16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEconomia românească va fi lovită foarte puternic

Economia românească va fi lovită foarte puternic

George Constantin Păunescu afirmă că România va fi lovită foarte puternic în aprilie-mai şi septembrie-octombrie, iar Traian Băsescu susţine că prognoza economică este mai rea decât cea anunţată în octombrie.

 

Preşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), George Constantin Păunescu, a declarat miercuri, la începutul întâlnirii reprezentanţilor patronatelor cu şeful statului, că, economic, România „va fi lovită foarte puternic“ în aprilie-mai şi septembrie-octombrie. „Este mai grav decât se pare“, i-a spus George Constantin Păunescu lui Traian Băsescu, referindu-se la situaţia economică. „Din păcate, România va fi lovită foarte puternic în aprilie-mai şi septembrie-octombrie. Spun aceste lucruri cu toată responsabilitatea şi văzând circuitul economic şi angajamentele pe ramuri ale economiei“, a afirmat preşedintele ACPR.

George Constantin Păunescu a adăugat că patronatele au prezentat puncte de vedere care au fost luate în seamă într-o mai mică sau mai mare măsură. El a menţionat că întreprinzătorii doresc măsuri care să eficientizeze utilizarea resurselor. Totodată, preşedintele ACPR a arătat că este de acord cu susţinerea băncilor, dar până la o limită. Sunt de acord să susţinem băncile, dar până la o limită, fondurile disponibile să fie garanţii făcute de stat, nu lichiditate“, a spus George Păunescu, menţionând că este acţionar la o bancă.

„Suntem supăraţi dacă utilizăm fondurile pentru garanţii în bănci, în loc să facem garanţii pentru economia reală“, a afirmat preşedintele ACPR, precizând că nu doreşte să se înţeleagă că ar susţine că băncile nu fac parte din economia reală.

 

„E clar că nimeni nu a putut evalua corect adâncimea crizei economice“

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că a lansat varianta unui moratoriu asupra creşterilor salariale pe minimum şase luni pentru a finanţa, din banii de la buget, economia, în opinia sa, salariile din sectorul bugetar fiind în prezent mai mari decât cele din zona de producţie. „În general, punctele dumneavoastră de vedere au fost preluate, în măsura în care a fost posibil, de către guvern. În ceea ce mă priveşte, îmi dau seama că singura soluţie în prezent este să substituim lipsa de finanţare din economia românească, atât cât putem, cu resursă din buget“, s-a adresat şeful statului reprezentanţilor patronatelor prezenţi la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu a arătat că lipsa de finanţare a economiei a fost cea care l-a determinat să lanseze varianta ca, pentru o perioadă de minimum şase luni, să se încerce un moratoriu asupra creşterii salariilor. „Sigur că este foarte clar că în prezent salariile din sectorul bugetar sunt mult mai mari decât cele din zona de producţie, ceea ce reprezintă o anomalie“, a spus preşedintele. Băsescu a subliniat faptul că, până la urmă, criza economică se traduce în perspectiva pierderii locurilor de muncă, iar efortul său este de a-i convinge pe cei interesaţi că nu există, deocamdată, altă soluţie decât finanţarea economiei din bugetul de stat. „Evoluţia economică o ştiţi la fel de bine ca şi mine, iar informaţiile pe care vi le-am dat astăzi şi care sunt ultimele evaluări ale instituţiilor responsabile de acest lucru pe plan mondial confirmă că prognoza economică este mai rea decât cea anunţată în octombrie. Este clar că nimeni nu a putut să evalueze corect adâncimea crizei economice“, le-a spus şeful statului reprezentanţilor patronatelor.

 

Discuţii cu reprezentanţii patronatelor

 

Anterior întâlnirii cu reprezentanţii patronatelor, şeful statului i-a primit pe liderii sindicali, cărora le-a spus că i-a invitat la Cotroceni cu scopul de a clarifica anumite aspecte legate de proiectul de buget. „Invitaţia pe care v-am făcut-o vrea să fie ocazia unei continuări a discuţiilor de la Ministerul de Finanţe, unde m-am întâlnit cu sindicatele şi patronatele, şi nu cu FMI. Şi poate reuşim să clarificăm din opţiuni. Ştiu că aveţi negocieri care s-au desfăşurat până acum cu Ministerul de Finanţe“, le-a spus Băsescu liderilor de sindicat, vorbind de anumite soluţii „pentru care optaţi definitiv şi dumneavoastră, şi guvernul“.

Traian Băsescu a declarat, la sediul MFP, că a dorit să prezinte participanţilor situaţia economică a ţării şi climatul economic internaţional. „Am fost să prezint situaţia economică a României, dar şi mediul în care evoluează“, a spus Băsescu, adăugând că recesiunea economică internaţională are efecte şi asupra economiei româneşti. Întrebat cum răspunde declaraţiilor liderilor de sindicat privind posibile proteste dacă se îngheaţă salariile, acesta a spus: „Nu mă ocup de acest tip de probleme“. Preşedintele a mai menţionat că subiectul majorărilor salariale nu a fost adus în discuţie şi că o decizie în privinţa creşterii salariilor va fi luată după consultări între guvern, sindicate şi patronate. „Am adus în discuţie posibilitatea ca, până vom reuşi să atragem resurse financiare europene, să găsim resurse în buget pentru a lansa proiectele de investiţii“, a declarat Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII