11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCase protejate de cauciucuri

Case protejate de cauciucuri

Mai multe case din satul Bahna, comuna Iloviţa, judeţul Mehedinţi, sunt ameninţate de o alunecare de teren, care a pus în mişcare o falie de aproape o mie de metri pătraţi. Ca locuinţele lor să nu fie distruse, oamenii au format un scut protector din mai multe cauciucuri de rabă uzate. Mai gravă este situaţia primei case aflate lângă râul Bahna, ce străbate localitatea. „Situaţia este foarte delicată la gospodăria familiei Magdalin. Dacă nu se face ceva cât mai repede, oamenii ăştia vor ajunge în apă cu casă cu tot. De fiecare dată când plouă, se duce câte un pic la vale. Oamenii au făcut tot ce au putut“, a spus viceprimarul comunei Iloviţa, Petre Ţinică.
Din cauza ploilor din ultima perioadă, pământul s-a pus în mişcare, iar prima gospodărie de la marginea râului a alunecat cu aproape doi metri. Oamenii au încercat să găsească singuri o soluţie să oprească alunecarea, au făcut chiar ziduri din beton cu ţevi, însă furia naturii nu a putut fi învinsă. Acum, doar câteva sute de pneuri uzate mai ţin casa. „De fiecare dată când plouă, ne luptăm cu apele şi cu alunecarea asta de teren. Am pus ţevi, am turnat beton, am pus până şi cauciucuri vechi de rabă şi tot a crăpat pământul şi se duce în fiecare zi câte un pic“, a spus proprietarul gospodăriei afectate, Gheorghe Magdalin.
Şi fiicei şi ginerelui bărbatului le este teamă că în orice clipă acesta poate fi înghiţit de ape cu tot cu casă. „Nu ştim ce să mai facem, am făcut tot posibilul, am depus cereri la primărie să ia măsuri, dar nu au făcut nimic până acum“, a explicat Florin Viţel.
Autorităţile locale se văd depăşite de situaţie. „Am anunţat despre situaţia familiei Magdalin la consiliul judeţean şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi acum aşteptăm ca în luna martie să înceapă consolidarea râului cu un dig din beton, dar până atunci nu putem decât să sperăm că nu o să mai plouă“, a precizat viceprimarul Petre Ţinică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS