17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCesionarea creanţelor SNLO, verificată de poliţie

Cesionarea creanţelor SNLO, verificată de poliţie

Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj a deschis un dosar în care se fac cercetări preliminare în ceea ce priveşte condiţiile în care a fost încheiat contractul de cesiune de creanţe între Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi SC BEST Recupe-rare Creanţe SRL.

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Gorj vor să afle dedesubturile din contractul încheiat la sfârşitul anului trecut între Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi SC BEST Recuperare Creanţe SRL. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, Ionuţ Daniel Tică, în prezent poliţiştii sunt în faza de strângere de documente şi de efectuare de verificări preliminare, pentru a stabili dacă este cazul continuării anchetei. În esenţă, aspectele vizate de cercetare se referă la modalitatea prin care au fost cesionate creanţele Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, în valoare de 128 de milioane de lei. SNLO a încheiat contracte cu SC BEST Recuperare Creanţe SRL pentru cesionarea creanţelor de la SC CET Arad, SC CET Oradea, SC CET Braşov, respecitv Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin. Cursul cercetărilor va fi influenţat şi de existenţa sau nu a vreunui prejudiciu şi dacă se va stabili că anumite persoane au beneficiat în vreun fel de pe urma încheierii contractului de cesionare de creanţe. „A fost vorba de o sesizare din oficiu, în legătură cu legalitatea contractelor de cesiune de creanţe şi dacă există vreun prejudiciu. Infracţiunea pentru care a fost demarată ancheta este de abuz în serviciu, însă cercetările sunt în faza de strângere de documente şi nu avem încă un număr al persoanelor care vor fi audiate“, a precizat Ionuţ Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj. Contractul de cesiune a fost încheiat de fosta conducere a SNLO, în frunte cu directorul general Eugen Davidoiu, însă pe o adresă transmisă ministerului de resort, în legătură cu soluţia de angajare a unui recuperator, se află şi semnătura actualului director, Daniel Burlan.

Bani cu ţârâita

Daniel Burlan, directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, a declarat că în continuare SNLO primeşte foarte puţini bani de la recuperatorul pe care l-a angajat, dar şi de la ceilalţi beneficiari ai săi, ale căror creanţe nu au fost cesionate: „Am auzit că ar fi fost începută o anchetă pentru a se lămuri situaţia. Cel puţin la prima vedere, contractul ne dezavantajează şi pe noi pentru că banii nu vin. Noi depindem de aceşti bani pentru a ne desfăşura activitatea în mod normal. Acest recuperator se interpune între noi şi beneficiarii RAAN, Arad, Oradea şi Braşov. Noi nu mai putem să percepem nici măcar penalităţi, totul se află în mâinile SC BEST. Firma recuperează şi penalităţile de după semnarea contractelor şi nu mai ajung la noi. Am avut o şedinţă cu şefii termocentralelor şi aceştia au fost pentru rezilierea contractelor. De exemplu, unul dintre cei mai mari datornici ai noştri, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, încearcă să anuleze în instanţă contractul cu SC BEST. Fiind totul în litigiu nu mai avem nici o şansă să mai primim vreun leu prea curând. Aceste termene de judecată ne ţin pe noi pe loc. Eu am făcut o informare la Ministerul Economiei şi aştept răspuns. Deocamdată, încercăm să recuperăm bani de la ceilalţi beneficiari ai noştri cu care avem contracte, până când o să se deblocheze această situaţie şi poate o să începem să mai încasăm ceva şi de la cei patru, ale căror creanţe au fost cesionate“, a precizat Daniel Burlan, directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS