24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUrmăriţi şi pierduţi

Urmăriţi şi pierduţi

Poliţiştii doljeni trebuie să găsească aproape 300 de persoane care au fost date în urmărire în baza unor mandate de executare a pedepsei cu închisoarea. Nouă fac parte din cei 18 deţinuţi declaraţi de ANP ca fiind plecaţi din Penitenciarul Craiova şi care nu s-au mai întors în termenul stabilit de instanţe. Unul dintre aceştia poate fi găsit oricând la domiciliul său din Craiova, într-un cărucior cu rotile, numai că a fost rătăcit între instituţii.

 

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj a comunicat că, în prezent, sunt căutate în baza unor mandate de executare a pedepsei cu închisoarea 261 de persoane din Dolj, dintre care 162 sunt date şi în urmărire internaţională.

La începutul anului 2008 erau date în urmărire generală 299 de persoane. Pe parcursul aceluiaşi an au mai fost date în urmărire generală alte 160 de persoane şi au fost revocate mandatele de urmărire pentru 198 dintre ele. Conform IPJ Dolj, pe parcursul anului trecut au fost puse în aplicare în total 245 de mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, 17 mandate de arestare preventivă şi 16 mandate europene de arestare. Cele mai întâlnite infracţiuni pentru care au fost condamnaţi cei 261 de urmăriţi general în baza mandatelor de executare a pedepsei cu închisoarea sunt furturile şi furturile calificate. Cel mai „căutat“ doljean este Ilie Ciochină, care a fost dat în urmărire generală în 1991, acesta având de executat o pedeapsă cu închisoarea de 12 ani pentru tentativă de omor. Ulterior, doljeanul a fost dat şi în urmărire internaţională.

Dintre cei 18 deţinuţi care au părăsit Penitenciarul Craiova între anii 2000 şi 2008 în baza unor cereri de întrerupere a executării pedepsei, nouă sunt în evidenţele IPJ Dolj ca fiind urmăriţi general.

 

Au mai rămas 17

 

Alexandru Bozgan, condamnat la o pedeapsă de 8,6 ani de închisoare pentru furt, figurează în evidenţele ANP ca făcând parte dintre cei 18 deţinuţi din Penitenciarul Craiova care au ieşit din închisoare în baza unor cereri de întrerupere a executării pedepsei sau pe motive sociale şi nu s-au mai întors în termenul stabilit. Bărbatul, care este imobilizat într-un cărucior, spune că nu s-a ascuns niciodată de poliţie, ba chiar este văzut periodic de un poliţist şi are altă cerere pe rolul instanţei, prin care speră să îi fie prelungită perioada de întrerupere a executării pedepsei. Bozgan nu înţelege nici de ce ANP a comunicat că nu se cunosc motivele pentru care el se află în libertate, mai ales că autorităţile ştiu că solicitările de întrerupere a executării pedepsei au fost făcute din motive medicale. El a fost diagnosticat cu paraplegie flască posttraumatică cu amitrofii şi incontinenţă urinară, prezentând deficit motor la ambele membre inferioare cu imposibilitatea mersului. În urma unei anchete sociale efectuate în decembrie 2006, s-a constatat că Bozgan este pensionat medical, nu se poate deplasa şi necesită îngrijire de specialitate şi sprijin permanent din partea altei persoane.

„Eu am fost eliberat în noiembrie 2005, în baza unei cereri de întrerupere. De atunci am tot prelungit perioadele de întrerupere, am fost la controale, am făcut tot ce mi s-a cerut. Am fost nevoit să stau acasă din cauza bolii mele, pentru că în închisoare nu au cum să mă îngrijească, să mă panseze în fiecare zi sau să îmi schimbe sonda prin care urinez. Văd că pe unii care chiar sunt bolnavi îi dau dispăruţi şi spun că nu ştiu din ce motiv au fost eliberaţi, dar pe alţii care nu merită îi eliberează“, a spus Alexandru Bozgan.

 

Pierdut între instanţă, penitenciar şi poliţie

 

Prima cerere a lui Bozgan a fost admisă de Judecătoria Craiova pe 27.10.2005, acesta fiind eliberat pe 8.11.2005 din Penitenciarul Craiova.

Reprezentanţii Judecătoriei Craiova au explicat că instanţa are înregistrate, în prezent, două cereri de întrerupere a executării pedepsei. Una dintre ele a fost admisă pe 26.10.2007, sentinţa definitivă fiind dată de Tribunalul Dolj pe 25.01.2008. Altă cerere, depusă la Judecătoria Craiova pe 19.06.2008, este încă pe rol şi are termen de judecare pe 12.02.2009, la termenul precedent şedinţa fiind amânată pentru ca petentul să depună actele medicale.

Reprezentanţii Penitenciarului Craiova au explicat că, practic, Bozgan nu s-a întors în închisoare din noiembrie 2005, însă, între timp, a beneficiat de mai multe întreruperi a executării pedepsei dispuse de instanţă. Ultimele evidenţe ale Penitenciarului Craiova l-au reţinut pe deţinut ca trebuind să se prezinte la închisoare pe 25.04.2008, atunci când i-a expirat ultimul termen. „Instanţa ne-a solicitat marţi să confirmăm punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei. Deţinutul nu s-a prezentat după perioada de întrerupere, care a expirat pe 25.04.2008, iar de atunci nu am primit răspuns la adresele de rearestare trimise către IPJ Dolj“, a explicat Daniel Barbu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Craiova. De partea cealaltă, poliţiştii spun că situaţia lui Bozgan este cunoscută şi că acesta are pe rol o cerere de întrerupere a executării pedepsei. Conform reprezentanţilor IPJ Dolj, de fiecare dată când au fost trimise solicitări de la Penitenciarul Craiova, Alexandru Bozgan a fost condus la închisoare, după care a părăsit penitenciarul în baza unor cereri de întrerupere a executării pedepsei. Cu toate acestea, ANP ştie că Bozgan a plecat din Penitenciarul Craiova pe 8.11.2005 şi că nu s-a întors în termenul stabilit.

Anchete şi la IPJ Braşov

 

După ce ANP a anunţat demisii şi demiteri la Penitenciarul Craiova, în urma analizăriit modului în care a ajuns pe stradă Serghei Gorbunov, IGPR a decis declanşarea procedurii de cercetare prealabilă faţă de mai mulţi poliţişti din cadrul IPJ Braşov. IGPR verifică managementul activităţii de investigaţii criminale, precum şi reevaluarea procedurilor de lucru privind localizarea, identificarea, prinderea şi reţinerea persoanelor urmărite. Şeful IPJ Dolj, şeful Poliţiei municipiului Braşov, şeful Secţiei nr. 4 Poliţie Braşov, precum şi doi poliţişti de la Compartimentul Urmăriri sunt cercetaţi prealabil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII