16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTaxă de drum europeană

Taxă de drum europeană

Parlamentul European a votat miercuri în favoarea propunerii Comisiei de revizuire a directivei privind eurovinieta. Noua taxă de drum va include, pe lângă costurile de utilizare a infrastructurii, şi cele legate de congestia traficului, poluarea fonică şi atmosferică. Decizia Comisiei de a taxa operatorii de transport pentru efectele asupra mediului şi societăţii, aşa-numitele „costuri externe" de transport, ar putea fi aplicată din 2012, dacă se va ajunge la un acord cu Consiliul UE.

Comisia a propus revizuirea regulilor de taxare din domeniul transporturilor, respectiv Directiva „Eurovinieta", pentru a încuraja transferul către mijloace de transport mai ecologice, precum şi investiţiile în infrastructurile rutiere. Există însă pericolul ca această revizuire să determine, de fapt, o împovărare fiscală suplimentară pentru companiile de profil, ale cărei efecte nu pot fi neglijate în contextul actualei crize financiare.

„Aplicarea unor costuri externe cât mai mici este în interesul României“

Eurodeputaţii PD-L au votat împotriva propunerii Comisiei Europene deoarece plenul a adoptat şi taxa pentru congestie, care nu este susţinută de România.

„Internalizarea costurilor externe în ceea ce priveşte poluarea şi zgomotul reprezintă o măsură pozitivă. Referitor însă la instituirea unei taxe pentru utilizatorii infrastructurilor care să rezolve problema congestiei, consider că această propunere ar trebui studiată mai aprofundat, având în vedere că nu depinde în mod exclusiv de autovehicule, ci mai cu seamă de capacitatea statelor membre de a-şi planifica şi realiza eficient infrastructurile teritoriale, la nivel regional şi local", a declarat democrat-liberalul doljean Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele PPE-DE.

Acesta a promis că va urmări îndeaproape evoluţia negocierilor dintre parlament şi consiliu şi va susţine, în a doua prezentare a propunerii de directivă în parlament, eliminarea taxei de congestie, informează un comunicat de presă al eurodeputatului.

La rândul său, eurodeputatul PPE-DE (PD-L) Alexandru Nazare a atras atenţia asupra faptului că nu este momentul potrivit pentru o împovărare suplimentară a sectorului rutier, iar efectele noilor taxe vor fi amplificate de alte probleme actuale precum scumpirea carburanţilor sau majorarea tarifelor de utilizare a infrastructurii. „Nu putem cere companiilor de transport să plătească sume stabilite arbitrar pentru costuri externe, cu atât mai mult cu cât acestea sunt semnificative. Aplicarea unor costuri externe cât mai mici este în interesul României, pentru că o mare parte din mărfurile româneşti destinate exportului depind de transportul rutier", a adăugat Nazare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII