16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCârciumaru tulbură apele în partid

Cârciumaru tulbură apele în partid

Un nou episod al scandalului apei din comuna doljeană Coţofenii din Faţă s-a derulat zilele trecute şi s-a soldat cu o inflamare a pesediştilor de la judeţ, informaţi de „surse de încredere“ din cadrul consiliului local al comunei că primarul Cârciumaru ar încasa banii pentru apă „în numele prefectului“.

 

„Ne-au anunţat oamenii de la Coţofenii din Faţă că primarul le încasează bani pentru apă în numele prefectului, ceea ce nu e adevărat. Localnicii trebuie să ştie clar că e o păcăleală, că nu a spus prefectul să plătească", a declarat directorul cancelariei prefectului de Dolj, Lucian Scărlătescu.

„Avem multe sesizări că acest primar strânge bani pe bază de tabel, chipurile din ordinul prefectului, pentru a achita factura de apă a comunei, de circa 200.000 de lei. De la noi nu s-a dat un asemenea ordin. Dimpotrivă, săptămâna trecută s-a efectuat acolo un control administrativ cu privire la reţeaua de apă, la sesizarea unui grup de consilieri locali", a menţionat şi Gabriel Anghel, purtătorul de cuvânt al prefectului de Dolj, Florin Stancu.

Contract la limita legii

Povestea reţelei de apă de la Coţofenii din Faţă este destul de încurcată. Prima reţea, care data de prin 1997 şi funcţiona pe baza apei extrase dintr-un puţ, fusese închisă ca neconformă. A fost însă refăcută, extinsă în gospodăriile cetăţenilor şi alimentată din conducta de aducţiune de la Izvarna, sens în care s-a încheiat, în decembrie 2005, un contract între Primăria Coţofenii din Faţă şi Regia de Apă Craiova. Furnizorul trebuia să încaseze contravaloarea apei pentru a cărei distribuţie nu trebuia să facă nimic, iar primăria trebuia să plătească un tarif mic, de numai 0,51 lei/mc de apă. Din 2007, după intrarea în vigoare a Legii serviciilor publice, consiliul local a fost nevoit să înfiinţeze în cadrul primăriei Serviciul public de apă, care a întocmit fundamentarea tarifului în vederea obţinerii avizului obligatoriu al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). A fost obţinut aviz pentru 0,75 lei/mc, la care, potrivit ANRSC, trebuia adăugat tariful Companiei. Noul tarif total, care nu putea fi mai mic de 1,26 lei pe mc, mai trebuia doar să fie acceptat de consiliul local, însă legislativul comunei s-a opus propunerii venite din partea primarului PNL, deşi cetăţenii au cerut aprobarea tarifului, pentru a se relua livrarea apei, oprite de Compania de Apă.

Datoria taie apa

Alt măr al discordiei îl constituia o factură restantă, de circa 200.000 de lei, vizând apa consumată de localnici în gospodării, factură emisă de actuala Companie de Apă „Oltenia" şi pe care primăria nu prea poate s-o achite, nefiind vorba de reţeaua stradală, dar nu prea are nici cum să încaseze banii de la cetăţeni, cu care nu avea nici un contract şi nici vreo modalitate de control a consumului. Tocmai încasarea acestor bani „în numele prefectului" a fost motivul pentru care s-au alertat oamenii pesedistului Florin Stancu.

Primarul din Coţofenii din Faţă, Constantin Cârciumaru, spune că toată tevatura a fost iscată de câţiva adversari de-ai lui din consiliul local (reprezentanţi ai alianţei PSD – PD-L): „Nu e nimic adevărat, tot scandalul ăsta e pornit de la nişte consilieri care încearcă să mă schimbe. Domnul prefect n-are nici un amestec. Nici nu s-a pomenit numele dânsului la încasarea banilor. Dânsul este un om de treabă, i-am explicat astăzi (vineri-n.r.) şi e convins că nu m-am folosit de numele lui". Primarul a recunoscut însă că a încasat bani de la localnici pentru acoperirea datoriei către Compania de Apă: „Oamenii dau bani de bunăvoie, numai să se dea din nou drumul la apă. Până acum am reuşit deja să strângem cam un sfert din datorie".

Un nou preţ

Edilul din Coţofenii din Faţă spune că a ajuns şi cu consilierii la un acord privind un nou preţ al apei, uşor mai mic decât cel propus iniţial. „A fost o discuţie zilele trecute cu domnul director de la ANRSC şi cu toţi consilierii – şi cei buni, şi cei răi. Cu această ocazie am refăcut calculele şi am ajuns la un preţ de 1,13 lei/mc, pentru care au semnat absolut toţi consilierii. E un preţ foarte bun, pentru că unele comune plătesc mult mai mult, pe la 1,8-1,9 lei/mc", a spus primarul Cârciumaru.

Acest nou tarif, de 1,13 lei, trebuie reavizat de ANRSC, apoi aprobat de consiliul local al comunei. Dacă nu s-or răzgândi consilierii între timp…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS