12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞi cu banii luaţi, şi fără case

Şi cu banii luaţi, şi fără case

După inundaţiile de acum doi ani, în comuna Obârşia de Câmp din Mehedinţi, guvernul a hotărât să le reconstruiască sinistraţilor casele. De la Bucureşti au venit fonduri cu care primăria să ri-dice locuinţele, dar autorităţile au folosit banii şi materialele de construcţie cum au crezut de cuviinţă, cerându-le oamenilor să suporte din propriul buzunar construirea caselor.

 

Încercând să se „acopere" cu acte, Primăria din Obârşia de Câmp a încheiat un contract cu o firmă din Drobeta Turnu Severin, declinând întreaga competenţă pentru ridicarea caselor pentru sinistraţi acestei societăţi. Dar, în loc de case de locuit, au apărut nişte cocioabe, fără tavan şi acoperiş. „Am rămas fără casă la inundaţiile de acum doi ani şi au venit de la primărie să ne facă locuinţe cu bani de la guvern. Au venit, mi-au adus materialele, dar când au venit să se apuce de construcţie mi-au cerut mie să îi plătesc ca să-mi ridice casa. A trebuit să-mi vând pământul ca să îmi facă locuinţa. Le-am dat bani şi casa tot nu mi-au făcut-o. E tot ca înainte, se vede cerul prin tavan, pereţii sunt făcuţi ca vai de lume. Nu se poate sta în ea. Şi nu au construit oameni «cu carte» în construcţii, ci nişte băieţi de la noi din sat, pe care îi avea primarul pe la primărie", a spus tanti Marioara.

Înşelăciunea a fost descoperită de un angajat al primăriei. „De la începutul anului 2009, am verificat toate dosarele pentru care s-au primit bani guvernamentali. Comuna Obârşia de Câmp a beneficiat de fonduri de la guvern pentru construirea caselor sinistraţilor, dar, după părerea mea, au picat pe mâna unor persoane care nu au ştiut cum să-i gospodărească. S-a hotărât să se facă patru case în comuna Obârşia de Câmp, iar contractul a fost semnat cu o firmă care de la început s-a dovedit «un fals total», după care am început verificarea documentelor. S-a început construcţia caselor, dar am descoperit că s-au sustras bani. Mai mult, oamenii au spus că au dat bani de la ei, ceea ce este ilegal. Aceşti bani au venit de la guvern ca să ajute oamenii săraci, nu să îi bage altcineva în buzunare. Fondurile au fost virate în contul primăriei, de unde au fost tranferate în cel al firmei care trebuia să ridice locuinţele celor patru familii sinistrate. Primăria a primit 28.600 de lei pentru construcţia caselor, plus bani pentru manoperă. Aşa cum am mai spus, banii au fost viraţi de primărie în contul SC Competent SRL din Drobeta Turnu Severin, care a luat banii şi nu ştiu ce a făcut cu ei, iar casele au fost ridicate cât de cât, după cum se vede, de oameni simpli din sat, care probabil au fost de acord cu primarul", a spus Cornel Şontea, auditor la Primăria Obârşia de Câmp.

„Se pare că este o fraudă“

Oamenii susţin că le-au fost luate şi materialele de construcţie. „Am rămas cu casa fără tavane, fără pereţi. Au venit doi oameni din sat şi au făcut ce au făcut, ba ne-au mai luat şi din materialele de construcţii. Poate, dacă ni le lăsau, ne făceam şi singuri. Nu putem să locuim în casă, că nu e terminată. Fostul primar şi-a bătut joc de noi", a mai spus o femeie, care locuieşte acum într-o singură cameră, împreună cu soţul şi cu patru copii mici. „Este adevărat ce spun oamenii. Fostul primar Balaci, care trebuia să le ridice casele cu banii guvernului, i-a înşelat. Beneficiarii materialelor de construcţii, sinistraţii, sunt foarte nemulţumiţi. Cei care au ridicat casele le-au cerut bani. Am înţeles că au luat 3.000 de lei de la fiecare casă, ceea ce nu este normal. Se pare că e o fraudă. Locuinţele nu au fost terminate, oamenii au rămas cu banii daţi şi acum vin şi mă întreabă pe mine ce este de făcut. Aştept ca auditul primăriei să termine cercetarea", a spus primarul comunei Obârşia de Câmp, Florea Stănaia.

Oamenii vor să acţioneze în judecată primăria şi să li se facă dreptate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII