12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBeatrice Băndoiu va cânta pentru lăutarii de peste Prut

Beatrice Băndoiu va cânta pentru lăutarii de peste Prut

Beatrice Băndoiu va urca pe scena spectacolului „De neamul lăutarilor“, dirijat de maestrul Nicolae Botgros. Acesta este şi organizatorul manifestării dedicate lăutarilor din ţară şi de peste Prut.

Maria Beatrice Băndoiu s-a născut pe 29 decembrie 1991, iar din 2005, de când s-a înscris la cursurile de canto ale Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu, a câştigat şapte trofee şi numeroase alte premii importante. Acum, eleva de clasa a X-a participă la spectacole de muzică populară organizate de televiziuni sau posturi de radio, dar şi de maeştri precum dirijorul Nicolae Botgros. Astă-seară, Beatrice Băndoiu va urca pe scena spectacolului „De neamul lăutarilor“, unde dirijor va fi Botgros. „Marţi (astăzi – n.r.) voi cânta alături de artişti importanţi din România şi din Chişinău în cadrul unui spectacol dedicat lăutarilor care trăiesc în mizerie, dar şi memoriei celor care au trecut în nefiinţă şi care se odihnesc în cimitirele din Chişinău. Este o onoare pentru mine să pot participa la acest spectacol“, a spus Maria Beatrice Băndoiu.

Un album de doine olteneşti

„Micuţa domnişoară a cântecului popular gorjenesc“ are mai multe vise pe care speră să le transforme în realitate. Unul dintre ele este cel de a înregistra în această vară un album de doine olteneşti. „Acum sunt în faza de pregătire a melodiilor. Împreună cu profesoara mea de canto, Mariana Drăgotoiu Nanu, căutăm piesele cele mai potrivite. Nu prea mai am timp liber. Sunt mereu pe drumuri, la diverse spectacole, unde cânt. Iubesc muzica populară. Ceea ce fac este din dragoste şi sunt fericită că mă ajută Dumnezeu şi fac faţă şi şcolii, unde am mult de învăţat, dar şi programului pe care îl am: concerte, spectacole“, a povestit Beatrice Băndoiu. Alt vis al artistei este acela de a inaugura într-o bună zi un muzeu al costumelor populare olteneşti. Până acum, Beatrice, alături de părinţii săi, a reuşit să strângă 200 de costume populare olteneşti din zona Gorjului, Mehedinţiului şi din zona pastorală a Olteniei. „Le voi păstra cu sfinţenie. Unele dintre ele au peste o sută de ani. Sunt de o frumuseţe rară“, a spus Beatrice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS