24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFurturi de pădure fără vinovaţi

Furturi de pădure fără vinovaţi

Doljul este un judeţ sărac în păduri, vegetaţia forestieră acoperind circa 85.500 ha, adică doar 11,5% din suprafaţa judeţului, faţă de o medie naţională a pădurilor de 27% din teritoriu. Silvicultorii doljeni se confruntă însă cu probleme destul de serioase din cauza hoţilor de pădure.

Potrivit directorului Direcţiei Silvice Dolj, Eugen Gioancă, numai în 2008 au fost emise 635 de sancţiuni contravenţionale celor care au tăiat ilegal arbori din pădure, cantitatea de masă lemnoasă exploatată ilicit depăşind 2.500 mc, valoarea pagubelor ridicându-se la aproximativ 400.000 de lei. Din nefericire însă judecătorii îi fac scăpaţi în majoritatea cazurilor pe hoţii de pădure, astfel că silvicultorii rămân într-o situaţie cel puţin ciudată, în care există tăieri ilegale, dar fără făptaşi.

„Tăieri ilegale există. Poate nu atât de multe ca în judeţele cu suprafaţă mai mare de pădure, dar există. Am făcut sute de plângeri – şi la Parchet, şi la poliţie, însă doar 10% din dosarele de contravenţii şi infracţiuni silvice le-am câştigat", a susţinut şeful silvicultorilor doljeni.

Perdelele de protecţie, beleaua silvicultorilor

Gioancă spune că una dintre cauzele tăierilor ilegale o reprezintă numărul mic de pădurari care trebuie să păzească pădurile de hoţi: „Avem doar 234 de pădurari în tot judeţul, ceea ce înseamnă foarte puţin".

Chiar şi aceştia s-ar putea împuţina în perioada următoare, din cauza extinderii prin lege a atribuţiilor lor. „Va trebui să preluăm în pază inclusiv perdelele de protecţie de pe marginea drumurilor şi a căilor ferate. Asta înseamnă cu un pădurar va trebui să parcurgă zilnic zeci de kilometri doar pentru a-şi supraveghea pădurea pe care o are în grijă. Într-o asemenea situaţie, este posibil ca mulţi pădurari să plece de la noi, în momentul în care li se va impune să preia perdelele de protecţie", a declarat ieri directorul Direcţiei Silvice Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII