisiunea oferirii unor locuri de muncă în străinătate, le-a transportat în Austria şi Slovacia. Poliţiştii au stabilit că victimele au fost exploatate prin muncă între două şi şase luni, prin ameninţări şi violenţe. De pe urma celor 40 de persoane, Badea a obţinut în mod ilegal aproximativ 90.000 de euro.

Alt dosar finalizat de poliţiştii doljeni este deschis pe numele lui Costinel Biţă, de 39 de ani, din Slatina – Olt. S-a stabilit că acesta, în perioada iulie-noiembrie 2008, prin promisiunea oferirii de locuri de muncă în străinătate, în domeniul agriculturii, a racolat şase persoane din judeţul Olt, pe care le-a transportat în Spania, unde le-a exploatat prin muncă forţată, între cinci şi şase luni. Acesta a obţinut câştiguri în valoare de aproximativ 50.000 de euro.

Minore forţate să se prostitueze

Ofiţerii BCCO au mai stabilit că Nicuşor Barbu, de 24 de ani, din Drăgăneşti – Olt, în perioada 2007-2009, a racolat zece minore cu vârste cuprinse între 15 şi 16 ani, din localitate, pe care, prin folosirea de ameninţări şi violenţe, le-a determinat să întreţină raporturi sexuale cu diferite persoane indicate de el. Poliţiştii au obţinut probe care arată că Barbu filma ocazional fetele în timp ce întreţineau relaţii sexuale cu diverşi indivizi, după care le şantaja cu postarea pe internet a înregistrărilor video. Cu ocazia efectuării unei percheziţii, la domiciliul tânărului au fost găsite şi ridicate în vederea cercetărilor un calculator, CD-uri, DVD-uri, telefoane mobile, dar şi trei radio-cd-uri despre care există date că ar fi fost furate.

Tot în această lună, poliţiştii doljeni au încheiat cercetările privindu-l pe Daniel Neamţu, de 37 de ani, din Drobeta Turnu Severin, acuzat de comiterea infracţiunii de trafic de persoane. S-a stabilit că severineanul, sub promisiunea oferirii de locuri de muncă în străinătate, în perioada 2006-2007, a racolat patru tinere din judeţele Mehedinţi şi Dolj, pe care le-a transportat în Franţa, unde, prin ameninţări şi bătaie, le-a exploatat sexual, obţinând din această activitate aproximativ 45.000 de euro.

Doi au fugit din ţară, unul este arestat, iar altul – liber

Potrivit anchetatorilor, împotriva lui Valentin Badea, care se sustrage cercetărilor, a fost pusă în mişcare acţiune penală, iar Tribunalul Olt a emis, în lipsă, pe numele acestuia mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile pentru comiterea infracţiunii de trafic de persoane. Pentru că există informaţii că olteanul ar fi în Italia, pe numele său va fi emis un mandat de arestare european.

Şi Costinel Biţă a fugit, existând date că acesta se află în Portugalia. Pe numele său, Tribunalul Olt a emis, tot în lipsă, un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru comiterea infracţiunii de trafic de persoane, urmând să fie solicitată eliberarea unui mandat european de arestare.

Daniel Neamţu a fost prins pe 10 martie la Severin, iar procurorii au emis pentru el o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, fiind acuzat de comiterea infracţiunii de trafic de persoane. Acesta a fost prezentat Tribunalului Mehedinţi, cu propunere de arestare preventivă, însă magistraţii au dispus obligativitatea de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 29 de zile.

Singurul care a ajuns în spatele gratiilor este Nicuşor Barbu, pe numele său Tribunalului Olt emiţând un mandat de arestare preventivă pe 29 de zile pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de minori şi proxenetism.

Traficul de persoane şi de minori

 

Conform Legii privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane, recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea sau primirea unei persoane, prin ameninţare, violenţă sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, fraudă ori înşelăciune etc., în scopul de a o exploata se pedepseşte cu închisoare de la trei la 12 ani. Recrutarea, transportarea, transferarea, găzduirea sau primirea unei persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani în scopul de a o exploata constituie infracţiune de trafic de minori şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.Dacă traficul de minori este săvârşit, printre altele, prin ameninţare, violenţă sau prin alte forme de constrângere, pedeapsa este închisoare de la cinci la 15 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII