11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDirector ANIF cu dosar de răpitor

Director ANIF cu dosar de răpitor

Pedelistul craiovean Constantin Iancu, numit de doar câteva zile în fruntea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, şi-a scris demisia, după ce Parchetul General a anunţat că este cercetat de DIICOT pentru sechestrare de persoane.

 

Craioveanul Constantin Iancu, propus de PD-L şi numit de ministrul agriculturii la mijlocul săptămânii trecute în postul de director general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), n-a apucat să simtă gustul puterii politice. A fost „măturat" din fruntea autorităţii care gestionează sistemul naţional de irigaţii, în urma unui scandal de presă care a scos la iveală acuzaţii mai vechi privind apucăturile sale interlope.

Filmul răpirii

Imediat după numirea sa în funcţie, presa centrală a relatat că Iancu este cercetat de procurorii de la Crimă Organizată pentru răpirea omului de afaceri Andrei Alexandru şi a soţiei acestuia. Cei doi susţin că au fost şantajaţi şi ameninţaţi cu moartea, pentru a-i ceda lui Iancu acţiunile unei firme. Alături de omul de afaceri, în maşina condusă de Alexandru se mai aflau soţia lui, Corina, şi Cristian Marius Merişanu, director la una dintre societăţile conduse de cetăţeanul român rezident în Austria. Cei trei ar fi fost forţaţi să urce într-un Volkswagen Touareg, ar fi fost bătuţi, apoi transportaţi la unul dintre birourile răpitorilor şi sechestraţi până târziu în noapte.

De altfel, în octombrie 2006, mai multe persoane, între care şi Constantin Iancu, au fost reţinute de procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT, pentru aceste acuzaţii.

Parchetul General confirmă

După dezvăluirile din presă, proaspătul director ANIF a declarat vineri, pentru NewsIn, că dosarul penal pentru sechestrare, întocmit pe numele lui, ar fi o înscenare. „În anul 2006, am fost chemat la Poliţia Municipiului Craiova să dau o declaraţie referitoare la o sechestrare, dar de atunci nu mai ştiu nimic de acest dosar. Este doar o înscenare. Dacă se constată că sunt vinovat, să mă trimită în judecată, însă eu cred că, până când instanţa va decide acest lucru, beneficiez, ca orice om, de prezumţia de nevinovăţie. Eu mă consider nevinovat", a afirmat Iancu.

Tot vineri, Parchetul General a confirmat acuzaţiile care-i sunt aduse directorului ANIF, menţionând că ancheta este în curs şi precizând chiar că funcţionarul a fost pus deja sub învinuire de DIICOT Craiova. El ar fi acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, ameninţare şi lipsire de libertate, fiind chiar reţinut pentru 24 de ore pe 27 octombrie 2006.

Nemaiputând să nege acuzaţiile de răpire, Iancu şi-a anunţat sâmbătă demisia de la ANIF, demisie pe care urmează să o prezinte astăzi ministrului agriculturii. „În urma atacurilor de presă concertate, am decis să îmi depun demisia din funcţia de director al ANIF. Am luat această hotărâre deoarece nu doresc să arunc nici o umbră de suspiciune asupra PD-L. Totul a pornit de la o dezinformare bine ticluită de un anume ziarist cu relaţii bine conturate în sfera criminalităţii macroeconomice", a susţinut Constantin Iancu, într-o scrisoare adresată mai multor redacţii din Craiova.

Partidul se spală pe mâini

Dându-şi seama că acest scandal ar putea afecta imaginea PD-L Dolj, fruntaşii partidului au ajuns chiar să-şi dea „bobârnace" între ei, numai să se „spele pe mâini" de Iancu. Într-o declaraţie făcută sâmbătă, la Craiova, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, preşedinte al PD-L Dolj, a susţinut că propunerea pentru numirea lui Iancu la ANIF n-a fost ideea lui sau a cuiva din conducerea acestei organizaţii, ci a venit în mod firesc, ca urmare a rezultatelor de la alegerile parlamentare. „PD-L a decis încă din luna septembrie că, dacă vom intra la guvernare, vor avea prioritate la numiri cei care au candidat şi au obţinut rezultate bune. Drept urmare, nu a avut loc nici o discuţie atunci când judeţul Dolj a avut de propus o persoană pentru funcţia de şef la ANIF. Ea a mers către domnul Iancu în mod direct, pentru că a ieşit pe locul unu în colegiul său, cu un scor bun", a spus Berceanu.

Cu o zi în urmă, deputatul PD-L de Dolj Gelu Vişan susţinea că a atras de multă vreme atenţia cu privire la acuzaţiile ce planau asupra lui Iancu, dar n-a fost ascultat. „Am fost şi eu informat de aceste lucruri şi le-am spus colegilor mei. Iancu susţinea mereu că este nevinovat şi cred că s-a mizat pe declaraţiile acestuia. S-a discutat vreo patru-cinci zile pe marginea acestui subiect delicat, iar eu şi cu alţi colegi de-ai mei nu am fost de acord ca el să candideze", a declarat Gelu Vişan, potrivit NewsIn.

Declaraţia acestuia nu i-a căzut bine lui Berceanu, care a susţinut că „nu au existat nici un fel de voci în PD-L care să se opună numirii lui Iancu", pentru că „era primul care avea dreptul să aleagă o funcţie" şi chiar „a refuzat funcţia de subprefect". Cât despre Vişan, Berceanu susţine că ar avea „căderi parţiale de memorie". „Nu ştiu când s-a opus domnul Gelu Vişan, eu îmi aduc aminte însă când l-a recomandat pe Iancu", a spus cu ironie liderul PD-L Dolj.

Scandal în direct

Victima din dosarul lui Iancu a intrat în direct prin telefon, sâmbătă seară, la emisiunea lui Robert Turcescu, în care era invitat chiar şeful ANIF. „Eu, soţia şi contabilul am fost opriţi, blocaţi în trafic de un Touareg. Am fost blocaţi de cinci maşini şi 10-12 persoane. Domnul Iancu a fost primul care m-a tras din maşină când am oprit, m-a blocat şi din faţă, şi din spate. A deschis portiera, m-a tras din maşină de umărul stâng, m-a urcat în Touareg, m-au dus la sediul firmei lui Bâltac, m-au sechestrat, m-au pus să semnez, au adus notar pentru semnarea acţiunilor", a povestit Alexandru Andrei, în direct la Realitatea TV.

Iancu a negat însă că l-ar fi sechestrat pe omul de afaceri: „Astea sunt pure invenţii ale dumneavoastră. Eu ştiu cu ce vă ocupaţi, aveţi un dosar penal la Slatina, aţi împuşcat un om".

Procurorii craioveni de la Combaterea Crimei Organizate susţin că Iancu va fi trimis în judecată în scurt timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

42 COMENTARII