17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomii, trimişi la şcoală

Romii, trimişi la şcoală

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj se pregăteşte să aprobe, în şedinţa de joi, cofinanţarea cu 10% a unor proiecte destinate romilor, în parteneriat cu Centrul European pentru Integrarea şi Promovarea Romilor, care a obţinut finanţare PHARE pentru restul de 90% din costuri. Pentru iniţiativa „Primul pas în căutarea unui loc de muncă“, se propune alocarea de către CJ Dolj a sumei de 23.680 de lei.Acest proiect PHARE îşi propune înscrierea a 30 de romi la cursuri de calificare profesională, dintre care măcar 28 să le termine, iar 14 să fie angajaţi după absolvire. Din aceiaşi bani se mai doreşte achiziţionarea unui autoturism pentru deplasări în comunităţile de romi, în vederea organizării a şapte sesiuni de informare – în localităţile doljene Cerăt, Segarcea, Bârca, Sadova, Sălcuţa, Vârtop, Craiova -, pentru a li se explica la peste 1.500 de romi ce trebuie să facă pentru a obţine un loc de muncă, dar şi ce drepturi şi obligaţii au în cazul în care se angajează.
Alt proiect la care CJ Dolj ar trebui să participe tot cu 10% din sumă, mai precis cu 23.505 lei, este denumit „Sănătate mai presus de toate“ şi vizează facilitarea accesului romilor din Lipov, Cerăt, Sadova, Segarcea, Bârca, Urzicuţa la pachetul minim de servicii medicale prin dezvoltarea reţelei de mediatori sanitari.
Centrul European pentru Integrarea şi Promovarea Romilor ar vrea, în această privinţă, să selecteze zece femei de etnie romă, pe care să le formeze ca mediatori sanitari. Dintre acestea, să angajeze şapte în localităţile unde se implementează proiectul, urmând ca acolo să fie acordată asistenţă medicală romilor, folosind inclusiv o unitate sanitară mobilă ce va fi închiriată. Şi pentru acest proiect, cofinanţarea urmează să fie decisă în şedinţa CJ Dolj din această săptămână.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII