8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGoana după un loc în clasa I

Goana după un loc în clasa I

Înscrierile în clasa I pentru anul 2009/2010 au început în şcolile craiovene. Ca în fiecare an, circulă zvonul că nu mai sunt locuri, motivele principale fiind lipsa de transparenţă a şcolilor şi incapacitatea conducerii acestora de a estima corect, încă din toamnă, numărul claselor necesare.

Părinţii au intrat deja în panică şi pe bună dreptate. Majoritatea locurilor pentru clasa I la şcolile considerate „de elită“ în Craiova sunt ocupate. Rar, la câte o şcoală de cartier mai poţi găsi un loc sau o soluţie dacă secretara unităţii de învăţământ sau directorul au amabilitatea de a te ajuta. Deşi Ministerul Educaţiei a trimis zilele trecute Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj o notificare prin care înştiinţează directorii unităţilor şcolare să încerce, pe cât posibil, să informeze părinţii în legătură cu necesitatea înscrierii copiilor în clasa I până la 1 mai 2009, locuri în şcoli nu mai sunt de pe acum… Reprezentanţii ISJ Dolj au transmis deja directorilor de grădiniţe rugămintea ca, până pe 16 martie, să organizeze şedinţe cu părinţii pentru a-i informa despre înscrierile în clasa I până pe 1 mai.
„Este important să ştim de pe acum cu ce situaţie ne confruntăm. În funcţie de înscrieri, vom şti de câte clase întâi avem nevoie şi implicit de cât personal calificat, pe care să îl solicităm la examenul de titularizare. Ştim cu toţii că părinţii doresc ca micuţii lor să fie educaţi la şcoli de prestigiu, cu învăţători buni. De-a lungul timpului, am observat că este imposibil ca directorii noştri să estimeze corect în fiecare an numărul claselor de care au nevoie, pentru că există o mobilitate foarte mare a elevilor, mulţi părinţi înscriindu-şi copiii la două, trei şcoli din teama de a nu rămâne pe dinafară“, a precizat Diana Buşoi, inspectorul şcolar general.

Conducerea Şcolii nr. 21 a înfiinţat o clasă suplimentară

Gazeta de Sud a încercat să afle cât poate fi de greu să înscrii un copil de şase ani în clasa I, în anul şcolar 2009-2010. Au fost alese la întâmplare câteva şcoli craiovene, unele „de prestigiu“, altele de cartier, dar cu o reputaţie bună. Redactorul GdS a bătut la uşa secretariatelor şcolilor craiovene, prezentându-se drept părinte al unui copil care ar urma să meargă la şcoală de la 1 septembrie 2009. „Măsurat“ din cap până în picioare, a avut parte de reacţii dintre cele mai diverse: de la amabilitate până la grosolănia unor angajaţi plătiţi până una alta din bani publici.
Prima unitate aleasă a fost Şcoala nr. 21 din Craiova. Reprezentanţii acestei unităţi şcolare au avut un comportament impecabil. Au oferit aşa-zisului părinte toate informaţiile necesare, au explicat chiar că pentru această toamnă nu mai aveau locuri pentru clasa I, dar, având în vedere cererea mare, au luat decizia să înfiinţeze o nouă clasă. Din proprie iniţiativă, au chemat chiar şi învăţătoarea care de la 1 septembrie va preda la această clasă suplimentară, o tânără, la fel de amabilă, puţin trecută de 30 de ani. Redactorii GdS au plecat oarecum stânjeniţi de atâta amabilitate şi cu inima strânsă că nu au spus adevăratul motiv al vizitei… Au răsuflat totuşi uşuraţi că au pornit cu dreptul în goana după un loc liber pentru clasa I, dar şi cu toate informaţiile necesare întocmirii dosarului de înscriere: cererea-tip luată de la secretariatul unităţii de învăţământ, copie de pe certificatul de naştere al copilului, copii de pe actele de identitate ale părinţilor şi o adeverinţă de la medicul de familie cu vaccinurile copilului. Pentru actul medical au primit chiar şi îngăduinţa să îl prezinte la 1 septembrie…

La Şcoala nr. 22 vă puteţi înscrie copilul pentru anul şcolar 2010/2011

A urmat Şcoala nr. 22 „Mircea Eliade“ din Craiova, unitate şcolară cu renume, unde părinţii se înghesuie, de câţiva ani buni, să îşi înscrie copiii. Redactorii GdS au bătut la uşa secretariatului, unde o doamnă deranjată, se pare, de neruşinarea unor „părinţi“ de a se prezenta „cu atâta întârziere, tocmai în luna februarie…“, pentru a solicita înscrierea copilului la şcoală pentru septembrie, le-a direcţionat totuşi paşii către biroul conducerii. Prezentând scuzele de rigoare, redactorii au cerut doamnei directoare o cerere-tip de înscriere în clasa I. Au fost întrebaţi pentru ce an şcolar doresc să îşi înscrie micuţul, 2010, 2011, iar când au spus că pentru această toamnă, răspunsul a fost categoric: „Nu mai există locuri“. Nici soluţii prea multe nu au primit… Cum locurile sunt ocupate, „învăţătoarele nu vor accepta cu uşurinţă să se încarce cu încă un copil la clasă“.

Pentru Şcoala „I.D. Sîrbu“ grăbiţi-vă!

Următoarea şcoală „vizitată“ a fost nr. 35, „I.D. Sîrbu“, din cartierul Rovine. După experienţa neplăcută de la şcoala anterioară, redactorii au avut surpriza plăcută, de această dată, de a găsi o secretară amabilă. Au primit cererea-tip de înscriere de care aveau nevoie şi recomandarea să revină „cât mai repede posibil, chiar mâine“ (astăzi – n.r.), cât mai există locuri şi să „anunţe chiar şi vecinii care au copii pe care vor să îi dea la şcoală“ să se grăbească să-i înscrie în clasa I pentru această toamnă.
În ceea ce priveşte locurile pentru clasa I, la şcolile din centru, acestea sunt ocupate încă din toamna trecută, iar de suplimentări nu poate fi vorba, din cele menţionate de secretarii Colegiilor „Elena Cuza“, „Carol I“ sau „Fraţii Buzeşti“.

„Dorinţele“ Ministerului Educaţiei 

Pentru asigurarea transparenţei procesului de înscriere în clasa I, fiecare unitate şcolară va afişa până pe 16 martie 2009 numărul de clase disponibile, în conformitate cu planul de şcolarizare, iar, săptămânal, situaţia înscrierilor. În plus, unităţile şcolare vor răspunde în scris şi în timp util tuturor solicitărilor de înscriere depuse de părinţi.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII