14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedicamente mai scumpe

Medicamente mai scumpe

Creşterea preţului medicamentelor îi arde la buzunar pe craioveni. Începând din 1 februarie, medicamentele de pe rafturile farmaciilor sunt mai scumpe cu circa 10%. Potrivit Colegiului Farmaciştilor Dolj, creşterea vizează majoritatea medicamentelor cu excepţia OTC-urilor (medicamentele care se eliberează cu reţetă medicală) şi se va regăsi şi în preţul de referinţă, decontat de CAS. „Preţurile s-au modificat, în medie, cu 10%, ceea ce face ca pacientul să plătească puţin mai mult decât până acum pentru un medicament. Există desigur şi cazuri în care pacienţii plătesc mai puţin decât înainte pentru un medicament, situaţie în care modificarea este inclusă în preţul de referinţă decontat de Casa de Asigurări de Sănătate“, a declarat Elena Călin, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Dolj.
Spre exemplu, pentru medicamentul Tertensif, care se eliberează în regim compensat de 90%, dacă înainte pacientul plătea 12,50 lei, pentru acelaşi medicament acum plăteşte 13,35 lei. Printre puţinele medicamente care se găsesc la preţ mai mic, datorită micşorării preţului de referinţă, se află Preductalul.
Bolnavii vor scoate, în schimb, cei mai mulţi bani din buzunar pentru medicamentele compensate 50%.
Actuala reajustare a preţului la medicamente a fost dictată de Ministerul Sănătăţii, care a actualizat cursul de schimb stabilit cu distribuitorii pentru calcularea preţului medicamentelor, de la 3,6 la patru lei. S-a obţinut astfel o scumpire în loc de ieftinirea promisă de ministrul sănătăţii, Ion Bazac.
O nouă modificare, care ar trebui să ducă la micşorarea preţurilor, ar putea avea loc odată cu intrarea în vigoare a ordinului Ministerului Sănătăţii pentru aprobarea normelor privind preţul medicamentelor – aflat deocamdată în fază de proiect. Prin acest proiect se urmăreşte recalcularea preţurilor, ţinându-se cont de cel mai mic preţ CIP din 12 ţări europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS