10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJustiţia afectată de pensionarea în masă a magistraţilor

Justiţia afectată de pensionarea în masă a magistraţilor

Pensionarea în masă a magistraţilor a devenit un fenomen incontrolabil, care ameninţă stabilitatea sistemului, a declarat joi ministrul justiţiei, precizând că nu are în vedere formularea unei ordonanţe de urgenţă privind micşorarea cuantumului pensiei pentru magistraţi.

Potrivit ministrului Cătălin Predoiu, este important ca reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii să finalizeze cât mai repede o statistică privind locurile vacante în sistem, pe instanţe şi Parchete, în condiţiile în care există 433 de posturi libere de judecători şi 344 de posturi neocupate de procurori.

În această situaţie, Ministerul Justiţiei va propune CSM adaptarea Strategiei de resurse umane la studiile de impact ale codurilor şi propuneri concrete pentru reorganizarea instanţelor şi Parchetelor, a precizat Predoiu.

„Este important ca CSM să continue politica de responsabilizare a magistraţilor“, a subliniat ministrul justiţiei, „inclusiv printr-o nouă politică de abordare şi sancţionare a cazurilor de indisciplină şi încălcare a deontologiei profesinale“, mai ales în condiţiile în care „Comisia Europeană priveşte cu interes activitatea inspecţiei judiciare, eficienţa acestei inspecţii, dar şi asigurarea reprezentativităţii teritoriale a inspectorilor“.

În acest context, ministrul a declarat că va continua dialogul cu Ministerul Public, DNA şi DIICOT pentru stabilirea procurorilor care urmează să fie propuşi pentru locuri ocupate în prezent prin delegaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII