16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjŞef de comisie, prins cu mita în birou

Şef de comisie, prins cu mita în birou

Membrii Comisiei de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Gorj au fost ridicaţi ieri de poliţie şi de procurori, în urma unui flagrant de luare de mită, realizat după denunţul unei gorjence care a dat şpagă 600 de lei pentru a i se soluţiona în mod favorabil dosarul de pensionare.

Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj a rămas fără Comisia de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap, cei trei membri ai acesteia fiind ridicaţi ieri de poliţişti şi procurori, în urma unui flagrant. Potrivit procurorului Gheorghe Constantinescu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, flagrantul a fost realizat după ce o gorjeancă a denunţat la poliţie faptul că este nevoită să dea şpagă pentru a i se aviza favorabil dosarul de pensionare. În urmă cu mai multe zile, femeia a mers la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap cu dosarul de pensionare, pentru a fi analizat. Gorjeanca le-a declarat anchetatorilor că auzise pe holurile instituţiei că pentru a obţine avizul trebuie să „anexeze“ la dosar un plic cu suma de 300 de lei. Comisia a respins însă cererea femeii, iar aceasta a depus un denunţ, în baza căruia a fost realizat flagrantul de ieri. Dosarul şi actele au fost identice, însă suma din plic s-a dublat, şpaga fiind de 600 de lei.

A doua oară s-a „rezolvat“

„Viitoarea pensionară“ a mers la Comisia prezidată de medicul Radu Coiculescu, în sala de examinări aflându-se alte două tinere, membre în aceeaşi Comisie de Evaluare. După ce a răsfoit câteva secunde dosarul şi a trecut cu privirea şi peste „cadoul“ pus între documente, preşedintele Comisiei a aruncat plicul într-un fişet: „A frunzărit un pic dosarul, care conţinea aceleaşi documente ca data trecută. S-a uitat rapid să vadă dacă este ce trebuie în plic, după care a oprit dosarul şi plicul l-a aruncat într-un fişet. Am intervenit noi şi am realizat o percheziţie a biroului unde îşi desfăşoară activitatea Comisia de examinare a dosarelor. Am găsit şi alte plicuri în care se aflau sume de bani. În total, o sumă mult mai mare decât cea din flagrant. Au mai fost descoperite sticle cu tărie, ciocolată, cafea, ţigări, într-o cantitate destul de mare. Am întocmit procesul-verbal de realizare a flagrantului şi urmează să continuăm audierile pentru a lua o decizie în ceea ce priveşte cursul anchetei“, a declarat procurorul Gheorghe Constantinescu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Aşteptau degeaba să intre la comisie

În timpul în care procurorii realizau flagrantul, peste zece persoane aşteptau în zadar în faţa sediului Comisiei de Evaluare pentru a le fi examinate dosarele: „Am venit şi stăm pe aici degeaba, că nu ne mai bagă nimeni în seamă. Nu cred că îi mai scot de acolo. Am auzit că au luat bani. Vrem să intrăm şi noi să ne analizeze dosarele, că am fost programaţi“, a declarat unul dintre cei care aşteptau să intre la Comisie. Aşteptarea a luat însă sfârşit când întreaga comisie, medicul şi cele două femei a părăsit sediul împreună cu poliţiştii, fiind conduşi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Medicul Radu Coiculescu a declarat la ieşirea din clădirea unde îşi desfăşoară activitatea Comisia pe care o conduce că nu ştie nimic de vreun flagrant sau de bani, susţinând că jurnaliştii îl agasează. Câţiva muncitori care lucrau la reabilitarea spitalului învecinat au început să strige, după ce l-au recunoscut pe medicul Coiculescu: „Bine că l-au luat! Bine că l-au luat! Eu muncesc aici o lună pe câteva milioane şi alţii pleacă acasă cu plicurile“. Nicolae Purec, un bătrân al cărui dosar fusese respins ieri-dimineaţă de Comisie, chiar înaintea flagrantului, a mers la Parchetul Judeţean, unde a depus o plângere împotriva medicului Radu Coiculescu şi a membrilor Comisiei. „Eu sunt operat şi am stat numai prin spitale. Am venit cu dosarul de pensionare, dar nu am dat decât un milion şi mi l-au respins“, a declarat Nicolae Purec, care s-a deplasat la Parchetul Judeţean Gorj, însoţit de procurorul Gheorghe Constantinescu. Constantin Preoteasa, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, a declarat că a aflat de la ziarişti despre cele întâmplate cu subalternul său şi nu a exclus varianta ca acesta să fi luat mită pentru a rezolva favorabil dosarul.

Medicul Coiculescu este şi om de afaceri

Medicul Radu Coiculescu are o avere consistentă şi, pe lângă activitatea de salariat al statului, mai deţine şi o firmă de construcţii. De asemenea, conduce un jeep şi are o pensiune turistică la Rânca. Cazul medicului Radu Coiculescu nu este singular pentru sistemul sanitar din judeţul Gorj. Un precedent care a adus Gorjul în atenţia opiniei publice din ţară este legat de numele medicului Constantin Târziu, directorul Spitalului din Târgu Cărbuneşti. În urmă cu aproape doi ani, acesta a fost prins în flagrant în timp ce a luat mită de la un pacient suma de 50 de lei. Disperat că a fost prins în cabinet de poliţie, Constantin Târziu a încercat să ascundă bancnota în gură, însă fără succes. Justiţia a fost blândă cu directorul Constantin Târziu, acesta fiind scos de sub urmărire penală şi a primit o amendă administrativă de 1.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII