5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTentaţia politicianului, să dea leapşa celuilalt

Tentaţia politicianului, să dea leapşa celuilalt

Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat miercuri seară, la postul de televiziune b1, că speră ca PSD şi PD-L să guverneze împreună patru ani şi că reuşita guvernării depinde de modul în care miniştrii, liderii partidelor şi preşedintele Traian Băsescu se vor raporta la aceasta „atunci când va veni greul“.

„Am făcut o promisiune pentru un mandat de patru ani. Este clar că acesta este obiectivul nostru. Dar depinde foarte mult de modul în care, în principal membrii guvernului, dar şi liderii partidelor, inclusiv domnul Băsescu, se vor raporta la guvernare atunci când va veni greul. În câteva luni, de-abia atunci vine partea mai dificilă, şi atunci tentaţia omului politic – nu vorbesc român, din toată planeta asta, de pe tot globul ăsta pământesc – este ca în condiţii dificile să încerce să dea leapşa celuilat. Să spui că tu eşti băiatul bun şi el este băiatul rău, că tu ai încercat şi din cauza celuilalt s-a greşit“, a spus Mircea Geoană.

Liderul PSD a subliniat de câteva ori că acesta este riscul cel mai mare pentru coaliţia de guvernare, şi nu competiţia pentru alegerile prezidenţiale, unde PSD va avea propriul candidat. „Ăsta este pentru mine riscul cel mai mare, nu riscul de competiţie, pentru că, până la urmă, cred că o competiţie puternică, serioasă, pentru preşedinţia României, deşi este o situaţie oarecum inedită, se poate derula în condiţii corecte, pe programe, pe proiecte, dezbatere serioasă, pe viziunea despre România, fără să afectezi în mod necesar guvernarea. Deci eu cred că riscul mai mare decât competiţia pentru preşedinţie este tentaţia, pe care sper să putem să ne-o reprimăm noi în primul rând şi colegii noştri care sunt acolo, la guvernare, de a spune: a mers rău“, a adăugat liderul PSD.

Mircea Geoană se aşteaptă însă ca în cadrul coaliţiei să existe momente de tensiune şi a spus că PD-L este „băgat cu totul în guvernarea asta“, pentru că Emil Boc este şi liderul partidului, şi premier. „Noi trebuie să ne păstrăm o anumită luciditate şi în condiţii care să nu fie percepute ca lipsă de solidaritate cu guvernul, ci pur şi simplu dorinţa sinceră de a spune: măi, cinci grade mai la stânga. Nu în piaţa publică, dar acolo, în cadrul coaliţiei: măi, fraţilor, cu asta nu credem că suntem de acord. Aşa cum le-am spus când a apărut prima oară, acum doar câteva zile, discuţia cu îngheţarea salariilor şi a pensiilor. Am spus: nu suntem de acord cu chestia asta“, a detaliat Geoană.

Acesta a mai spus că adevăratul test al coaliţiei de guvernare îl reprezintă alegerile prezidenţiale, PSD şi PD-L să poată reuşi să colaboreze în condiţiile unei competiţii reale şi că nu s-a hotărât încă dacă va candida la preşedinţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS