10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAmenzi de 8.500 de lei pentru localurile din Dolj

Amenzi de 8.500 de lei pentru localurile din Dolj

Pentru că nu au respectat legislaţia privind delimitarea spaţiilor pentru fumători şi nefumători, 78% din localurile doljene au fost amendate de inspectorii de la Protecţia Consumatorului.

 

Cele mai multe restaurante, baruri, cafenele, discoteci şi cluburi din Dolj mai au nevoie de timp pentru a fi amenajate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. „Dintre cele 41 de unităţi controlate, 32 au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 8.500 de lei şi una cu avertisment“, a declarat Gheorghe Marinescu, inspectorul-şef adjunct al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Dolj. Acesta a explicat că localurile au fost sancţionate atât pentru că nu respectau condiţia potrivit căreia suprafaţa destinată nefumătorilor să fie mai mare decât cea destinată fumătorilor (potrivit legislaţiei, spaţiile destinate fumătorilor nu trebuie să reprezinte mai mult de 50% din suprafaţa totală a localului), cât şi pentru că nu au marcat corespunzător spaţiile destinate consumului produselor din tutun („Spaţiu pentru fumători“, „Loc pentru fumat“, „Cameră de fumat“, „Încăpere în care este permis fumatul“), astfel încât orice persoană să poată fi avizată de faptul că numai în acel spaţiu se poate fuma.

Unităţile îşi pot remedia problemele în 30 de zile

 

Respectivele unităţi au la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi remedia problemele. „Cei care nu aveau spaţiile pentru fumători marcate corespunzător au putut remedia problema pe loc. Problema e cu cei care nu au spaţiile delimitate. După 30 de zile vom relua controlul la ele. Cele care nu-şi vor remedia problemele vor fi închise temporar“, a precizat Gheorghe Marinescu, care a explicat că localurile care vor fi închise temporar îşi vor putea relua activitatea numai după ce vor fi delimitate conform legislaţiei în vigoare.

 

La nivel naţional au fost amendate 1.000 de localuri

 

La nivel naţional, potrivit NewsIn, controlul a vizat aproape 2.200 de operatori economici. Dintre aceştia, aproape 1.000 de restaurante, baruri, cafenele, discoteci şi cluburi au primit amenzi totalizând peste 600.000 de lei.

Ce spune legea?

 

Potrivit legislaţiei în vigoare, spaţiile pentru fumători trebuie să fie delimitate de restul spaţiului public închis, astfel încât să se asigure izolarea completă de acesta. Nu trebuie să fie loc de tranzit sau de acces în spaţiul public închis şi să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţională, care să asigure eliminarea fumului de tutun. Spaţiile respective trebuie să fie dotate cu scrumiere şi cu extinctoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII