12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjA crescut numărul copiilor abuzaţi

A crescut numărul copiilor abuzaţi

Pe principiul „bătaia este ruptă din Rai“ se ghidează din ce în ce mai mulţi părinţi din Gorj, care au ajuns la DGASPC pentru a fi consiliaţi. În 2008 a crescut numărul sesizărilor privind abuzurile asupra copiilor.

La Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au fost primite anul trecut 226 de sesizări privind abuzul asupra copiilor, iar 17 copii au fost introduşi în sistemul de protecţie socială. Aceste sesizări vizau şi neglijarea sau exploatarea minorilor. „Faţă de 2007, a crescut numărul sesizărilor. Dintre cele primite la sediul nostru, 30 s-au dovedit nefondate, iar restul erau adevărate, din păcate. Anul trecut am instituit măsura de protecţie în 17 cazuri de abuz, neglijare sau exploatare a copiilor şi am introdus familiile în programe de consiliere. Familiile trebuie responsabilizate, pentru că din cauza unor greutăţi financiare, sociale sau de altă natură, copiii sunt cei care suferă. Sunt neglijaţi, exploataţi, chiar abuzaţi emoţional sau fizic. Am avut un singur caz de abuz fizic, iar mama a fost acuzată de rele tratamente asupra unui minor. De la an la an creşte numărul abuzurilor. Din fericire, predomină cele emoţionale. Nu ne-am confruntat cu abuzuri sexuale“, a precizat Ninela Gruia, directoarea adjunctă a DGASPC Gorj. Cei 17 copii abuzaţi au fost introduşi în sistemul de protecţie.

Luptă cu mentalitatea părinţilor

Din păcate, pentru unii părinţi „bătaia este ruptă din Rai“ şi mulţi dintre ei aplică această regulă, considerând că sunt îndreptăţiţi să-şi mai plesnească din când în când copilul. „Unii părinţi cred că o palmă nu face rău, dar se înşală. Noi trebuie să luptăm cu mentalitatea lor neschimbată de zeci de ani. Copiii au nevoie de dragoste, înţelegere, calm şi cuvinte frumoase. Este greu să creşti un copil, dar nu trebuie să apelăm la violenţă, nici verbală şi cu atât mai puţin fizică. Familiile în care apare vreun fel de abuz sunt monitorizate, consiliate, le ajutăm împreună cu autorităţile locale să aibă o viaţă mai bună. Cele mai multe cazuri în Gorj sunt de abuz emoţional“, a completat Ninela Gruia. De multe ori, minorii sunt prinşi la mijloc în războiul părinţilor. În alte cazuri, sărăcia în care trăiesc unele familii duce la neglijarea copiilor. Abuzul emoţional poate avea repercusiuni grave asupra copilului şi, de aceea, psihologii avertizează părinţii să fie atenţi la comportamentul lor. Un copil care îşi vede mama bătută de tată poate deveni şi el un agresor dacă nu este scos din acel mediu. Cei terorizaţi de părinţi ajung să fugă de acasă sau încearcă să se sinucidă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU