12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCalendarul Schengen nu se modifică

Calendarul Schengen nu se modifică

Comisarul european Jacques Barrot l-a asigurat pe europarlamentarul Marian Jean Marinescu că se va urmări respectarea ca-lendarului de integrare a României în Spaţiul Schengen, prevăzută pentru martie 2011.

 

În cadrul unei dezbateri care a avut loc miercuri în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, eurodeputatul doljean Marian Jean Marinescu (PD-L), vicepreşedintele PPE-DE, l-a întrebat pe comisarul european pentru libertate, securitate şi justiţie, Jacques Barrot, ce măsuri se vor lua pentru a evita o posibilă întârziere a aderării României la Spaţiul Schengen, dat fiind faptul că Sistemul de Informaţii Schengen II (SIS II) se confruntă cu probleme tehnice care împiedică operabilitatea acestuia în statele membre din această zonă.

În ceea ce priveşte respectarea calendarului prestabilit pentru România, „nu sunt probleme deosebite, deoarece statele membre care nu au intrat încă în Schengen vor putea, la rândul lor, să opereze integrarea Sistemului Schengen II. Vom avea mai multe «sloturi», mai multe perioade în care noile state membre, candidate la Schengen, vor putea intra în SIS II şi, în mod normal, nu ar trebui să întâmpinăm dificultăţi deosebite", a răspuns comisarul Barrot.

„Integrarea în Spaţiul Schengen este o prioritate“

Instituţiile europene susţin punerea în aplicare a unui plan de analiză şi reparare a acestui sistem informatic, care ar putea fi cel mai performant din lume, deoarece permite coordonarea transfrontalieră a autorităţilor naţionale responsabile de controlul graniţelor, precum şi a celor poliţieneşti şi judiciare. În cazul în care nu se vor putea asigura stabilitatea şi fiabilitatea acestuia, instituţiile europene nu exclud decizia de a abandona acest sistem.

„Oricare dintre variante va fi aplicată, ea nu trebuie să aibă repercusiuni asupra calendarului de aderare a ţărilor care nu sunt încă incluse în Spaţiul Schengen. Costurile suplimentare cauzate de defecţiunile lui SIS II nu trebuie să schimbe planurile bugetare anterioare care vizau alinierea la acesta a sistemelor ţărilor care îşi pregătesc intrarea în Schengen. Exemplul României este concludent. Are 2.000 de kilometri de frontieră externă. Integrarea în Spaţiul Schengen, prevăzută pentru martie 2011, este o prioritate pentru următorii ani", a arătat Marinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS