10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsiliile de Administraţie, în criză

Consiliile de Administraţie, în criză


S-a terminat cu huzureala pe banii statului. Trimişii partidelor politice în Consiliile de Administraţie, în organismele de conducere şi control ale regiilor autonome şi societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat vor câştiga în acest an 40 de lei pe lună.

 

Administratorii, împuterniciţii şi cenzorii societăţilor comerciale coordonate de Consiliul Judeţean Dolj au fost grav afectaţi de criza economică. Din salariile lor de sute de lei le-a fost tăiat peste noapte câte un zero şi acum vor primi mult mai puţini bani decât şi-au imaginat vreodată. HG nr. 1715/2008 prevede ca, în 2009, reprezentanţii statului sau ai unităţilor administrativ-teritoriale în organismele de conducere şi control la regiile autonome şi societăţile comerciale unde capitalul este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială beneficiază de o remuneraţie de 1% din cea a directorului general sau a preşedintelui societăţii. În anii trecuţi, remuneraţia acestor reprezentanţi era de 20% din salariul directorului, care nu depăşea patru mii de lei, aşa cum susţine Alin Mitrică, administratorul judeţului. „Nici unul dintre directorii noştri nu depăşea din punct de vedere al salariului nici prevederile legale trecute, nici pe cele modificate. Am verificat, iar salariile lor erau de 40 de milioane de lei vechi net, cu tot cu spor de vechime şi conducere, adică nu depăşeau pe cele ale vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Dolj. Ei au un salariu fix, stabilit prin contract de mandat, şi nu pot primi alte sporuri cu care ar putea depăşi indemnizaţia vicepreşedinţilor“, a explicat Alin Mitrică.

Potrivit OUG nr. 79/2008 privind măsuri economico-financiare la nivelul operatorilor economici şi unele măsuri referitoare la remunerarea conducătorilor şi adjuncţilor conducătorilor autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, la regiile autonome, societăţile de interes judeţean aflate în coodonarea sau sub autoritatea CJ Dolj, remuneraţia directorului nu poate depăşi nivelul indemnizaţiei lunare acordate prin lege pentru funcţia de vicepreşedinte al consiliului judeţean. Vicepreşedinţii CJ Dolj au o indemnizaţie de 5.941 de lei, stabilită prin OUG nr. 10/2002.

 

1% din propriul salariu

 

SC Parc Turism SA Craiova, SC Parc Industrial Craiova SA, SC Lucrări Drumuri şi Poduri Dolj SA, SC Pro-Plant Prest Impex SRL Craiova sau RA Aeroportul Craiova nu mai reprezintă o mină de aur pentru politicienii autohtoni. Rămâne de văzut cine se bate pentru cele două locuri din Consiliul de Administraţie de la SC Lucrări Drumuri şi Poduri Dolj SA, rămase libere după ce Florin Mituleţu, preşedintele CA, şi Daniel Drîgnei şi-au dat demisia pentru a deveni consilieri judeţeni. Un pic mai bogaţi o să fie însă în acest an Constantin Răducănoiu, directorul SC Parc Turism SA Craiova, şi Marin Nicoli, directorul SC Parc Industrial Craiova SA, care, pe lângă salariu, vor primi şi 1% din propria remuneraţie pentru că ocupă în acelaşi timp şi funcţia de preşedinte al CA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII