17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTârg de haine în Bănie

Târg de haine în Bănie

Ediţia de primăvară a CONTEX 2009 s-a deschis ieri la Craiova. În preajma zilei de 8 Martie, la târg se găsesc produse în special pentru doamne, de la bijuterii şi ţinute de primăvară, până la lenjerie şi încălţăminte.  

Târgul de confecţii CONTEX 2009 – ediţia de primăvară şi a noua în total – şi-a deschis ieri porţile în incinta Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Bănie. În prima parte a zilei, vizitatorii nu au venit în număr foarte mare, aşa cum se întâmpla în alţi ani, în timp ce numărul firmelor participante a fost în creştere. Deschis în preajma Zilei Femeii, târgul se adresează în special sexului frumos. Cele mai multe produse expuse sunt destinate doamnelor. Se găsesc bijuterii (în special din argint), genţi de piele şi înlocuitori, încălţăminte, haine de piele, textile de primăvară, pijamale, lenjerie intimă etc. Şi bărbaţii au un colţişor la târg, câţiva expozanţi oferindu-le costume, respectiv produse de pielărie.
Organizatorul evenimentului – Camera de Comerţ şi Industrie „Oltenia“ – este de părere că, din punct de vedere al numărului de participanţi, prezenţa la standuri este mai bună decât în anii anteriori, dar sunt puţine firme din Bănie. „Sunt 41 de societăţi prezente, dintre care doar şase sunt din Craiova. Restul sunt din Bucureşti, Alba-Iulia, Cluj, Constanţa, Satu Mare, Piatra Neamţ, Bistriţa. Prezenţa la standuri este bună, având în vedere că anul trecut au fost 37 de firme prezente. Produsele sunt diversificate şi de calitate. 70% dintre participanţi sunt şi producători şi au preţuri de producător“, a precizat George Moţăţăianu, directorul Direcţiei Relaţii şi Practici Camerale din cadrul CCIO. De asemenea, 70% dintre participanţii la târg sunt dintre cei tradiţionali, care colaborează de ani buni cu CCIO.

Preţuri „speciale“ de criză

Dacă unii comercianţi prezenţi la târg ţin la preţurile vechi, adică mari, cei mai mulţi producători au tăiat binişor din acestea. „Avem preţuri speciale, costume româneşti la 350 de lei. Le-am scăzut în această perioadă“, a spus Mihai Cocora, reprezentant al unui producător de haine din Bucureşti. „Se caută calitatea, produsele bune, ca ale noastre, şi nu turcismele care au invadat piaţa. Noi am redus preţurile cu 70 de lei la fiecare produs“, a precizat şi Gheorghe Galea, reprezentantul unui producător de pielărie din judeţul Arad.
Participanţii la CONTEX mai spun că, în condiţiile în care piaţa a scăzut, chiria pentru standuri a rămas foarte mare. „Costă mult prea mult. Dăm 3.000 de lei numai chiria pentru standul de aici şi nu au lăsat preţurile faţă de anul trecut“, a spus Simion Bortiş, producător din Arad. „Nu spun că este sau nu este mare chiria. Vă spun doar că în decembrie am plătit chirie 36 de milioane (de lei vechi – n.r.) şi am vândut doar două haine de piele“, a menţionat alt producător prezent la CONTEX.
Organizatorii motivează că tarifele percepute sunt şi în funcţie de ceea ce plăteşte CCIO către Teatrul Naţional şi, „în plus, sunt cheltuieli cu montajul standurilor, cu manevrarea, cu energia electrică etc. Ştim că este cam mult, dar aceasta este situaţia. Participanţii au înţeles acest lucru, dovadă că vin în fiecare an“, a spus Moţăţăianu.
Târgul este deschis până duminică, 8 martie, între orele 10.00-18.00, iar accesul vizitatorilor este liber.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU